Засідання Круглого столу на тему: «Впровадження ескроу-рахунків та проектного фінансування житлового будівництва» (24 лютого 2021 року)

Опубліковано 24 лютого 2021, о 10:00
 
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики, Міністерством розвитку громад та територій України, Національним банком України, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, профільними асоціаціями провів "круглий стіл" на тему: "Впровадження ескроу-рахунків та проектного фінансування житлового будівництва".

Голова Комітету Андрій Клочко, відкриваючи "круглий стіл", привітав усіх учасників та зазначив, що негативні явища, що відбулися в останні роки в будівництві житла, призвели до проблем ошуканих інвесторів та довгобудів, які на сьогодні неможливо реалізувати. Тому необхідно визначати нові механізми фінансування житлового будівництва, які б забезпечили інвесторам надійну гарантію збереження їх коштів та своєчасне введення об'єктів в експлуатацію.

Андрій Клочко зауважив, що одним із таких механізмів може стати законодавче регулювання проектного фінансування житлового будівництва та впровадження ескроу-рахунків.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев підтримав свого колегу – Голову Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та наголосив, що народні депутати відкриті для запровадження будь-яких механізмів фінансування, в тому числі і будівельної галузі, та готові розробити законодавче регулювання сучасних механізмів фінансування житла, які б задовільнили державу, інвесторів, забудовників та були прозорі.

Заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк відмітила, що це перший круглий стіл на тему: "Впровадження ескроу-рахунків та проектного фінансування житлового будівництва", та запросила учасників взяти участь в обговоренні визначених питань.

У цілому, всі учасники "круглого столу" підтримали необхідність подальшого вивчення питання впровадження ескроу-рахунків при житловому будівництві і висловили готовність долучитися до напрацювання законодавчих змін щодо проектного фінансування житлового будівництва.

Модератор на засіданні "круглого столу" Олена Шуляк констатувала, що за підсумками заходу будуть напрацьовані рекомендації – Парламенту щодо розробки відповідних законодавчих змін, Кабінету Міністрів України та центральним органам виконавчої влади щодо підготовки відповідних підзаконних актів.

У заході, який відбувся 24 лютого 2021 року в режимі відео-конференції на платформі ZOOM, взяли участь народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад та територій України, Національного банку України, ПуАТ "КБ "Акордбанк", ПАТ "КБ "Глобус", ПАТ "Ощадбанк", Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціації міст України", Будівельної палати України, Конфедерації будівельників України, представники девелоперських та фінансових компаній, міжнародні експерти, провідні експерти галузі.

Відеозапис заходу:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку