Міжнародна науково-практична конференція «Децентралізація публічної влади в Україні: здобутки, проблеми та перспективи» (17 червня 2022 року)

Опубліковано 17 червня 2022, о 13:29
 

Міжнародна науково-практична конференція «Децентралізація публічної влади в Україні: здобутки, проблеми та перспективи», організаторами якої виступили Львівський національний університет імені Івана Франка у партнерстві з Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, відбулась 17 червня 2022 року.

Голова Комітету Андрій Клочко у своєму вступному слові зазначив, що ухвалення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» дало можливість добровільно створити в Україні протягом 2015-2019 років 982 об’єднані територіальні громади, на території яких до цього функціонували близько 4500 колишніх місцевих рад із майже 12 тисяч існуючих в Україні.

Протягом червня-липня 2020 року було проведено два відкритих засідання підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету та чотири відкритих засідань Комітету, завдяки чому було досягнуто певного консенсусу в питаннях утворення нових районів і встановлення їх меж та отримано позитивний результат під час голосування у сесійній залі.

Також Комітетом за широкої участі громадськості підготовлено до розгляду Парламентом у другому читанні важливі для наступного етапу реформи проекти законів України:

«Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні» (реєстр. № 4298), яким передбачається наділення місцевих органів виконавчої влади повноваженнями переважно контрольно-наглядового характеру, в тому числі щодо рішень органів місцевого самоврядування;

«Про місто Київ – столицю України» (реєстр. № 2143-3), згідно з яким киянам пропонується надати право обирати районні в місті Києві ради, розмежовуються повноваження цих рад і Київської міської ради, представницькі органи місцевого самоврядування в місті Києві наділяються повноваженнями утворювати власні виконавчі органи;

«Про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики» (реєстр. № 5323), яким передбачено удосконалення державної регіональної політики.

Учасники конференції наголосили, що реформа децентралізації стала однією з найуспішніших реформ в Україні, а військові дії показали, наскільки значущими були її досягнення і як було спрощено надання різного роду допомоги регіонам.

У воєнний час місцеве самоврядування відіграє ключову роль у боротьбі проти російських окупантів, адже територіальні громади зіштовхуються з надзвичайно складними проблемами: забезпечення евакуації населення, порятунок поранених, доставка гуманітарної допомоги, відбудова зруйнованих комунікацій, будівель і споруд, захист території. У багатьох деокупованих містах сьогодні розробляються плани відновлення та реалізуються відповідні заходи із забезпечення належних умов життя їхнім мешканцям. Окрім того, тилові міста також стали осередком гуманітарної допомоги та надання житла і всього необхідного для внутрішньо переміщених осіб.

Практика і набутий досвід роботи в цих складних умовах ще раз засвідчили, що сильне та добре організоване місцеве самоврядування разом із відповідальністю очільників територіальних громад виступають запорукою життєдіяльності кожного регіону.

Голова Комітету Андрій Клочко особливу увагу присутніх звернув на важливі питання, які потрібно вирішувати сьогодні:

«Війна зламала наші плани та помістила в нові реалії, з яких і мусимо сьогодні виходити. Ключове питання, яке стоїть перед нами – підготовка законопроектів, які сприятимуть процесу відновлення України, швидкій відбудові населених пунктів і регіонів, постраждалих внаслідок агресії російської федерації, а також забезпечать ефективну діяльність місцевого самоврядування в поствоєнний період. Подолання наслідків війни потребуватиме реалізації цілого комплексу заходів, серед яких:

аналіз та коригування регіональних стратегій розвитку та стратегій розвитку територіальних громад для швидкої відбудови відповідних населених пунктів і регіонів, відновлення інфраструктури

вивчення та аналіз міжнародного досвіду щодо механізмів будівництва захисних споруд, зокрема, бомбосховищ у населених пунктах та врахування відповідних стандартів під час відбудови та нового будівництва;

підтримка внутрішньо переміщених осіб, в тому числі шляхом будівництва тимчасового та постійного житла;

забезпечення партнерства територіальних громад у поствоєнний період для вирішення спільних проблем».

За словами Андрія Клочка, проведення конференції саме цього дня є знаковим, адже якраз сьогодні Єврокомісія має обговорити питання та ухвалити висновок щодо надання Україні статусу кандидата в члени Європейського союзу. І дане рішення як рекомендацію буде представлено для остаточного схвалення на саміті ЄС, який відбудеться наступного тижня.

«Хочу нагадати, що у Преамбулі Європейської хартії місцевого самоврядування, органи місцевого самоврядування визначаються однією з головних підвалин будь-якого демократичного режиму, а наділення таких органів реальними повноваженнями – важливою передумовою забезпечення ефективного і близького до громадянина управління» - вказав Голова Комітету у своїй промові.

Учасники конференції були єдині у своїх висновках про те, що реформу децентралізації публічної влади в Україні слід продовжувати, хоча робити це в умовах війни вкрай складно.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку