ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 139/02

15 лютого 2012 року

10 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3 а, к. 416                           

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету: Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Демчишен В.В., Павленко В.В., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Горбатюк А.О.,     Єгоров О.М., Фомін О.В.

Відсутні: Боднар О.Б., Петренко В.М., Касянюк О.Р., Надоша О.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Малюга А.В., заступники Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., Желтова О.М., головні консультанти Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М., Шкуріна Л.Б., Федоренко Ю.В., старший консультант Гарбуз Ю.П.

 

Запрошені:

Ємельянова І.І. – Перший заступник Міністра юстиції України;

Ставнійчук М.І. – Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України;

Ільков О.М. – заступник Керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України;

Шуліма О.О. – завідувач відділу з питань правових реформ та демократичного розвитку Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України;

Козловський А.С. – заступник начальника управління – начальник відділу підготовки та правової експертизи проектів документів юридичного управління Нацдержслужби України;

Мельничук Н.П. – заступник завідувача секретаріату Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів;

Скопненко Г.П. – Керівник Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Цибитовський С.Ю. – головний спеціаліст з питань правової політики Секретаріату Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад;

Когут І.О. – Голова  громадської організації «Лабораторія законодавчих ініціатив»;

Климов Д.В. – головний консультант Управління забезпечення зв’язків з Верховною Радою України Адміністрації Президента України;

Бережницький Я.В. – заступник завідувача відділу експертизи територіального розвитку і виборчих прав Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Лациба М.В. – Керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень;

Ляшко І.В. – начальник відділу з питань діяльності органів державної влади та державного управління Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України;

Кагляк Я.О. – головний спеціаліст відділу законопроектування з питань конституційного законодавства та державного будівництва Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України;

Коваленко А.В. – позаштатний консультант Комітету.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про пропозиції Робочої групи Комітету до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" (реєстр. №9473, КМУ, М.Азаров, друге читання).

2. Про призначення позачергових місцевих виборів.

3. Про проект Закону про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про державну службу" (щодо граничного віку перебування на державній службі) (реєстр. №9764, КМУ. М.Азаров).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" щодо наказів центральних органів виконавчої влади (реєстр. №9671, н.д. Є.Волинець).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо порядку формування територіальних виборчих комісій) (реєстр. №7480, н.д. М.Катеринчук).

6. Про проект Закону про громадські організації (реєстр. №7262-1, друге читання).

7. Різне.

***

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував внести свої зауваження і пропозиції до нього.

Голова підкомітету В.Демчишен висловився на підтримку проекту порядку денного поточного засідання Комітету та перед внесенням додаткових питань для розгляду і обговорення запропонував:

-  включити до затвердженого плану роботи Комітету на лютий – липень 2012 р. від 08 лютого 2012 року (Протокол №139/01) питання про проведення круглого столу на тему: «Обговорення проекту Закону України про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстр. №9673) (нова редакція) на 18 квітня 2012 року;

- звернутися до Ради Європи з пропозицією щодо можливості отримання в рамках співпраці із Програмою РЄ «Посилення місцевої демократії та підтримки реформ місцевого самоврядування в Україні» експертного висновку на даний законопроект.

 

Пропозицію підтримано.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський запропонував включити до затвердженого плану роботи Комітету на лютий - липень 2012 р. від 08 лютого 2012 року (Протокол №139/01) питання про проведення серії круглих столів з метою експертного обговорення законодавства про вибори народних депутатів України (Закону України "Про вибори народних депутатів України" №4061-VI, постанов Центральної виборчої комісії) на 19-20 березня 2012 року.

Пропозицію підтримано.

 

Голова підкомітету В.Демчишен запропонував включити до порядку денного засідання Комітету питання про призначення позачергових виборів депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради та Софіївсько-Борщагівського сільського голови Києво-Святошинського району Київської області

Пропозицію підтримано.

 

Секретар Комітету С.Гордієнко запропонував перенести розгляд питання про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо наказів центральних органів виконавчої влади            (реєстр. №9671, н.д. Є.Волинець) на прохання автора законодавчої ініціативи – народного депутата України Є.Волинця на одне з наступних засідань Комітету. 

Пропозицію підтримано.

 

Голова підкомітету В.Демчишен запропонував включити до порядку денного засідання Комітету питання про звернення Вінницької обласної ради щодо виключення з облікових даних адміністративно-територіальних одиниць Вінницької області Ленінського, Староміського, Замостянського районів у місті Вінниці.

 

Пропозицію підтримано.

 

***

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію присутнім визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

1. Про пропозиції Робочої групи Комітету до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" (реєстр. №9473, КМУ, М.Азаров, друге читання).

2. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2.1. Про призначення позачергових місцевих виборів депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

3. Про проект Закону про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про державну службу" (щодо граничного віку перебування на державній службі) (реєстр. №9764, КМУ. М.Азаров).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо порядку формування територіальних виборчих комісій) (реєстр. №7480, н.д. М.Катеринчук).

5. Про проект Закону про громадські організації (реєстр. №7262-1, друге читання).

6. Про звернення Вінницької обласної ради щодо виключення з облікових даних адміністративно-територіальних одиниць Вінницької області Ленінського, Староміського, Замостянського районів у місті Вінниці.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про пропозиції Робочої групи Комітету до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" (реєстр. №9473, КМУ, М.Азаров, друге читання).

Доповідач поінформував присутніх про те, що на пленарному засіданні Верховної Ради України 7 лютого 2012 року за наслідками розгляду у першому читанні був прийнятий за основу законопроект реєстр. №9473 з дорученням підготувати його до другого читання Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. У свою чергу Робоча група Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянула цей законопроект з точки зору предмету відання Комітету, звернувши особливу увагу на питання, що безпосередньо пов’язані з правовим статусом органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, депутатів місцевих рад, а також державних службовців, осіб, які претендують на зайняття посад, в тому числі шляхом обрання, на які розповсюджується дія антикорупційного законодавства тощо.

Ю.Ключковський ознайомив присутніх із напрацюваннями Робочої групи та підготовленим проектом висновку Комітету з цього питання, наданим для розгляду народним депутатам України – членам Комітету.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Схвалити підготовлені Робочою групою пропозиції до проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції"      (реєстр. № 9473 від 17.11.2011).

2. Направити пропозиції Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" (реєстр. № 9473) від народних депутатів, які підтримали запропоновані зміни, Комітетові Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією та доручити представляти їх на засіданні цього Комітету під час розгляду питання щодо підготовки до другого читання законопроекту народним депутатам України Ключковському Ю.Б. та Гордієнку С.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів.

Доповідач поінформував присутніх про зміст підготовлених матеріалів щодо питання призначення позачергових місцевих виборів та запропонований підкомітетом проект рішення Комітету, в якому Верховній Раді України рекомендується призначити позачергові місцеві вибори на неділю 27 травня 2012 року.

Загалом на розгляд подається 7 проектів постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням  повноважень сільських, селищних, міських голів голів, а саме: 6 – за зверненнями з особистими заявами до відповідних рад про складення ними повноважень голови, 1 – у зв’язку зі смертю.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори:

Онішківського сільського голови (Онішківська сільська рада Оржицького району Полтавської області),
       Мануйлівського сільського голови (Мануйлівська сільська рада Козельщинського району Полтавської області),
       Великотелковицького сільського голови (Великотелковицька сільська рада Володимирецького району Рівненської області),
       Середняківського сільського голови (Середняківська сільська рада Гадяцького району Полтавської області),
       Панасівського сільського голови (Панасівська сільська рада Зборівського району Тернопільської області),
       Петрівського селищного голови (Петрівська селищна рада Іванівського району Одеської області),
       Щорського міського голови (Щорська міська рада Щорського району Чернігівської області) на неділю 27 травня 2012 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.
       2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний поінформував присутніх членів Комітету, що на  засіданні  Комітету 8 лютого 2012 року (Протокол №139/01) члени Комітету запропонували розглянути питання про призначення позачергових виборів депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області після завершення розгляду судом апеляційної скарги Ю.Денисенка.

С.Подгорний нагадав присутнім, що Ю.Денисенко звернувся до Києво-Святошинського районного суду Київської області з позовом до Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області  про визнання протиправним рішення шостої сесії IV скликання від 29.06.2011 р. «Про дострокове припинення повноважень Софіївсько-Борщагівського сільського голови Денисенка Юрія Миколайовича», скасування вказаного рішення, поновлення  на посаді сільського голови села Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області.

С.Подгорний поінформував, що розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, колегія судів вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а постанова суду – без змін.

Враховуючи дані обставини, голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний зазначив, що відтепер Комітет має всі підстави для призначення позачергових виборів як депутатів вищевказаної ради, так і сільського голови.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Призначити позачергові вибори депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради та Софіївсько-Борщагівського сільського голови на неділю 27 травня 2012 року.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний поінформував присутніх про звернення народного депутата України Г.Москаля з проханням ініціювати Комітетом питання про призначення позачергових виборів Чернівецької обласної ради, надати висновок та внести відповідний проект постанови.

За наслідками розгляду та в межах предмету відання Комітету присутні зазначили, що частиною третьою статті 14 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” позачергові місцеві вибори призначаються Верховною Радою України у разі дострокового припинення повноважень депутатів Верховної Ради АРК, місцевої ради, сільського, селищного, міського голови.

Також, підстави дострокового припинення повноважень місцевої ради чітко передбачені статтею 78 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (далі – Закон).

За наявності наведених підстав, рішення суду про визнання актів ради незаконними, висновків відповідного комітету Верховної Ради Верховна Рада України може призначити позачергові вибори сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради. При цьому питання про призначення Верховною Радою України позачергових виборів сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради може порушуватись перед Верховною Радою України сільським, селищним, міським головою, головою обласної, Київської, Севастопольської міської державної адміністрації (частина четверта статті 78 Закону).

Отже, зважаючи на викладене, члени Комітету запропонували звернутися до народного депутата України Г.Москаля з проханням надати наявні документи, які відповідають вимогам Закону задля прийняття Комітетом відповідного рішення з порушеного питання.

Пропозицію підтримано.

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про державну службу" (щодо граничного віку перебування на державній службі) (реєстр. № 9764, КМУ. М.Азаров).

Доповідач поінформував присутніх, що даним законопроектом пропонується в інтересах служби передбачити для державних службовців, які займають посади першої категорії, можливість продовження перебування на державній службі після досягнення  ними шістдесятип’ятирічного віку.

За твердженням суб’єкта права законодавчої ініціативи даний законопроект внесений з метою створення належних умов для забезпечення управління системою державних органів та більш ефективного виконання покладених на ці органи завдань і відповідає аналогічній нормі Закону України «Про державну службу», прийнятого 17 листопада 2011 року, який набиратиме чинності з 01 січня 2013 року.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, реалізація його положень не вплине на наповнення Державного бюджету України.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен ознайомив присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, у якому підтримується дана законодавча ініціатива і вказується, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу. Також у висновку висловлена позиція про доцільність з часом при опрацюванні відповідного законодавства взагалі відмовитися від встановлення вікових обмежень щодо всіх категорій посад державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, А.Козловський.

Присутній на засіданні уповноважений представник Нацдержслужби України А.Козловський навів аргументи на підтримку законопроекту з реєстр. №9764.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний висловив зауваження до змісту законопроекту в частині порушення його положеннями задекларованого Конституцією України принципу рівності прав та можливостей, а також щодо відсутності механізму продовження перебування на державній службі (на який термін, за якими критеріями тощо).

З огляду на висловлені пропозиції голова підкомітету В.Демчишен запропонував проект висновку Комітету щодо даного законопроекту, в якому підтримується його прийняття за основу за наслідками розгляду у першому читанні.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, проект Закону внесення зміни до статті 23 Закону України «Про державну службу» (реєстр. №9764 від 31.01.2012), поданий Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державного будівництва Демчишена В.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 8 народних депутатів України, «Проти» – 2 народних депутати України, «Утримався» – 1 народний депутат України, «Не брав участь в голосуванні» – 1 народний депутат України.

 

Рішення прийнято.

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо порядку формування територіальних виборчих комісій) (реєстр. №7480, н.д. М.Катеринчук).

Доповідач зазначив, що даним законопроектом пропонується внести зміни до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” щодо порядку формування виборчих комісій. Зокрема, пропонується повернутися до існуючого раніше порядку формування територіальних виборчих комісій відповідними радами, а не виборчою комісією вищого рівня, як передбачено діючим законодавством.

Збільшення терміну повноваження членів територіальних комісій, зауважив доповідач, потребуватиме додаткових видатків державного бюджету на оплату їх праці. Зокрема, за розрахунками Міністерства фінансів України обсяг додаткових видатків становитиме майже 45 млн. грн. в умовах 2010 року.

Отже, у запропонованій редакції законопроект має вплив на видатки державного та місцевого бюджетів, збільшуючи їх. Таким чином, у разі прийняття відповідного закону він має набирати чинності з урахуванням наступного:

- за умови офіційного оприлюднення закону до 15 серпня 2011 року – не раніше 1 січня 2012 року;

- в інших випадках його норми можуть застосовуватися не раніше 1 січня 2013 року або 1 січня наступного за цим року залежно від прийняття закону.

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний ознайомив присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому наводиться низка зауважень до законопроекту і йдеться про доцільність його відхилення, а також запропонував до розгляду проект висновку Комітету, підготовлений підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо порядку формування територіальних виборчих комісій) (реєстр. №7480), поданий народним депутатом України М.Катеринчуком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорному.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 11 народних депутатів України, «Утримався» – 1 народний депутат України.

 

Рішення прийнято.

 

5.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про громадські організації (реєстр. № 7262-1, друге читання).

Доповідач поінформував присутніх про хід опрацювання законопроекту з         реєстр. № 7262-1 Робочою групою Комітету з підготовки даного законопроекту до другого читання, надав попередні відомості щодо кількості та характеру пропозицій і зауважень, що надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи та запропонував попередньо їх розглянути у постатейному режимі на предмет ознайомлення народних депутатів України – членів Комітету та забезпечення належної підготовки до прийняття остаточних рішень та визначення позиції Комітету шляхом голосування.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, запрошені, працівники секретаріату Комітету.

У ході дискусій та детального обговорення впродовж робочого дня 15 лютого 2012 року було попередньо розглянуто та опрацьовано близько 120 поданих пропозицій і зауважень. З огляду на значні обсяги нормативного матеріалу, його складність і велике значення для забезпечення належного захисту основоположних свобод і прав людини, було запропоновано продовжити попередню роботу над підготовкою проекту Закону «Про громадські організації» до другого читання на наступному засіданні Комітету.

Пропозицію підтримано.

 

6.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про звернення Вінницької обласної ради щодо виключення з облікових даних адміністративно-територіальних одиниць Вінницької області Ленінського, Староміського, Замостянського районів у місті Вінниці.

Доповідач поінформував присутніх, що до Комітету надійшли рішення Вінницької міської ради від 30 вересня 2011 року № 434 «Про адміністративно-територіальний устрій м. Вінниці» та рішення Вінницької обласної ради від 14 лютого 2012 року № 286  «Про виключення з облікових даних адміністративно-територіальних одиниць Вінницької області Ленінського, Староміського, Замостянського районів у місті Вінниці» та пропозиції щодо опублікування повідомлення про прийняті рішення і внесення відповідних змін до електронного довідника «Україна. Адміністративно-територіальний устрій», які вже були предметом розгляду на засіданні Комітету 8 лютого 2012 року.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, запрошені, працівники секретаріату Комітету

В ході детального обговорення членами Комітету було внесено пропозицію щодо підтримки подання Вінницької обласної і Вінницької міської рад та необхідності опублікування повідомлення про прийняті рішення у Відомостях Верховної Ради України.

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати подання Вінницької обласної і Вінницької міської рад та доручити Управлінню по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України опублікувати повідомлення про прийняті рішення Вінницької обласної і Вінницької міської рад у Відомостях Верховної Ради України та внести відповідні зміни в електронний довідник «Україна. Адміністративно-територіальний устрій».

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“10 сесія 6 скликання ”