Засідання Круглого столу «Публічні консультації в парламенті: міжнародний досвід та перспективи для України» (22 жовтня 2021 року)

Опубліковано 22 жовтня 2021, о 14:00
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів 22 жовтня 2021 року круглий стіл «Публічні консультації в парламенті: міжнародний досвід та перспективи для України».

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулись Нік Боулер, Керівник з питань співпраці Посольства Великобританії в Україні; Ієн Вудвард, Директор Національного демократичного інституту (NDI) в Україні; Євген Побережний, спеціаліст з питань виборів і врядування Координатора проектів ОБСЄ в Україні; Надія Сіренко, співробітник з правових питань Бюро з демократичних інститутів і прав людини (ODIHR) в Україні.

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Андрій Клочко наголосив на важливості зазначеного законопроекту, схвалення якого стане наступним кроком у розбудові нового типу управлінської моделі, що передбачає активне залучення громадськості до процесу ухвалення рішень на державному та місцевому рівнях. При цьому очільник Комітету звернув увагу на необхідність врахування особливостей законодавчої процедури під час впровадження механізму публічних консультацій в парламенті задля недопущення блокування прийняття важливих для суспільства законів надмірно тривалими консультаціями.

Під час круглого столу учасниками заходу було обговорено міжнародний досвід проведення публічних консультацій в парламентах країн світу та шляхи і ризики його імплементації в Україні. Більшість присутніх експертів відзначили необхідність дієвої комунікації між представниками громадськості та Верховною Радою України під час підготовки законопроектів, пов’язаних із виробленням політик і стратегій, та позитивно оцінили ідею впровадження в законотворчий процес механізму публічних консультацій шляхом закріплення відповідних положень в проекті Закону України «Про публічні консультації» (реєстр. № 4254) та Регламенті Верховної Ради України. Разом з тим, учасники наголошували на необхідності дотримання балансу між якомога ширшим залученням громадськості до процесів формування державної політики, вирішення питань місцевого значення і оперативністю реагування суб’єктів владних повноважень на щоденні внутрішні й зовнішні виклики.

Заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Аліна Загоруйко зазначила на важливості подальшого аналізу всіх наданих висновків та пропозицій задля пошуку найоптимальнішої моделі проведення публічних консультацій парламентом, подякувала учасникам за конструктивне обговорення та повідомила, що усі озвучені в процесі заходу ініціативи будуть детально вивчені Робочою групою Комітету з опрацювання та підготовки до другого читання проекту Закону України «Про публічні консультації» (реєстр. № 4254) під час підготовки фінального тексту даного законопроекту.

Серед спікерів заходу були народні депутати України, представники Апарату Верховної Ради України, науковці, зарубіжні та вітчизняні експерти.

Захід проводився за сприяння та підтримки Національного демократичного інституту (NDI) в Україні  та Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

   Відеозапис заходу:


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку