ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 138/01

         08 лютого 2012 року

         15 год. 00 хв.

         м. Київ,

         вул. Садова, 3 а, к. 416

                             

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету: Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Демчишен В.В., Павленко В.В., Подгорний С.П., Петренко В.М., Трайдук М.Ф., Горбатюк А.О., Касянюк О.Р., Надоша О.В., Фомін О.В.

Відсутні: Боднар О.Б., Єгоров О.М.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступники Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., Желтова О.М., головні консультанти Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М., Шкуріна Л.Б., Федоренко Ю.В., старший консультант Гарбуз Ю.П.

 

Запрошені:

Козлов В.П. – заступник Барвінківського міського голови Харківської області;

Спаський А.С. – заступник голови – керівник апарату Київської обласної державної адміністрації;

Скопненко Г.П. – Керівник Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Колісніченко В.Є. – завідувач сектору Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування;

Кравченко В.В. – Директор Центру правової допомоги містам Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”;

Цибитовський С.Ю. – головний спеціаліст з питань правової політики Секретаріату Української асоціації районних та обласних рад;

Панасюк Ф.Т. – заступник Керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищ рад;

Тимкович Б.Р. – головний спеціаліст Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про зміну та встановлення меж міста Барвінкове Харківської області.

2. Про призначення позачергових місцевих виборів.

3. Пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів»                (реєстр. №8309, Президент України В.Ф.Янукович).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо обов'язкових теледебатів у разі призначення повторного голосування (реєстр. №7202, н.д. І.В.Геращенко, О.Ю.Третьяков).

5. Про проект Закону про внесення зміни до статті 27 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (щодо представлення у Верховній Раді України проектів законів) (реєстр. №9512, н.д. В.Л.Толстенко).

6. Про звернення Вінницького міського голови В.Гройсмана щодо рішення Вінницької міської ради від 30.09.2011 р. №434 “Про адміністративно-територіальний устрій м. Вінниці”.

7. Про Звіт роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дев’яту сесію Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2011 р. – січень 2012 р.).

8. Про пропозиції Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до проекту порядку денного десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання (лютий – липень 2012 р.).

9. Про План роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на період десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання) (лютий – липень 2012 р.).

10. Різне.

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував внести свої зауваження і пропозиції до нього.

Секретар Комітету С.Гордієнко за згодою Голови та членів Комітету поінформував присутніх про те, що посадові особи високого рангу з Міністерства юстиції України, які свого часу працювали у Робочій групі Комітету з доопрацювання до другого читання проекту Закону про державну службу (реєстр. № 8306), презентували у газеті «Дзеркало тижня» від 13 січня 2012 року № 1 статтю, у якій висловили, серед іншого, свою оцінку кількамісячного періоду підготовки законопроекту в Комітеті, характеризуючи це в першу чергу як розчарування через «брак людей, здатних поставити суспільний інтерес вище за власний». С.Гордієнко зазначив, що представників центральних органів виконавчої влади «шокувала і дріб’язковість деяких посадовців, хоч і середньої руки, проте достатньо впливових, аби нашкодити. Їх послаблене відчуття громадянської відповідальності та причетності до високої державної справи і постійні спроби (котрі, на жаль, подекуди увінчалися успіхом, залишивши рани на тілі прийнятого закону: недостатньо збалансовану систему управління державною службою, статус державних службовців у помічників – консультантів народних депутатів України) впіймати власну рибку у вирі професійної й політичної дискусії навколо законопроекту».

С.Гордієнко зробив наголос на тому, що насправді система управління державною службою, в тому числі елементи її збалансованості, вибудовується далеко не в законі. Це пряме конституційне повноваження Президента України і Комітету навіть доводилося дещо призупиняти роботу над законопроектом, доки Президент України визначався із центральними органами виконавчої влади, які мали б здійснювали державне регулювання та проведення державної політики у сфері державної служби. Саме після Указу Президента України від 18.07.2011 № 769/2011 «Питання управління державною службою в Україні» до порівняльної таблиці, що постійно опрацьовувалася Робочою групою Комітету було внесено необхідні положення в частині управління державною службою. Але ж Президент України, як підкреслив С.Гордієнко, це зовсім не «дріб’язковий» «посадовець середньої руки», який має «послаблене відчуття громадянської відповідальності» та постійно прагне «нашкодити». За аналогічною логікою можна проаналізувати пропозиції щодо статусу помічників – консультантів народних депутатів України, що були внесені народним депутатом України, Першим заступником Голови Верховної Ради України А.Мартинюком, якого також важко віднести до посадовців «середньої руки», котрим притаманні «дріб’язковість» та послабленість «відчуття причетності до високої державної справи».

Тому з деяким подивом йому довелося читати посилання на ці два приклади, як «рани на тілі закону», завдані в контексті діяльності Комітету, а не вищезгаданих високих посадових осіб. Оскільки матеріал подавали безпосередні учасники опрацювання законопроекту, які були добре обізнані не тільки з обставинами діяльності Робочої групи Комітету, але й практично усіма деталями узгоджень, переговорів, пропозицій, підготовки, що відбувалися поза її засіданнями.

На жаль, як вказав Секретар Комітету, згадати слово Комітет у позитивному контексті автори не вважали за потрібне, хоча незадовго перед тим в широкому колі присутніх заявляли, що в Комітеті, як ніде інше, виявляється доброзичливе ставлення та створено комфортні умови для роботи, високо оцінювали пропозиції і роль окремих народних депутатів України – членів Комітет та фахівців Апарату Верховної Ради України.

На переконання С.Гордієнка, щоб побачити масштаб і міру доопрацювання законопроекту в Комітеті між першим і другим читанням, оцінити роль тих чи інших народних депутатів України – членів Комітету, достатньо було лише порівняти тексти і виокремити пропозиції, подані за їх підписами. Звичайно, що далеко не все із прийнятого є абсолютно досконалим, однак це на порядок, якщо не більше, послідовніше, повніше, якісніше тексту, прийнятого за основу і який готувався впродовж «семилітньої епопеї».

Однак, за словами Секретаря Комітету, відповідний елементарний порівняльний аналіз виявився недоступним колегам із Міністерства юстиції України. Тому читач «Дзеркала тижня», який так і не довідався на яких посадах працюють автори статті, оскільки останні не вказали своїх регалій, так і залишився з превалюючою думкою про «дріб’язковість», «шкоду», «рани на тілі закону» проявлені «посадовцями середньої руки», людьми з «послабленим відчуття громадянської відповідальності» під час роботи в Комітеті. Тим більше, що в наступному абзаці статті як контрастне протиставлення попереднім тезам вказувалося, «що в Україні все-таки є й інші люди, чимало яких заклали свій камінь у правову конструкцію нової державної служби», а далі йшов об’ємний текст з описом позитивних новацій закону.

С.Гордієнко зазначив, що така подача інформації фактично виглядає як введення читачів в оману, хотіли цього автори чи ні і який би суб’єктивний зміст не вкладали у висловлену оцінку. Адже вони, будучи високими професіоналами у сфері нормопроектування, прекрасно розуміються на значенні кожного слова, словосполучення і речення. І це розуміння, до речі, було продемонстроване ними сповна на засіданнях Робочої групи і Комітету, де гострі дискусії часом виникали навколо одного єдиного слова, його місця розташування та смислових відтінків.

На думку доповідача, автори статті не могли не усвідомлювати, як більшість читачів сприйме поданий матеріал в частині, що стосується тривалого періоду доопрацювання проекту Закону про державну службу (реєстр. № 8306) до другого читання в Комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Після розгорнутого обговорення даного питання, члени Комітету та Керівник Робочої групи Комітету В.Демчишен, висловили здивування і жаль з приводу такої подачі інформації про роботу Комітету, особливо з боку представників Міністерства юстиції України, колег, з якими впродовж кількох місяців пліч-о-пліч доопрацьовували прийнятий за основу документ.

Інформацію взято до відома.

 

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковського запропонував включити до порядку денного засідання Комітету питання про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (реєстр. № 9473).

 

Пропозицію підтримано.

 

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен, зважаючи на необхідність системного і якісного доопрацювання проекту Закону України «Про адміністративні послуги» (реєстр. № 9435) до другого читання, поінформував присутніх членів Комітету, що на засіданні Робочої групи Комітету, котре відбулося 02.02.2012 р. виникло питання щодо вичерпного переліку адміністративних послуг, який згідно із статтею 5 законопроекту має визначатись законом.

Оскільки за дорученням Прем’єр-міністра України М.Азарова від 20.08.2011 р.      № 39859/1-11 у Міністерстві юстиції України розробляється вищевказаний перелік та з метою належної підготовки законопроекту, В.Демчишен запропонував від імені Комітету звернутися до згаданого Міністерства з проханням надати інформацію щодо опрацьованого на даний час переліку адміністративних послуг, в тому числі із зазначенням їх платності чи безоплатності.

Пропозицію підтримано.

 

Заступник Голови Комітету О.Черноморов поінформував, що в Комітеті з питань економічної політики почала працювати робоча група, створена відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про утворення робочої групи з опрацювання законодавчих пропозицій з питань інвентаризації об’єктів нерухомості». Він звернувся з проханням до присутніх уповноважити представників Комітету у даній групі – Заступника Голови Комітету О.Черноморова і Секретаря Комітету С.Гордієнка – представити однозначну позицію Комітету щодо базових підходів до законодавчих пропозицій з питань обліку та технічної інвентаризації об’єктів нерухомості та розглянути відповідне питання на засіданні Комітету.

 

Пропозицію підтримано.

 

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний запропонував розглянути в розділі «Різне» питання щодо обсягів фінансування видатків на реалізацію заходів, пов’язаних з підготовкою та проведенням чергових виборів до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року.

 

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію присутнім визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

1. Про зміну та встановлення меж міста Барвінкове Харківської області.

2. Про призначення позачергових місцевих виборів.

3. Пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів» (реєстр.           № 8309, Президент України В.Ф.Янукович)

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо обов'язкових теледебатів у разі призначення повторного голосування (реєстр. № 7202, н.д. І.В.Геращенко, О.Ю.Третьяков).

5. Про проект Закону про внесення зміни до статті 27 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (щодо представлення у Верховній Раді України проектів законів) (реєстр. № 9512, н.д. В.Л.Толстенко).

6. Про звернення Вінницького міського голови В.Гройсмана щодо рішення Вінницької міської ради від 30.09.2011 р. № 434 “Про адміністративно-територіальний устрій м. Вінниці”.

7. Про Звіт роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дев’яту сесію Верховної Ради України шостого скликання  (вересень  2011 р. – січень 2012 р.).

8. Про пропозиції Комітету з питань державного будівництва  та місцевого  самоврядування до проекту порядку денного десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання (лютий – липень 2012 р.).

9. Про План роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на період десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання) (лютий – липень 2012 р.).

10. Про Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" (реєстр. № 9473, Кабінет Міністрів України).

11. Про уповноваження Заступника Голови Комітету О.Черноморова та секретаря Комітету С.Гордієнка представити на засіданнях робочої групи Комітету з питань економічної політики однозначну позицію Комітету щодо базових підходів до законодавчих пропозицій з питань обліку та технічної інвентаризації об’єктів нерухомості.

12. Про обсяги фінансування видатків на реалізацію заходів, пов’язаних з підготовкою та проведенням чергових виборів до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету В.Сінченка про зміну і встановлення меж міста Барвінкове Харківської області.

Доповідач нагадав присутнім, що на засіданні Комітету 21 грудня 2011 року вже розглядалося подання Харківської обласної ради про зміну і встановлення меж міста Барвінкове Барвінківського району Харківської області.

Проте, членами Комітету було висловлено зауваження до рішення Богодарівської сільської ради, в якому передбачалась передача в межі міста Барвінкове земель загальною площею 12,047 гектара. Разом із тим, у поданні Харківської обласної ради та відповідному проекті землеустрою значилася інша цифра – 12,47 гектара. Члени Комітету запропонували внести необхідні зміни в рішення Богодарівської сільської ради та виправити зазначену помилку.

В.Сінченко повідомив, що на сьогодні Богодарівською сільською радою помилку виправлено та прийнято нове рішення, яке надано народним депутатам для ознайомлення. Таким чином, у Комітету є всі підстави підтримати подання Харківської обласної ради.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, В.Козлов.

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати подання Харківської обласної ради щодо зміни і встановлення меж міста Барвінкове Барвінківського району Харківської області та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про зміну і встановлення меж міста Барвінкове Барвінківського району Харківської області.

2. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати подання Харківської обласної ради щодо зміни і встановлення меж міста Барвінкове Барвінківського району Харківської області, прийнявши за основу та в цілому відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, Заступнику Голови Комітету Сінченку В.М.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 12 народних депутатів України, «Утрималися» – 2 народних депутати України.

 

Рішення прийнято.

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів.

Доповідач поінформував присутніх про зміст підготовлених матеріалів щодо питання призначення позачергових місцевих виборів та запропонований підкомітетом проект рішення Комітету, в якому Верховній Раді України рекомендується призначити позачергові місцеві вибори на неділю 27 травня 2012 року.

Загалом на розгляд подається 18 проектів постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів сільських та селищних голів, сільської ради. При цьому 10 випадків дострокового припинення повноважень сільських та селищних голів пов’язані з їх зверненнями з особистою заявою до відповідної ради про складення повноважень голови, 5 – з набранням законної сили обвинувальними вироками щодо них, 2 – з їх смертю. Окрім того, в одному випадку йдеться про порушення питання про призначення Верховною Радою України позачергових виборів як сільської ради так і сільського голови головою обласної державної адміністрації, що передбачено відповідно частиною четвертою статті 78 та часиною п’ятою статті 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Голова підкомітету зазначив, що у вищевказаному випадку йдеться про Городницьку сільську раду Городенківського району Івано-Франківської області та Городницького сільського голову, питання про призначення позачергових виборів яких порушив Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації М.Вишиванюк. До Комітету впродовж тривалого часу надходила інформація про ситуацію конфліктного характеру, що склалася у Городницькій сільській раді між більшістю депутатського корпусу та Городницьким сільським головою Б.Козаком, внаслідок чого під загрозою опинилися інтереси всієї територіальної громади, оскільки обрані нею представницькі органи (сільська рада та сільський голова) впродовж тривалого часу або зовсім не виконують надані повноваження, або ж здійснюють їх неналежним чином. Про це свідчать колективні звернення мешканців села, депутатів сільської ради, голів районної ради та районної державної адміністрації, матеріали прокуратури, контрольно-ревізійної служби, Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України тощо.

Зокрема можна вказати, що до цього часу Городницька сільська рада 6-го демократичного скликання не утворила постійних комісій ради та виконавчого комітету, що практично унеможливлює належну підготовку питань, віднесених до відання органів місцевого самоврядування. Не вирішуються найнагальніші життєві проблеми територіальної громади, пов’язані з прийняттям та виконанням бюджету, працівники установ соціальної сфери вчасно не отримують заробітної плати. Городницький сільський голова Б.Козак ще на початку діяльності ради не забезпечив належним чином підготовку питання щодо обрання секретаря ради, внаслідок чого відповідне рішення було опротестоване прокуратурою району. Всупереч законодавству сільський голова проігнорував протест та не виступив з ініціативою щодо його розгляду на сесії сільської ради. Такий розгляд відбувся лише за ініціативою групи депутатів сільської ради, протест було задоволено і рішення про обрання секретаря ради скасовано. Не зважаючи на цю обставину, сільський голова при скликані наступних сесій так і не вносив на їх розгляд кандидатур на посаду секретаря сільської ради, чим блокував вирішення цього питання сільською радою.

Проведені перевірки виконання сільського бюджету засвідчили наявність грубих фінансово-господарських порушень та завдання матеріальної шкоди на загальну суму 141504,87 грн., що для невеликої сільської громади є значною сумою. Перевірка дотримання вимог земельного законодавства виявила, що Б.Козак надав в обробіток 60 га земель резервного фонду без укладення договору оренди і без рішення сесії сільської ради, чим заподіяно матеріальну шкоду на суму 51840,36 грн. Необхідно також вказати, що минулої каденції прокуратурою району вносився протест від 18.11.2008 року щодо бездіяльності сільського голови у завершенні робіт по виготовленню Державних актів на право власності на земельні ділянки взамін сертифікатів, який до цього часу не розглянутий.

За інформацією представників місцевих органів виконавчої влади Б.Козак не співпрацює з владою району та області, повністю ігнорує засідання колегій, нарад, семінарів. Це видається досить дивним, адже як в такому разі можна забезпечувати представлення територіальної громади, ради та її виконавчого комітету у відносинах з державними органами, що віднесено до повноважень сільських, селищних, міських голів відповідно до пункту 14 частини четвертої статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», організовувати роботу виконавчого комітету ради, значна частина повноважень якого належить до категорії делегованих, тим більше, що відповідно до частини шостої статті 42 вищезгаданого Закону сільський, селищний, міський голова з питань здійснення виконавчими органами ради повноважень органів виконавчої влади підконтрольний відповідним органам виконавчої влади.

