Про проект Закону України 

про внесення змін до Закону України

"Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів"

(реєстр. № 5098 від 04.09.2009 р.)

 

Комітет розглянув проект Закону України  про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (реєстр. № 5098), поданий народним депутатом України Іваненком В.Г.

Проект спрямований на підвищення професійності та компетентності головних посадових осіб територіальної громади і містить пропозицію щодо зобов’язання новообраних сільських, селищних, міських голів пройти професійну підготовку протягом першого року перебування на цій посаді, що, на думку автора, сприятиме забезпеченню територіальних громад компетентними керівниками.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловило ряд зауважень до законопроекту і вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно відхилити.

  Комітет Верховної Ради України з питань бюджету у своєму висновку до законопроекту зазначив, що запровадження обов’язкового професійного навчання вперше обраних сільських, селищних, міських голів має бути забезпечене за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів, тобто може потребувати додаткових коштів протягом бюджетного періоду, що спричинить опосередкований вплив на видаткову частину місцевих бюджетів.

При цьому Комітет зазначив, що за висновком Міністерства фінансів України реалізація законопроекту здійснюватиметься за рахунок і в межах видатків місцевих бюджетів на підвищення кваліфікації. Разом з тим, Мінфін не заперечуватиме проти прийняття цього законопроекту у разі заміни в ньому терміну “професійне навчання” на термін “підвищення кваліфікації”.

  Враховуючи викладене, Комітет з питань бюджету вважає, що законопроект матиме опосередкований вплив на видаткову частину місцевих бюджетів.

  Заслухавши з цього питання інформацію народного депутата України, голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П., Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України  про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (реєстр. № 5098), поданий народним депутатом України Іваненком В.Г., за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Вважати за доцільне звернутися до автора законопроекту з пропозицією внести відповідні положення до проекту Закону України “Про службу в органах місцевого самворядування”, оскільки проходження такого навчання не має прямого стосунку до виборчого процесу і не пов’язується із реєстрацією обраного сільського, селищного, міського голови та його вступом на посаду.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю при розгляді зазначеного законопроекту народному депутатові України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 94/09*”

28 квітня 2011 11:17
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:15
28 квітня 2011 11:15
28 квітня 2011 11:15