ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 144/07

04 квітня 2012 року

10 год. 00 хв.

м. Київ,

 вул. Садова, 3 а, к. 416

 

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

За Секретаря Комітету Сінченко В.М.

 

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Черноморов О.М., Демчишен В.В., Павленко В.В., Трайдук М.Ф., Горбатюк А.О., Фомін О.В.

Відсутні:  Гордієнко С.В.,  Петренко В.М., Подгорний С.П., Єгоров О.М., Касянюк О.Р., Надоша О.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Малюга А.В., заступники Завідувача секретаріату Комітету: Данилюк О.А.,      Желтова О.М., головні консультанти: Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М., Шкуріна Л.Б., Федоренко Ю.В., старший консультант Гарбуз Ю.П.

 

Запрошені:

Кульчинський М.Г. – народний депутат України;

Кофанова Н.П. – заступник директора Департаменту регіонального розвитку  Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України;

Шаршов С.І. – начальник відділу адміністративно-територіального устрою Департаменту регіонального розвитку Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України;

Панасюк Ф.Т. – заступник Керівника Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад;

Гапотченко В.І. – заступник Керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Кравченко  В.В. – директор Центру правової допомоги Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”;

Шамбір М.І. – директор Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України;

Іщук Б.Г. – головний спеціаліст Управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Коваленко А.В. – позаштатний консультант Комітету.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.     Про проект Закону про територіальний устрій України (реєстр. №9738, н.д. А.Гриценко).

2.     Про проект Закону про внесення змін до статті 21 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" щодо призначення пенсій по інвалідності (реєстр. №9453, н.д. М.Кульчинський).

3.     Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо порядку формування виборчих комісій та права на участь у розподілі депутатських мандатів кандидатами у народні депутати України) (реєстр. №9254, н.д. Ю.Кармазін).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перероблення та захоронення побутових відходів (реєстр. №10120, н.д. Ю.Льовочкіна, Ю.Мірошниченко).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" (щодо посилення повноважень органів місцевого самоврядування) (реєстр. №10009, н.д. А.Семинога, В.Скубенко, С.Глазунов, В.Демчишен, А.Матвієнко).

6. Про доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина щодо підготовки проекту постанови Верховної Ради України про відкликання проекту Закону про Концепцію реформи місцевого самоврядування (реєстр. №9646) та зняття його з розгляду у зв’язку з його відкликанням народними депутатами України Ю.Ганущаком, І.Кириленком, С.Подгорним, А.Матвієнком, В.Кравчуком.

7. Різне.

 

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував висловити свої зауваження і пропозиції до нього.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен запропонував не розглядати законопроект з реєстр. №10009 з огляду на лист авторів щодо його відкликання.

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію присутнім визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

1.     Про проект Закону про територіальний устрій України (реєстр. №9738, н.д. А.Гриценко).

2.     Про проект Закону про внесення змін до статті 21 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" щодо призначення пенсій по інвалідності (реєстр. №9453, н.д. М.Кульчинський).

3.     Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо порядку формування виборчих комісій та права на участь у розподілі депутатських мандатів кандидатами у народні депутати України) (реєстр. №9254, н.д. Ю.Кармазін).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перероблення та захоронення побутових відходів (реєстр. №10120, н.д. Ю.Льовочкіна, Ю.Мірошниченко).

5. Про доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина щодо підготовки проекту постанови Верховної Ради України про відкликання проекту Закону про Концепцію реформи місцевого самоврядування (реєстр. №9646) та зняття його з розгляду у зв’язку з його відкликанням народними депутатами України Ю.Ганущаком, І.Кириленком, С.Подгорним, А.Матвієнком, В.Кравчуком.

6. Різне.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про територіальний устрій України                (реєстр. №9738, н.д. А.Гриценко).

Доповідач  ознайомив присутніх із основними положеннями законопроекту з р. №9738, зазначивши, що багато аналогічних норм автор цього законопроекту вже подавав у раніше внесених законопроектах ідентичної спрямованості. Також він нагадав, що в першому читанні Верховною Радою України прийнято проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо проведення робіт із землеустрою, пов'язаних із встановленням і зміною меж адміністративно-територіальних одиниць» (реєстр. №10042), яким пропонується визначити порядок встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць шляхом внесення відповідних змін до Земельного кодексу України, що є неприпустимим.

У зв’язку з цим, В.Демчишен наголосив на необхідності пришвидшити внесення та підготовку до розгляду Верховною Радою України проекту Закону України, який би визначав порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, Н.Кофанова, С.Шаршов.

Представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Н.Кофанова та С.Шаршов поінформували присутніх, що Міністерство фактично завершує розробку законопроекту щодо порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою, готує його до погодження із центральними органами виконавчої влади та планує внести його на розгляд Кабінету Міністрів України.

Враховуючи вищенаведене, члени Комітету запропонували відкласти розгляд проекту Закону України «Про територіальний устрій України» (реєстр. № 9738), внесений народним депутатом України А.Гриценком та розглянути його разом із законопроектом щодо порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою, який планує внести Уряд.

Пропозицію підтримано.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар про проект Закону про внесення змін до статті 21 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" щодо призначення пенсій по інвалідності (реєстр. №9453, н.д. М.Кульчинський).

Доповідач поінформувала присутніх, що даним законопроектом пропонується зняти суперечності між положеннями вказаного Закону та Закону України «Про державну службу» щодо призначення пенсійного забезпечення відповідно посадовим особам органів місцевого самоврядування та державним службовцям з числа інвалідів І та ІІ груп.

За розрахунками суб’єкта права законодавчої ініціативи додаткові видатки з Державного бюджету України на реалізацію положень даного законопроекту потребуватимуть 2,7 млн. грн. на рік.

Перший заступник Голови Комітету О.Боднар ознайомила присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління не висловлює принципових заперечень щодо прийняття зазначеної законодавчої пропозиції і вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, М.Кульчинський, М.Шамбір.

Під час обговорення даного питання народні депутати України – члени Комітету зауважили, що на сьогодні у Верховній Раді України зареєстрований проект Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (нова редакція) з реєстр. №9673, поданий Кабінетом Міністрів України, який знаходиться на розгляді у Комітеті. Згідно з Перехідними положеннями зазначеного законопроекту аналогічна норма набиратиме чинності з 1 січня 2015 року. Зважаючи на викладене присутні погодились, що прийняття законопроекту, що розглядається, є доцільним.

Міністерство фінансів України погоджується з вартісною оцінкою впливу на видатки з Державного бюджету України і зазначає, що реалізація положень законопроекту у разі його прийняття забезпечуватиметься в межах видатків, передбачених у державному бюджеті на виплату різниці між пенсією, призначеною відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», та пенсією, призначеною на загальних підставах.

Враховуючи вищесказане, доповідач запропонувала до розгляду проект висновку Комітету щодо прийняття законопроекту з реєстр. №9453 за основу, підготовлений підкомітетом з питань органів виконавчої влади.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, проект Закону про внесення зміни до частини дванадцятої статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» щодо призначення пенсій по інвалідності (реєстр. №9453 від 28.11.2011), поданий народним депутатом України М.Кульчинським, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, Першого заступника Голови Комітету О.Боднар.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо порядку формування виборчих комісій та права на участь у розподілі депутатських мандатів кандидатами у народні депутати України) (реєстр. №9254, н.д. Ю.Кармазін).

Доповідач зазначив, що даним законопроектом пропонується внести зміни до статей 27-29 Закону України «Про вибори народних депутатів України» та передбачити обов’язкове включення до складу окружних та дільничних виборчих комісій  не тільки по одному представнику від політичних партій (виборчих блоків), представлених у парламенті власними фракціями, але й представників партій (блоків), «представлених у місцевих радах відповідного регіону у пропорційному співвідношенні до кількості представлених депутатів у відповідних місцевих радах» (за наявності подання). Пропонується також запровадити на парламентських виборах диференційований прохідний бар’єр: для виборчих списків політичних партій – 3% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні, а для блоків – 5%.

Доповідач ознайомив присутніх із висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління висловило низку зауважень до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно відхилити.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Під час розгляду законопроекту народні депутати України – члени Комітету зауважили, що 17 листопада 2011 року Закон України «Про вибори народних депутатів України» був прийнятий у новій редакції, у якій особливості порядку утворення окружних та дільничних виборчих комісій на чергових парламентських виборах у жовтні 2012 року визначені у пункті 4 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення», а також не передбачено утворення на парламентських виборах виборчих блоків. Не передбачено утворення виборчих блоків і Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», за яким були обрані депутати місцевих рад шостого скликання.

Враховуючи вищесказане, заступник Голови Комітету Ю.Ключковський запропонував до розгляду проект висновку Комітету щодо відхилення законопроекту з реєстр. №9254, підготовлений профільним підкомітетом.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо порядку формування виборчих комісій та  права на участь у розподілі депутатських мандатів кандидатами  у народні депутати України) (реєстр. № 9254) за наслідками розгляду в першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перероблення та захоронення побутових відходів (реєстр. №10120, н.д. Ю.Льовочкіна, Ю.Мірошниченко).

Доповідач зазначив, що даний законопроект спрямований на визначення правових засад регулювання ринків перероблення та розміщення побутових відходів в Україні.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України “Про державне регулювання у сфері комунальних послуг”, “Про природні монополії”, “Про ціни та ціноутворення”, “Про житлово-комунальні послуги”, до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до підпункту 2 пункту “а” статті 28 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, згідно з якими пропонується операції із “перероблення та захоронення побутових відходів” віднести до сфери діяльності природних монополій та суміжних ринків. Пропонується також вилучити з повноважень Кабінету Міністрів України в галузі ціноутворення, визначення державних фіксованих та регульованих цін і тарифів сферу перероблення та захоронення побутових відходів. Регулювання діяльності цієї сфери за проектом має здійснювати Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг. Назву Закону України “Про державне регулювання у сфері комунальних послуг” пропонується змінити на Закон України “Про державне регулювання у сфері комунальних послуг, перероблення та захоронення побутових відходів”.

Доповідач зазначив, що запропоноване авторами доповнення Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” положенням стосовно віднесення до власних повноважень виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад повноважень щодо перероблення та захоронення побутових відходів, позбавить органи місцевого самоврядування права встановлювати та затверджувати тарифи на перероблення та захоронення побутових відходів, передавши такі повноваження до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдук ознайомив присутніх із висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління висловило низку суттєвих зауважень до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно відхилити.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, В.Кравченко.

У ході дискусії оголошувалися різні пропозиції щодо проекту висновку Комітету з даного питання.

Заступник Голови Ю.Ключковський вніс пропозицію запропонувати Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, визначеного головним з опрацювання даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перероблення та захоронення побутових відходів(реєстр. № 10120) за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб‘єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, з можливістю запросити на пленарне засідання Верховної Ради України під час розгляду даного законопроекту керівників провідних всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

УХВАЛИЛИ:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, визначеного головним з опрацювання законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перероблення та захоронення побутових відходів (реєстр. № 10120) за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб‘єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Направити цей висновок до Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики та запропонувати запросити на пленарне засідання Верховної Ради України під час розгляду даного законопроекту керівників провідних всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 7 народних депутатів України, «Утрималися» - 3 народних депутати України.

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про доручення Голови Верховної Ради України В.Литвина щодо підготовки проекту постанови Верховної Ради України про відкликання проекту Закону про Концепцію реформи місцевого самоврядування (реєстр. №9646) та зняття його з розгляду у зв’язку з його відкликанням народними депутатами України Ю.Ганущаком, І.Кириленком, С.Подгорним, А.Матвієнком, В.Кравчуком.

Доповідач зазначив, що суб’єкти права законодавчої ініціативи подали заяву про відкликання поданого ними законопроекту з реєстр. №9646, який було включено до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання 7 лютого 2012 року. У зв’язку з цим для його зняття з розгляду потребується рішення Верховної Ради України, прийняте у формі  Постанови.

Підкомітет з питань місцевого самоврядування пропонує Комітету погодитися з пропозицією народних депутатів України Ю.Ганущака, І.Кириленка, С.Подгорного, А.Матвієнка, В.Кравчука про відкликання поданого ними законопроекту та рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини другої статті 104 Регламенту Верховної Ради України підтримати проект Постанови Верховної Ради України про відкликання проекту Закону про Концепцію реформи місцевого самоврядування (реєстр. №9646/П від 5.04.10.2012) та зняти з розгляду відповідний законопроект.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, запрошені, працівники секретаріату Комітету.

Пропозицію підтримано.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“10 сесія 6 скликання ”