Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо прав громадян під час проведення мирних зібрань» (реєстр. №1779), поданий народними депутатами України О.Сугонякою, М.Лавриком, О.Медуницею.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єктів права законодавчої ініціативи, розроблений з метою забезпечення належної реалізації громадянами України права брати участь в управлінні державними справами та права збиратися мирно шляхом внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України «Про громадські об’єднання» і «Про місцеве самоврядування в Україні».

Проаналізувавши положення даного законопроекту, народні депутати України – члени Комітету зазначили, що дана законодавча ініціатива заслуговує на увагу. Проте, певні застереження викликають внесення зміни до підпункту «б» пункту 1 статті 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у поданій редакції, а саме, віднесення до повноважень органів місцевого самоврядування обов’язку щодо «забезпечення реалізації права громадян збиратися мирно згідно Конституції України та Закону України «Про громадські об’єднання»; здійснення контролю за забезпеченням при проведенні мирних зібрань громадського порядку.»

На даний момент органи місцевого самоврядування не мають необхідних фінансових, організаційних та правових засобів, тобто не наділені відповідними повноваженнями, які дозволять реалізувати дану норму.

Комітет вважає, що слід першочергово прийняти спеціальний Закон України щодо реалізації конституційного права на мирні збори, який визначить правила, відповідно до яких повинні діяти органи місцевого самоврядування в контексті забезпечення реалізації права громадян на мирні зібрання.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у висновку від 2 квітня 2015 року рекомендує відкласти даний законопроект до прийняття спеціального Закону про порядок проведення мирних зібрань громадян або ж повернути його суб‘єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 18 березня 2015 року рекомендує за результатами розгляду в першому читанні законопроект повернути суб‘єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування та підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та всебічно обговоривши питання,

Комітет  у х в а л и в:

 

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначений головним з підготовки проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо прав громадян під час проведення мирних зібрань» (реєстр. №1779), поданий народними депутатами України О.Сугонякою, М.Лавриком, О.Медуницею, рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України за наслідками розгляду у першому читанні повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

2. Направити цей висновок до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, визначеного головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №13”

11 червня 2015 11:47
11 червня 2015 11:44
07 травня 2015 14:32
06 травня 2015 17:40
06 травня 2015 17:37
28 квітня 2015 11:36
17 квітня 2015 12:45
17 квітня 2015 12:17
17 квітня 2015 12:10
17 квітня 2015 12:08