Про проект Закону України

про внесення змін до Закону України «Про державну службу»

(щодо контролю за рівнем професійної придатності осіб,

які приймаються на державну службу)

(реєстр. № 6127 від 02.03.2010 р.)

 

              На виконання доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет розглянув на своєму засіданні внесений народним депутатом України О.Зарубінським проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо контролю за рівнем професійної придатності осіб, які приймаються на державну службу) з реєстр. № 6127 від 02.03.2010 р., яким пропонується запровадити незалежну професійну атестацію кандидатів на зайняття посад державних службовців усіх категорій.

               Підтримуючи ідею законопроекту, спрямовану на створення умов для формування висококваліфікованого апарату державних службовців, Комітет водночас відзначає, що у законопроекті пропонується кардинально змінити підхід до підбору кадрів державної служби, позбавивши повноважень з добору персоналу керівників, які в той же час несуть персональну відповідальність за роботу відповідного органу чи структурного підрозділу, та передавши ці повноваження спеціальній установі, визначеній Кабінетом Міністрів України.

              При цьому за змістом законопроекту місцем проведення зазначеної атестації не може бути адміністративно-територіальна одиниця (згідно із статтею 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» нею визначені область, район, місто, район у місті, село, селище), де «перебуває» державний орган, на посаду в якому претендує відповідна особа.

              Зважаючи на викладене, Комітет вважає, що запропонована процедура проведення зазначеної атестації позбавлена певної логіки та є занадто ускладненою, а проблему формування висококваліфікованого апарату державних службовців варто вирішувати шляхом удосконалення засад формування конкурсних комісій, які визначають результати відповідних кваліфікаційних іспитів.

              Крім цього, запропоновані норми даного законопроекту не узгоджуються з положеннями частини першої статті 4 (щодо права на державну службу), частини першої статті 15 (щодо прийняття на державну службу), статті 19 (щодо стажування державних службовців) Закону України «Про державну службу», а текст законопроекту містить значну кількість недоліків техніко-юридичного характеру.

              Відповідно до частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не додається належне фінансово-економічне обґрунтування (розрахунок розміру витрат), хоча введення його в дію у разі прийняття безумовно потребуватиме додаткового фінансування з державного бюджету.

              Представник Головного управління державної служби України з приводу даного законопроекту поінформував, що на виконання відповідного доручення Президента України планується до 1 вересня п.р. Урядом України внести до Верховної Ради України проект Закону України «Про державну службу» у новій редакції, в якому передбачається системно унормувати питання удосконалення кадрової політики в контексті реформування державної служби, реформування системи підготовки кадрів для державної служби та добору до неї, підвищення кваліфікації державних службовців та формування кадрового резерву тощо. Зважаючи на зазначене Головдержслужба України погодилась з відповідними висновками Головного науково-експертного управління і Комітету щодо відхилення даного законопроекту та не підтримує внесення безсистемних поодиноких змін до Закону з порушеного питання.

              На підставі викладеного та підтримуючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України про доцільність відхилення даного законопроекту, Комітет ухвалив:

1. Відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженому Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо контролю за рівнем професійної придатності осіб, які приймаються на державну службу) з реєстр. №6127 від 02.03.2010 р., внесений народним депутатом України О.Зарубінським.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, Першого заступника Голови Комітету О.Боднар.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 94/09*”

28 квітня 2011 11:17
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:16
28 квітня 2011 11:15
28 квітня 2011 11:15
28 квітня 2011 11:15