Засідання Круглого столу «Адміністративно-територіальний устрій: нові реалії та нові правила» (20 вересня 2021 року)

Опубліковано 20 вересня 2021, о 14:00
 
Комітет провів круглий стіл «Адміністративно-територіальний устрій: нові реалії та нові правила».

 20 вересня 2021 року Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Міністерством розвитку громад та територій України провів круглий стіл на тему: «Адміністративно-територіальний устрій: нові реалії та нові правила».

Під час засідання круглого столу відбулася презентація проекту Закону України про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України (реєстр. № 4664), а також обговорення проблемних питань адміністративно-територіального устрою України та шляхів їх законодавчого врегулювання.

Голова Комітету Андрій Клочко вітаючи учасників круглого столу, відзначив важливість законопроекту з реєстр. №4664, схвалення якого стане наступним кроком впровадження реформи децентралізації в Україні. Очільник Комітету повідомив, що на сьогоднішній день ключовим завданням Комітету є забезпечення законодавчих змін, спрямованих на те, щоб кожна територіальна громада ставала справді спроможною, могла надавати громадянам повний спектр необхідних адміністративних послуг, забезпечувала їм комфортні умови для життя.

Модератор заходу, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін наголосив на необхідності законодавчого забезпечення вирішення питань адміністративно-територіального устрою відповідно до Конституції України задля успіху реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою. В.Безгін вказав на важливість відкритої експертної дискусії щодо основних положень законопроекту з реєстр. № 4664.

Керівник експертної групи Директорату з питань регіональної політики Офісу Президента України Альона Студенецька наголосила на актуальності оновлення законодавства, що регулює питання адміністративно-територіального устрою та запевнила, що Офіс Президента України вітає розробку Міністерством розвитку громад та територій України вказаного законопроекту, який, зокрема, був розроблений на виконання Указу Президента України від 20 вересня 2019 р. № 713 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції».

Керівник Департаменту демократії і врядування Генерального директорату ІІ – з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску відзначив реформу децентралізації в Україні, як одну із найуспішніших та поінформував що Рада Європи цілком підтримує продовження реформи адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування в Україні.

За словами Керівника Проекту (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («Говерла») Габріеля Абрагама територіальний устрій є важливим і визначає просторові юрисдикції відповідних органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади. Саме тому для проекту «Говерла» важливою є підтримка законодавчого визначення цих питань. Габріель Абрагам висловив сподівання, що цей закон стане справжнім інструментом децентралізації.

Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода ознайомив учасників круглого столу із положеннями проекту Закону України про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України (реєстр. № 4664), зазначивши що даний законопроект спрямований на законодавче визначення основних засад адміністративно-територіального устрою України, порядку утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць. Особливу увагу В.Негода приділив визначенню адміністративно-територіальних одиниць, системі адміністративно-територіального устрою, категоріям населених пунктів, визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад, порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою.

У круглому столі також взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування В.Рубльов, Л.Білозір, Т.Плачкова, Д.Микиша, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, експерти, представники міжнародних організацій.

Захід відбувся за сприяння та підтримки Проекту (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («Говерла») та Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Відеозапис заходу:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку