Про проект Постанови про внесення змін до

Постанови Верховної Ради України «Про заходи щодо упорядкування окремих видатків Державного бюджету України»

(реєстр. №5154 від 22.09.2009 р.)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В. Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про заходи щодо упорядкування окремих видатків Державного бюджету України» (реєстр. №5154 від 22.09.2009 р.), поданий народним депутатом України М.Томенком.

Законодавча ініціатива, за визначенням автора, викликана необхідністю раціонального використання бюджетних коштів в умовах економічної кризи. Проектом Постанови передбачається доручити Кабінету Міністрів України продовжити до 1 січня 2011 року термін двократного зменшення максимального розміру заробітної плати вищих посадових осіб органів державної влади України та спрямувати вивільнені внаслідок цього кошти виключно на збільшення  розмірів державних соціальних стандартів та гарантій.

Погоджуючись з необхідністю раціонального і ефективного використання бюджетних коштів, збільшення розмірів державних соціальних стандартів та гарантій, Комітет, водночас, вважає за необхідне акцентувати увагу на такій визначальній обставині.

Відповідно до Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову, що є фундаментальною ознакою демократичності держави. При цьому гілки державної влади є незалежними одна від одної та здійснюють свої повноваження у встановлених Основним законом межах і відповідно до законів України. Саме на Кабінет Міністрів України як вищий орган в системі органів виконавчої влади покладено забезпечення проведення політики у сфері праці на базі визначених виключно законами засад регулювання праці. З огляду на зазначене, прийняття Верховною Радою України постанов, де даються доручення імперативного характеру Кабінету Міністрів України щодо прийняття ним власних рішення з врегулювання оплати праці та вказується, яким має бути зміст цих рішень, на думку Комітету містить ознаки виходу за межі конституційних повноважень парламенту та втручання у діяльність вищого органу виконавчої гілки державної влади.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих бюджетів та комунальної власності, з’ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету та обговоривши питання,  Комітет   ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до п.2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України відхилити проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про заходи щодо упорядкування окремих видатків Державного бюджету України» (реєстр. №5154 від 22.09.2009 р.), поданий народним депутатом України М.Томенком.

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голові підкомітету з питань місцевих бюджетів та комунальної власності, народному депутату України В.Павленку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №74/06*”

18 травня 2011 13:02
18 травня 2011 13:01
18 травня 2011 12:59
18 травня 2011 12:57
18 травня 2011 12:55
18 травня 2011 12:53
18 травня 2011 12:18