Зважаючи на зазначені обставини, підкомітет з питань виборчого законодавства пропонує Комітету підтримати питання про призначення позачергових виборів Городницької сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області та Городницького сільського голови, порушене Головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації М.Вишиванюком та включити до проекту висновку Комітету, який місить перелік суб’єктів, щодо яких Верховній Раді України рекомендується призначити позачергові місцеві вибори на 27 травня 2012 року депутатів Городницької сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області та Городницького сільського голову.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори: 
Світильнянського сільського голови (Світильнянська сільська рада Броварського району Київської області),
Морського сільського голови (Морська сільська рада Судацької міської ради Автономної Республіки Крим),
Шевченківського сільського голови (Шевченківська сільська рада Магдалинівського району Дніпропетровської області),
Олександрівського сільського голови (Олександрівська сільська рада Каланчацького району Херсонської області),
Охрімовецького сільського голови (Охрімовецька сільська рада Віньковецького району Хмельницької області),
Просторівського сільського голови (Просторівська сільська рада Білокуракинського району Луганської області),
Зеленченського сільського голови (Зеленченська сільська рада Дунаєвецького району Хмельницької області),
Бражинецького сільського голови (Бражинецька сільська рада Половського району Хмельницької області),
Худиківського сільського голови (Худиківська сільська рада Борщівського району Тернопільської області),
Пахарівського сільського голови (Пахарівська сільська рада Джанкойського району Автономної Республіки Крим),
Студеноцького сільського голови (Студеноцька сільська рада Глухівського району Сумської області),
Солонського сільського голови (Солонська сільська рада Дрогобицького району Львівської області),
Соснівського сільського голови (Соснівська сільська рада Глухівського району Сумської області),
Петропавлівського сільського голови (Петропавлівська сільська рада Нововоронцовського району Херсонської області),
Іванівського сільського голови (Іванівська сільська рада Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області),
Виженського сільського голови (Виженська сільська рада Вижницького району Чернівецької області),
Брусилівського селищного голови (Брусилівська селищна рада Брусилівського району Житомирської області),
депутатів Городницької сільської ради та Городницького сільського голови (Городницька сільська рада Городенківського району Івано-Франківської області)
на неділю 27 травня 2012 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний поінформував присутніх членів Комітету про ситуацію, яка склалася в Софіївсько-Борщагівській сільській раді Києво-Святошинського району Київської області та запропонував висновок Робочої групи Комітету з даного питання.

С.Подгорний зазначив, що за інформацією, яка надійшла до Комітету, після поновлення на посаді секретаря Софіївсько-Борщагівської сільської ради Е.Фоміної відповідно до рішення Київського апеляційного адміністративного суду у неї було відібрано печатку і, таким чином, вона не може виконувати свої обов’язки у повному обсязі.

Більш того, територіальною громадою села Софіївська Борщагівка на сьогодні розпочалася процедура підготовки до проведення місцевого референдуму з питання дострокового припинення повноважень депутатів сільської ради.

Проте, як зазначено у скарзі, що надійшла до Комітету від представників громади, на сьогодні відсутня можливість з боку секретаря сільської ради як виконуючого обов’язки сільського голови зареєструвати ініціативну групу з проведення зазначеного місцевого референдуму, оскільки в неї відсутня печатка.

Водночас до Комітету представниками громади надіслано копію відповіді голови Київської обласної ради Качного О.С. на їх звернення стосовно порушень в роботі Софіївсько-Борщагівської сільської ради.

Як зазначено у відповіді голови облради, робочою групою у складі депутатів Київської обласної ради у період  з 14 по 27 грудня 2011 року було проведено вивчення стану ведення землеустрою та охорони земель в межах села Софіївська Борщагівка.

За результатами вивчення встановлено, що в роботі сільської ради під час розгляду та прийняття земельних, бюджетних, інших питань наявні порушення норм Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Земельного кодексу України, Бюджетного кодексу України, окремих постанов Кабінету Міністрів України, а також Регламенту ради.

Інформацію про ці порушення та відповідні матеріали обласною радою направлені до обласної та районної прокуратур задля розгляду всіх матеріалів і вжиття необхідних заходів прокурорського реагування.

Водночас до Комітету надійшов лист за підписом Голови Київської обласної державної адміністрації А.Присяжнюка, в якому зазначено, що за даними Київської облдержадміністрації Софіївсько-Борщагівським сільським головою Ю.Денисенком було вчинено ряд порушень чинного законодавства.

Відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» на час повноваження Софіївсько-Борщагівського сільського голови їх тимчасово здійснює секретар Софіївсько-Бощагівськогої сільської ради В.Перегінець.

Враховуючи вищезгадані обставини та матеріально-технічну, фінансову сторону процедури проведення місцевих виборів, Київська облдержадміністрація звертається з проханням розглянути питання щодо призначення позачергових виборів Софіївсько-Борщагівського сільського голови та депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області. Оскільки, на думку Київської облдержадміністрації, стане неможливою подальша збалансована робота Софіївсько-Борщагівської сільської ради і призведе до дестабілізації забезпечення життєдіяльності села.

Лист Голови Київської обласної державної адміністрації А.Присяжнюка викликав неоднозначну реакцію членів Комітету. Зокрема, Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський не підтримав пропозицію Київської облдержадміністрації щодо позачергових виборів сільського голови і заявив про особливу точку зору.

Керівник Робочої групи Комітету С.Подгорний ознайомив присутніх членів Комітету із висновком Робочої групи, та нагадав, що рішення суду щодо поновлення Ю.Денисенка на посаді Софіївсько-Борщагівського сільського голови до цього часу оскаржується в апеляційному порядку, але скарга до розгляду ще не призначена. За цих обставин, члени Комітету вже декілька разів переносили розгляд питання про призначення позачергових виборів депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

С.Подгорний вніс пропозицію щодо затвердження висновку Робочої групи Комітету.

Висновки

Робочої групи Комітету з вивчення ситуації,

яка склалася в Софіївсько-Борщагівській  сільській раді

Києво-Святошинського  району Київської області

 

   Рішенням Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування від 7 вересня 2011 року (протокол засідання № 127/01) за наслідками розгляду

- клопотання Софіївсько-Борщагівського сільського голови Денисенка Ю.М. про призначення позачергових виборів Софіївсько-Борщагівської сільської ради,

- клопотання Софіївсько-Борщагівської сільської ради щодо призначення позачергових виборів Софіївсько-Борщагівського  сільського голови у зв’язку з достроковим припиненням його повноважень за рішенням відповідної ради,

- звернення представників територіальної громади села Софіївська Борщагівка з проханням призначити позачергові вибори депутатів сільської ради,

а також з метою вивчення ситуації, яка склалася в Софіївсько-Борщагівській  сільській раді, було утворено Робочу групу у складі:

народного депутата України, голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П. (керівник Робочої групи),

народного депутата України, заступника Голови Комітету            Сінченка В.М.,

народного депутата України, голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Трайдука М.Ф.,

народного депутата України, голови підкомітету Комітету з питань соціальної політики та праці Шмельової С.О., 

головного консультанта секретаріату Комітету Дмитрук Л.В.,

старшого консультанта секретаріату Комітету Гарбуза Ю.П.,

завідувача сектору з питань адміністративно-територіального устрою та виборчих систем Управління Апарату Верховної Ради України  по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування         Колісніченка В.Є.

На виконання зазначеного Рішення Комітету 26 вересня 2011 року під час виїзду до села Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області Робочою групою було проведено зустріч з виконуючим на той час обов’язки сільського голови - секретарем Софіївсько-Борщагівської сільської ради Перегінцем В.М, окремими депутатами сільської ради (Фоміна Е.Б., Шугайло М.Б., Кривопишин О.П.), Софіївсько-Борщагівським сільським головою         Денисенком Ю.М., повноваження якого були достроково припинені за рішенням сільської ради, представниками територіальної громади села (Тоноян Л.В., Давиденко Т.М., Прокопенко Г.В.). У зустрічі також взяли участь заступник голови Київської обласної державної адміністрації Спаський А.С. та начальник юридичного відділу Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області Дорогань Ю.В.

Під час роботи Робоча група опрацювала наступні документи:

1/ Регламент Софіївсько-Борщагівської сільської ради, затверджений рішенням № 2 другої сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради шостого скликання від 30.11.2010 р.;

2/ Протокол другої сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради шостого скликання від 30.11.2010 р.;

3/ Протокол третьої сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради шостого скликання від 14.12.2010 р.;

4/ Протокол першого засідання четвертої сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради шостого скликання від 12.01.2011 р.;

5/ Протокол другого засідання четвертої сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради шостого скликання від 14.01.2011 р.;

6/ Рішення Софіївсько-Борщагівської сільської виборчої комісії Києво-Святошинського району Київської області № 1 від 05.11.2010 р. “Про підсумки голосування у одномандатних виборчих округах села Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області”;

7/ Рішення Софіївсько-Борщагівської сільської ради № 1 від 16.11.2010р. “Про доповідь голови територіальної виборчої комісії по результатам голосування 31 жовтня 2010 року”;

8/ Рішення сільської ради № 7 від 14.12.2010 р. “Про створення тимчасової комісії по розгляду питань стосовно законності надання рішень за період 2006-2010 року та їх доцільності, по

наданню дозволу на розробку проектів землеустрою,

зміни цільового використання земельних ділянок,

інвентаризації земельних ділянок,

затвердженню проектів землеустрою та технічної документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність,

продажу земель не сільськогосподарського призначення, які знаходилися в оренді чи на праві постійного користування”;

9/ Рішення сільської ради № 8 від 14.12.2010 р. “Про тимчасове призупинення рішень сесій за період 2006-2010 років щодо

надання дозволів на розробку проектів землеустрою,

зміни цільового використання земельних ділянок,

інвентаризації земельних ділянок,

затвердженню проектів землеустрою та технічної документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність,

продажу земель не сільськогосподарського призначення, які знаходилися в оренді чи на праві постійного користування”;

10/ Розпорядження Софіївсько-Борщагівського сільського голови від 10.03.2011р. № 29 “Про проведення 14 березня 2011 року пленарного засідання V сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради VI скликання”;

11/ Розпорядження Софіївсько-Борщагівського сільського голови від 15.06.2011р. № 85/1 “Про проведення 29 червня 2011 року пленарного засідання 6 сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради VI скликання”;

12/ Розпорядження секретаря Софіївсько-Борщагівської сільської ради Перегінця В.М.  від 05.07.2011 р. № 95-ос “Про покладання повноважень сільського голови Софіївсько-Борщагівської сільської ради на секретаря ради”;

13/ Постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 24.11.2010 року за апеляційною скаргою Ященко Т.М. на постанову Києво-Святтшинського районного суду Київської області від 18 листопада 2010 року у справі за позовом Ященко Т.М. до Софіївсько-Борщагівської сільської виборчої комісії Києво-Святошинського району Київської області про визнання недійсним рішення та уточненого протоколу;

14/ Ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 24.12.2010 року;

15/ Ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 04.04.2011 року;

16/ Ухвала Вищого адміністративного суду України від 30.08.2011 року;

17/ Постанова Києво-Святошинського районного суду Київської області від 09.09.2011 року;

18/ Постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 08.12.2011 року тощо.

Насамперед слід зазначити, що Робочою групою під час виїзду до Софіївсько-Борщагівської сільської ради було встановлено, що вхід до приміщення сільської ради за адресою: с. Софіївська Борщагівка, пров. Шкільний, 5, охороняється представниками охоронної фірми. На запитання керівника Робочої групи Подгорного С.П. працівники якої охоронної структури і від кого охороняють приміщення сільської ради, секретар сільської ради Перегінець В.М. відповів, що це працівники приватної охоронної фірми, з якими у сільської ради укладений договір і які забезпечують порядок у приміщенні ради. Проте, як з’ясувалося під час зустрічі, забезпечення порядку у приміщенні сільської ради з боку працівників охоронної фірми полягало у їх вибірковому допуску до приміщення сільської ради не тільки жителів села Софіївська Борщагівка, а і окремих депутатів сільської ради.

Слід звернути увагу, що Конституцією України та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” (далі - Закон) чітко передбачено, що місцеве самоврядування в Україні здійснюється виключно територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. Водночас представницький орган місцевого самоврядування - рада – згідно із Законом наділяється правом представляти інтереси територіальної громади і приймати від її імені рішення.

Отже, у даному випадку можна стверджувати про перевищення службових повноважень окремими посадовими особами Софіївсько-Борщагівської сільської ради, а також про порушення ними прав і свобод громадян, закріплених Конституцією України, законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про статус депутатів місцевих рад”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про звернення громадян” тощо.

При вивченні наданих документів було встановлено, що на першій сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради, яка відбулася 16 листопада 2010 року, головою Софіївсько-Борщагівської сільської виборчої комісії було оголошено результати виборів Софіївсько-Борщагівського сільського голови та депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області. На цій сесії набули повноважень сільський голова Денисенко Ю.М. та 32 депутата сільської ради.

Проте, зі слів присутніх на зустрічі депутатів сільської ради та представників громади, а також за результатами вивчення відповідних документів Робочою групою було з’ясовано, що у день голосування на виборах депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради 31 жовтня 2010 року по закінченню підрахунку голосів на виборчій дільниці № 13068 у селі Софіївська Борщагівка, згідно з протоколом “Про результати виборів в одномандатному виборчому окрузі № 22 з виборів кандидатів в депутати Софіївсько-Борщагівської сільської ради” кандидат в депутати Ященко Т.М. набрала більшу кількість голосів (тридцять один) відносно інших кандидатів. Але згодом, 3 листопада 2010 року, за результатами розгляду скарги одного із спостерігачів Софіївсько-Борщагівською сільською виборчою комісією (далі - СВК) було прийнято рішення № 3 про перерахунок голосів в одномандатних виборчих округах № 22 та № 31.

Внаслідок такого перерахунку СВК було встановлено, що більшу кількість голосів на виборах в одномандатному виборчому окрузі № 22 отримав кандидат в депутати Гарницький В.А.

Кандидат в депутати Ященко Т.М. як суб’єкт виборчого процесу, не погоджуючись з рішенням СВК, оскаржила його до Києво-Святошинського районного суду, який 18 листопада 2010 року своєю постановою відмовив позивачці у задоволенні позову.

Ященко Т.М., не погоджуючись з прийнятим Києво-Святошинським районним судом рішення, подала апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду, в якій, посилаючись на неповне з’ясування судом першої інстанції обставин справи та неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просила скасувати зазначену вище постанову.

Київським апеляційним адміністративним судом, в свою чергу, 24 листопада 2010 року при розгляді у відкритому судовому засіданні апеляційної скарги Ященко Т.М. було встановлено, що Софіївсько-Борщагівською СВК безпідставно, в порушення вимог Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” було прийнято згадане вище рішення № 3 про перерахунок голосів в одномандатних виборчих округах № 22 та № 31. При цьому, за висновком суду, здійснення повторного підрахунку голосів та його результати були спрямовані на фальсифікування з боку СВК  підрахунку голосів та встановленні недійсних результатів виборів.

Отже, Київський апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов Ященко Т.М., скасувавши при цьому постанову Києво-Святошинського районного суду від 18.11.2010 р., і прийняв нову постанову, якою:

- скасував рішення Софіївсько-Борщагівської СВК від 03.11.2010 р. №3 про перерахунок голосів з виборів в одномандатних виборчих округах № 22 та № 31 з виборів до Софіївсько-Борщагівської сільської ради на виборчій дільниці № 13068.;

- скасував рішення № 1 протоколу № 19 від 05.11.2010 р. в частині підсумків голосування в одномандатних виборчих округах села Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області щодо депутата по округу № 22 Гарницького В.М.;

- зобов’язав СВК оголосити результати виборів в окрузі № 22 на підставі протоколу дільничної виборчої комісії № 13068 від 31.10.2010 р. “Про результати виборів в одномандатному виборчому окрузі № 22 з виборів кандидатів в депутати Софіївсько-Борщагівської сільської ради”, згідно з яким найбільшу кількість голосів виборців в одномандатному виборчому окрузі № 22 набрала Ященко Т.А.

Проте, до сьогодні рішення суду Софіївсько-Борщагівською СВК не виконано і повноваження депутата Софіївсько-Борщагівської сільської ради по виборчому округу № 22 здійснює Гарницький В.А.

На другій сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради, яка відбулася 30 листопада 2010 року, було обрано секретаря сільської ради (Фоміна Е.Б.), затверджено Регламент сільської ради та утворено постійні комісії, обрано голів комісій. Присутні на сесії – Софіївсько-Борщагівський сільський голова    Денисенко Ю.М. та 31 депутат сільської ради.  

Третя сесія сільської ради відбулася 14 грудня 2010 року. На ній було  утворено тимчасову комісію з питань перевірки законності та доцільності рішень Софіївсько-Борщагівської сільської ради 5-го скликання, ухвалених за період 2006-2010 років, щодо

- надання дозволу на розробку проектів землеустрою,

- зміни цільового використання земельних ділянок,

- інвентаризації земельних ділянок,

- затвердженню проектів землеустрою та технічної документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність за період 2006-2010 років,

- продажу земель несільського господарського призначення, які знаходилися в оренді чи на праві постійного користування.

Водночас рішенням ради на цій же сесії були тимчасово призупинені рішення сесій за період 2006-2010 років із зазначених вище питань, а також було вирішено здійснити інвентаризацію земель, які були передані до складу земель запасу сільської ради тощо.

Перше пленарне засідання сільської ради, на якому було затверджено місцевий бюджет, утворено виконавчий комітет ради та затверджено його персональний склад, відбулося 12 січня 2011 року, друге пленарне засідання – 14 січня 2011 року.

Наступна позачергова сесія, яка скликалася сільським головою        Денисенком Ю.М. на 3 лютого 2011 року і на якій планувалося заслухати звіт зазначеної вище тимчасової комісії з питань перевірки законності та доцільності рішень Софіївсько-Борщагівської сільської ради 5-го скликання,  не відбулася через відсутність кворуму. Протокол цієї сесії серед наданих документів відсутній, але депутати сільської ради, які були присутні під час зустрічі з Робочою групою, підтвердили, що позачергова сесія не відбулася саме за таких обставин.

