За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вступу на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. №1616 від 24.12.2014), поданий народними депутатами України Г.Заболотним, О.Домбровським.

За визначенням авторів законопроекту метою його прийняття є надання рівних прав доступу працюючих на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування до публічної служби шляхом переходу на відповідні посади у цих органах за певних умов без проведення конкурсного відбору, що сприятиме спрощенню переведення на вказані посади зайнятих у публічному секторі громадян України та усуне необхідність проходження спеціальної перевірки, зокрема особами, які вже пройшли таку перевірку.

Таким чином, законопроектом пропонується шляхом внесення змін до:

- Закону України "Про державну службу" №4050-VI від 17.11.2011 передбачити можливість призначення на посади державної служби посадових осіб місцевого самоврядування без обов’язкового проведення конкурсу у разі відповідності вимогам до рівня професійної компетентності певних осіб;

- Закону України "Про державну службу" №3723-ХІІ від 16.12.1993 передбачити можливість прийняття на державну службу посадових осіб місцевого самоврядування без обов’язкового проведення конкурсу у разі перебування таких осіб у кадровому резерві відповідного державного органу чи після успішного закінчення стажування на відповідній посаді;

- Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" №2493-ІІІ від 07.06.2001 передбачити можливість прийняття на службу в органи місцевого самоврядування державних службовців без обов’язкового проведення конкурсу.

Комітет з питань правової політики дійшов висновку, що даний законопроект не суперечить положенням Конституції України.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції ухвалив висновок щодо відповідності законопроекту вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет з питань бюджету ухвалив рішення, що законопроект не має впливу на показники бюджету і може набирати чинності у терміни згідно із законодавством.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку на даний законопроект зауважує, що згідно із частиною третьою статті 32 Закону України "Про державну службу" №4050-VI призначення (переведення) державного службовця, який займає посаду ІІ-V груп посад державної служби, на іншу посаду державної служби можливе лише за умови, якщо його було призначено на посаду, яку він займає, за результатами конкурсу (окрім випадків, пов’язаних із скороченням чисельності або штату, реорганізацією або ліквідацією органу). Тому пропозиція щодо запровадження права на зайняття посади державної служби для посадових осіб місцевого самоврядування без обов’язкового проведення конкурсу за умови відповідності вимогам щодо рівня професійної компетентності надасть їм недостатньо виважені переваги порівняно із самими державними службовцями. З огляду на це, на думку управління, у відповідних положеннях законопроекту доцільно передбачити таке право і для державних службовців, а вказана норма частини третьої статті 32 Закону потребує вилучення.

Також, оскільки у чинному Законі України "Про державну службу" для самих державних службовців не закріплена можливість прийняття на відповідні посади без обов’язкового проведення конкурсу (це регулюється підзаконними актами), потребується передбачення відповідного уточнення в даному Законі.

З аналогічних підстав потребує відповідного уточнення в частині зайняття посад посадовими особами місцевого самоврядування без конкурсного відбору і Закон України "Про службу в органах місцевого самоврядування".

Підсумовуючи викладене, Головне управління вважає, що за результатом розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених пропозицій.

Погоджуючись із висловленими зауваженнями, у процесі обговорення загалом було підтримано ідею законопроекту. Водночас Комітет вважає, що дану законодавчу пропозицію доцільно врахувати під час опрацювання законопроектів "Про державну службу" та "Про службу в органах місцевого самоврядування" (реєстр. №№ 2490, 2489 від 30.03.2015, у нових редакціях), поданих Кабінетом Міністрів України до парламенту, з прийняттям яких втрачатимуть чинність закони, до яких пропонуються зміни.

Всебічно обговоривши питання та з’ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вступу на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. №1616 від 24.12.2014), поданий народними депутатами України Г.Заболотним, О.Домбровським, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №13”

11 червня 2015 11:47
11 червня 2015 11:44
07 травня 2015 14:32
06 травня 2015 17:40
06 травня 2015 17:37
28 квітня 2015 11:36
17 квітня 2015 12:45
17 квітня 2015 12:17
17 квітня 2015 12:10
17 квітня 2015 12:08