Про проект Закону України

про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”

щодо вилучення виборчих блоків політичних партій із суб’єктів виборчого процесу)

(реєстр. № 4800 від 09.07.2009 р)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України Литвина В.М. розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону УкраїниПро вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо вилучення виборчих блоків політичних партій із субєктів виборчого процесу) (реєстр. № 4800), поданий народним депутатом України Лавриновичем О.В.

Зазначеним проектом пропонується внести зміни до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», які спрямовані на обмеження права політичних партій в Україні та їх місцевих організацій утворювати виборчі блоки для участі у місцевих виборах.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловило ряд зауважень до законопроекту і пропонує за результатами розгляду його в першому читанні повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Комітет з питань бюджету, проаналізувавши зазначений законопроект вважає, що його реалізація потребуватиме збільшення видатків відповідних місцевих бюджетів, отриманих у вигляді субвенції з державного бюджету на підготовку та проведення місцевих виборів, що призведе до збільшення обсягів субвенції з державного бюджету. Водночас Комітет з питань бюджету зауважує, що у відповідності до статті 27 Бюджетного кодексу України, у разі, якщо законопроект має вплив на видаткову частину бюджетів, збільшуючи її, він може набути чинності не раніше 1 січня 2011 року за умови його офіційного оприлюднення до 15 серпня 2010 року. В іншому випадку його норми можуть застосовуватися не раніше 1 січня 2012 року.   

Враховуючи викладене, а також заслухавши з цього питання інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П., Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо вилучення виборчих блоків політичних партій із суб’єктів виборчого процесу) (реєстр. № 4800), поданий народним депутатом України Лавриновичем О.В., за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю при розгляді зазначеного законопроекту голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, народному депутатові України Подгорному С.П.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 81/13*”

16 травня 2011 17:41
16 травня 2011 17:39
16 травня 2011 17:37