На наступній сесії сільської ради, яку було скликано Софіївсько-Борщагівським сільським головою Денисенком Ю.М. на 14 березня 2011 року (розпорядження сільського голови від 10.03.2011 року № 29) на пропозицію групи депутатів ради, депутатом Софіївсько-Борщагівської сільської ради         Перегінцем В.М. було винесено на розгляд ради новий порядок денний з вимогою достроково припинити повноваження секретаря сільської ради Фоміної Е.Б. і призначити його на цю посаду, а також з вимогою звільнити з посади заступника сільського голови з виконавчої роботи ради  Василенка С.Л.

Проте, під час розгляду порушеного депутатом Перегінцем В.М. питання, до зали засідання увійшли представники територіальної громади, вимагаючи зняти зазначене вище питання з розгляду, внаслідок чого пленарне засідання сільської ради було зірвано і сільський голова був змушений закрити сесію.

Як вбачається з документів, наданих Робочій групі секретарем сільської ради Перегінцем В.М., наступного дня, 15 березня 2011 року, за ініціативи більшості депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради було проведено друге пленарне засідання 5-ї сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради (головуючий – депутат сільської ради, голова Постійної комісії з питань законності та правопорядку Перегінець В.М., з 32-х депутатів сільської ради присутні 18 депутатів), на якому були прийняті наступні рішення:

- “Про обрання лічильної комісії для підведення підсумків таємного голосування щодо відкликання та з виборів секретаря Софіївсько-Борщагівської сільської ради та виконавчого комітету ради і заступника сільського голови з виконавчої роботи ради” (рішення № 1),

- “Про обрання секретаря сільської ради” (рішення № 3),

- “Про покладання обов’язків секретаря виконавчого комітету сільської ради” (рішення № 4),

- “Про покладання повноважень та відповідальність за ведення нотаріальних дій та реєстрації актів цивільного стану” (рішення № 5),

- “Про відкликання заступника сільського голови з питань виконавчої роботи” (рішення № 6),

- “Про обрання заступника голови виконавчого комітету” (рішення №7).

Таким чином, на цій сесії за рішенням ради були достроково припинені повноваження секретаря Софіївсько-Борщагівської сільської ради Фоміної Е.Б. та звільнено з посади заступника сільського голови з виконавчої роботи ради Василенка С.М.

Водночас за рішенням ради на посаду секретаря Софіївсько-Борщагівської сільської ради, її виконавчого комітету було обрано депутата Перегінця В.М, а на посаду заступника сільського голови з виконавчої роботи ради – Кудрика О.Т.

Зважаючи на викладене, Робоча група має зазначити наступне.

Відповідно статті 46 Закону сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її створення), районна, обласна рада проводить свою роботу сесійно. Сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій ради (частина перша зазначеної статті Закону).

Перша сесія новобраної сільської, селищної, міської ради скликається відповідною територіальною виборчою комісією (частина друга зазначеної статті Закону), а наступні сесії сільської, селищної, міської ради скликаються відповідно сільським, селищним, міським головою (частина четверта статті 46 Закону).

Частиною шостою цієї ж статті Закону чітко передбачено, що у разі невмотивованої відмови сільського, селищного, міського голови або неможливості його скликати сесію, вона може бути скликана секретарем відповідно сільської, селищної, міської ради.

 У таких випадках сесія скликається:

1/ якщо сесія не скликається сільським, селищним, міським головою у строки, передбачені Законом (тобто – не менше одно разу на квартал),

2/ якщо сільський, селищний, міський голова без поважних причин не скликав сесію у двотижневий строк  після настання умов, передбачених частиною сьомою цієї статті.

Частиною сьомою статті 46 Закону визначено, що сесія місцевої ради повинна бути також скликана за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу ради, виконавчого комітету відповідної ради.

Законом передбачено, що у разі, якщо посадові особи, зазначені у частинах четвертій та шостій статті 46 Закону, у двотижневий строк не скликають сесію на вимогу суб’єктів, зазначених у частині сьомій, або у разі якщо такі посади є вакантними сесія може бути скликана депутатами відповідної ради, які становлять не менш як одну третину складу ради, або постійною комісією ради (частина восьма статті 46 Закону).

З документів, які були надані Робочій групі, вбачається, що сільським головою Денисенком Ю.М. не було відмовлено депутатам в проведенні пленарного засідання сесії, адже перше пленарне засідання Денисенко Ю.М. провів 14 березня 2011 року, закрив його і своїм розпорядженням від 14.03.2011 р. № 29/1 призначив друге пленарне засідання п’ятої сесії на 17 березня 2011 року.

Отже, на думку Робочої групи, депутатами Софіївсько-Борщагівської сільської ради було порушено норми статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, оскільки вони не мали правових підстав для скликання сесії на 15 березня 2011 року. Таким чином, у даному випадку сесія не мала повноважень при прийнятті рішення від імені органу місцевого самоврядування.         

Висновок Робочої групи підтверджується рішенням Київського апеляційного суду, який 8 грудня 2011 року, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за апеляційними скаргами представників Софіївсько-Борщагівської сільської ради на постанову Києво-Святошинського районного суду Київської області від 1 червня 2011 року, якою було відмовлено у задоволенні позову про скасування зазначених вище рішень Софіїісько-Борщагівської сільської ради, прийнятих на пленарному засіданні 15 березня 2011 року, скасував цю постанову та визнав протиправними і нечинними  рішення Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 15.03.11, а саме:

- № 1 “Про відкликання секретаря сільської ради, секретаря виконавчого комітету”,

- № 2 “Про обрання секретаря сільської ради”,

- № 3 “Про відкликання заступника сільського голови з питань виконавчої роботи”,

- № 4 “Про обрання заступника сільського голови з питань виконавчої роботи”.

Згодом, через відсутність кворуму не відбулися сесії, які скликалися Софіївсько-Борщагівським сільським головою Денисенком Ю.М. на 22 та 24 березня, 19 квітня, 12, 27, 30 травня, 21 червня 2011 року, тобто рада не працювала більш ніж три місяці, що є порушенням частини п’ятої статті 46 Закону.

