Засідання Круглого столу на тему: «Сучасний стан та проблеми благоустрою в населених пунктах. Законодавче регулювання благоустрою в об’єднаних територіальних громадах» (8 квітня 2021 року)

Опубліковано 08 квітня 2021, о 14:12
 Комітет спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, асоціаціями органів місцевого самоврядування, німецько-українським проектом "Інтегрований розвиток міст в Україні" провів круглий стіл на тему: "Сучасний стан та проблеми благоустрою в населених пунктах. Законодавче регулювання благоустрою в об’єднаних територіальних громадах".

Голова Комітету Андрій Клочко окреслив тематичні напрями заходу та відзначив, що за наслідками обговорених питань будуть напрацьовані та прийняті Комітетом необхідні рекомендації для відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Модерацію панельних дискусій було здійснено головою підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови Комітету Ганною Бондар, яка підкреслила важливість сфери благоустрою для жителів громад, а також зауважила, що законодавство у сфері благоустрою не відповідає кращим європейським практикам, зокрема, відсутній термін "публічний простір", який є традиційним і стандартним терміном у країнах Європи.

У своїх виступах учасники заходу вказали на важливість реалізації проектів та заходів комплексного благоустрою територій, які мають здійснюватися на підставі рішень органів місцевого самоврядування. Водночас розроблення таких проектів та прийняття таких рішень має відбуватися за участі громадськості, а також з урахуванням інтегрованого розвитку територій.

Значна увага була приділена обговоренню питань щодо утримання, збереження, відновлення зелених насаджень та здійснення контролю за їх видаленням. Зокрема, були висловлені пропозиції щодо напрацювання законодавчих ініціатив по формуванню органами місцевого самоврядування зеленого кадастру та реєстру зелених насаджень, як різновиду комунального майна громади, із визначенням вартості зелених насаджень, встановленням переліку територій, для яких слід запроваджувати такий реєстр.

Учасники заходу відмітили необхідність унормування асортименту зелених насаджень в населених пунктах для різних об’єктів благоустрою, а також доцільність визначення рекомендованих стандартів і переліків рослин та типів посадкового матеріалу в залежності від кліматичних особливостей населеного пункту, технічних вимог висадки зелених насаджень тощо.

У своїх пропозиціях учасники заходу зазначили, що законодавчі процедури контролю за станом благоустрою, підвищення штрафних санкцій за вчинені правопорушення у сфері благоустрою, за знищення та пошкодження зелених насаджень, а також існуючі процедури з видалення зелених насаджень та сплати їх відновної вартості потребують вдосконалення.

Окремо було приділено увагу питанням, які досі не врегульовано сучасним законодавством, а саме, проектуванню "зелених дахів" на об’єктах будівництва, виконанню робіт з озеленення покрівлі будівель, експлуатації та утримання таких дахів. Також серед важливих питань, які потребують законодавчої регулювання, учасники заходу відзначили необхідність розроблення законопроектів, пов’язаних із визначенням правових аспектів земель рекреаційного призначення, розподілом територій кварталів існуючої забудови та визначенням меж прибудинкових територій, набуттям співвласниками багатоквартирних будинків прав користування чи власності на земельні ділянки – прибудинкові території, здійсненням контролю у сфері благоустрою населених пунктів тощо.

У засіданні круглого столу, який відбувся 8 квітня 2021 року в режимі відеоконференції на платформі ZOOM, взяли участь народні депутати України та депутати місцевих рад, представники Міністерства розвитку громад та територій України, Державної екологічної інспекції України, Київської міської державної адміністрації, Львівської міської ради, Асоціації ландшафтних архітекторів України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України", Посольства Королівства Нідерландів в Україні, комунальних підприємств, а також провідні архітектори та науковці.

За наслідками круглого столу на засіданні Комітету буде схвалено Рекомендації органам влади та органам місцевого самоврядування.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку