Про проект Постанови Верховної Ради України про відновлення історично-правової справедливості щодо народного депутата України, екс-члена Центральної виборчої комісії Бондика Валерія Анатолійовича

(реєстр.№2652 від 17.06.2008)

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Постанови Верховної Ради України про відновлення історично-правової справедливості щодо народного депутата України, екс-члена Центральної виборчої комісії Бондика Валерія Анатолійовича (реєстр.№2652 від 17.06.2008), поданий народним депутатом Бондиком В.А.

Зазначеним проектом Постанови пропонується визнати протиправною та скасувати Постанову Верховної Ради України від 8 грудня 2004 року № 2224-ІV "Про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії" в частині припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Бондика Валерія Анатолійовича, а також доручити керівнику Апарату Верховної Ради України здійснити контроль за виправленням запису у трудовій книжці Бондика В.А. стосовно його звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії.

Головним з підготовки і попереднього розгляду зазначеного проекту Постанови відповідно до предмета відання керівництвом Верховної Ради України було визначено Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України (доручення Голови Верховної Ради України від 17.06.2008). Проте зазначений Комітет так і не розглянув проект Постанови та повернув його керівництву Верховної Ради України з пропозицією визначити головним Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

При цьому проект Постанови Верховної Ради України про відновлення історично-правової справедливості щодо народного депутата України, екс-члена Центральної виборчої комісії Бондика Валерія Анатолійовича (реєстр.№2652)  03.02.2009 не був включений до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування було передано оригінал зазначеного проекту Постанови та доручено внести пропозиції щодо цього питання.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики розглянув зазначений проект Постанови дійшов висновку, що він не узгоджується з Конституцією України, і вважає, що цю законодавчу ініціативу доцільно відхилити. Висновок ґрунтується на тому, що до  повноважень Верховної Ради України, визначених виключно Конституцією України, не належить повноваження визнавати протиправними та скасовувати прийняті нею постанови. При цьому Верховна Рада України як орган державної влади відповідно до частини другої статті 19 Конституції України має діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Автор законодавчої ініціативи реалізував своє конституційне право, передбачене статтею 55 Конституції України, оскарживши в суді рішення Верховної Ради України щодо дострокового припинення його повноважень члена Центральної виборчої комісії. За інформацією Відділу зв’язків з органами правосуддя Апарату Верховної Ради України постанова Окружного адміністративного суду м. Києва від 31 березня 2008 року, якою суд частково задовольнив адміністративний позов Бондика В.А.: визнав протиправною та скасував Постанову Верховної Ради України від 8 грудня 2004 року №2224-IV «Про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії» в частині припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Бондика В.А. та відмовив Бондику В.А. у поновленні на посаді члена Центральної виборчої комісії, - законної сили не набрала. На цю постанову була подана представником Верховної Ради України апеляційна скарга до Київського апеляційного адміністративного суду, проте питання щодо відкриття провадження за нею ще не вирішувалось.

Заслухавши з цього питання інформацію Заступника Голови Комітету Ключковського Ю.Б. Комітет ухвалив:

1. Взяти до уваги, що проект Постанови Верховної Ради України про відновлення історично-правової справедливості щодо народного депутата України, екс-члена Центральної виборчої комісії Бондика Валерія Анатолійовича (реєстр.№2652 від 17.06.2008) не узгоджується з Конституцією України, оскільки питання, які пропонується врегулювати цим проектом Постанови, не належать до повноважень Верховної Ради України.

2. Взяти до уваги, що питання які пропонується врегулювати зазначеним проектом Постанови, не належать до предмета відання Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

3. Поінформувати Голову Верховної Ради України про це рішення Комітету і запропонувати розглянути питання про повернення проекту Постанови Верховної Ради України про відновлення історично-правової справедливості щодо народного депутата України, екс-члена Центральної виборчої комісії Бондика Валерія Анатолійовича (реєстр.№2652) суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 48/22*”

03 червня 2011 16:25
03 червня 2011 16:23
02 червня 2011 17:46
02 червня 2011 17:41
02 червня 2011 17:40
02 червня 2011 17:38
02 червня 2011 17:36
02 червня 2011 17:34
02 червня 2011 17:19
02 червня 2011 17:17