У численних зверненнях окремих депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради та мешканців села, які надсилалися ними до Президента України Януковича В.Ф., до Голови Верховної Ради України Литвина В.М., до комітетів Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, державного будівництва та місцевого самоврядування, до Генерального прокурора України Пшонки В.П., до голови Київської обласної державної адміністрації Присяжнюка А.Й. зазначалося, що, на їх думку, саме небажання з боку окремих депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради 6-го скликання, які були депутатами сільської ради попереднього скликання, заслухати звіт тимчасової комісії з питань перевірки законності та доцільності рішень Софіївсько-Борщагівської сільської ради 5-го скликання, ухвалених за період 2006-2010 років, послужило причиною відсутності більшості депутатів на цих засіданнях.

При цьому слід звернути увагу на відповідь Генеральної прокуратури на депутатське звернення групи народних депутатів України та відповідь прокуратури Київської області на звернення Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування щодо порушення земельного законодавства на території села Софіївська Борщагівка. Як зазначається у цих відповідях, що датовані серпнем 2011 року, прокуратурою Києво-Святошинського району було принесено 197 протестів, з яких 189 протестів на рішення про надання дозволів на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства, 8 протестів на рішення про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність.

При цьому, як зазначено у відповіді Генеральної прокуратури України, протести районного прокурора Софіївсько-Борщагівською сільською радою не розглянуті, “оскільки сільська рада з грудня 2010 року не може організувати проведення сесій”.   

Отже, у даному випадку може йти мова про застосування положення частини першої статті 78 Закону, відповідно до якої у разі якщо сільська, селищна, міська, районна у місті, районна, обласна рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, цього та інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом, а також якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у строки, встановлені цим Законом, або рада не вирішує питань, віднесених до її відання, повноваження відповідної ради можуть бути достроково припинені. При цьому, за наявності наведених підстав, рішення суду про визнання актів ради незаконними, висновків відповідного комітету Верховної Ради Верховна Рада України може призначити позачергові вибори відповідної ради (частина четверта статті 78 Закону).

Згодом, сільський голова Денисенко Ю.М. своїм розпорядженням від 15.06.2011 р. № 85/1 в черговий раз скликав пленарне засідання 6-ї сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради на 29 червня 2011 року, на якому було внесено пропозицію розглянути, окрім протестів прокурора Києво-Святошинського району, також пропозицію групи депутатів про дострокове припинення повноважень сільського голови. Проте, через відсутність кворуму, чергова сесія сільської ради також не відбулася.

Цього ж дня групою депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради у кількості 24 осіб поза приміщенням сільської ради було проведено позачергову шосту сесію, на якій було прийнято рішення “Про дострокове припинення повноважень Софіївсько-Борщагівського сільського голови Денисенка Юрія Миколайовича”, як зазначено - “у зв’язку з порушенням ним Конституції, законів України та незабезпеченням здійснення наданих йому повноважень”.

У даному випадку незрозумілим для Робочої групи залишається факт проведення групою депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради позачергової сесії з метою розгляду питання про дострокове припинення повноважень сільського голови не в приміщенні сільської ради і за відсутності самого голови у той час, як сільським головою Денисенком Ю.М. дане питання цього ж самого дня було внесено до порядку денного чергової сесії.

На розгляд Робочої групи було надано акт, що був складений 29.06.2011 р. (тобто в день проведення позачергової сесії) представниками громади на чолі із виконуючим обов’язки директора сільської школи Овчарової Тетяни Юріївни про те, що в цей день “до приміщення школи без дозволу, без договору оренди приміщення, без ніяких домовленостей (усних, письмових) з адміністрацією школи” група депутатів та люди, одягнені в камуфляжну форму “Спрут”, зайшли на другий поверх в актовий зал, який відразу очепили охороною, заблокувавши при цьому центральний вхід до школи.

При цьому, як зазначається в акті, в школу не пустили представника адміністрації Овчарову Т.Ю., мотивуючи свою відмову відсутністю у неї запрошення на сесію.

Такими діями, як зазначено в акті, депутати “спровокували людський мітинг, поставивши під загрозу майно школи, а також моральний стан дітей, які знаходились на території школи”.

Тобто, сесія ради проводилася у закритому режимі, що і підтвердив особисто секретар сільської ради Перегінець В.М.

Проте слід звернути увагу, що до участі у зазначеному пленарному засіданні за розпорядженням виконуючого обов’язки сільського голови Перегінця В.М. охоронною фірмою не було допущено також окремих депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради і народного депутата України Шмельову С.О., що є прямим порушенням прав депутатів, а отже і норм законів України “Про статус народного депутата України” та “Про статус депутатів місцевих рад”.

Отже, Софіївсько-Борщагівська сільська рада 29 червня 2011 року своїм рішенням достроково припинила повноваження сільського голови Денисенка Ю.М. і направила до Верховної Ради України клопотання про призначення позачергових виборів Софіївсько-Борщагівського сільського голови.

У доповіді секретаря Софіївсько-Борщагівської сільської ради Перегінця В.М., яку було виголошено ним на цій сесії (копію доповіді надано Робочій групі), зазначається, що сільським головою Денисенком Ю.М. всі сесії Софіївсько-Борщагівської сільської ради VI-го скликання були проведені з грубими порушеннями норм чинного законодавства. Зокрема, на розгляд сесії ради не було винесено положення про постійні комісії, з порушенням Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та Регламенту сільської ради було обрано секретаря ради та виконавчий комітет ради, для попереднього вивчення депутатам не готувалися робочі матеріали та проекти рішень, що мали розглядатися, на жодній сесії не було витримано процедури ведення сесій тощо.

Робоча група зазначає, що відповідно до статті 79 Закону повноваження сільського, селищного, міського голови вважаються достроково припиненими у разі:

1) його звернення з особистою заявою до відповідної ради про складення ним повноважень голови;

2) припинення його громадянства;

3) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

4) порушення ним вимог щодо обмеження сумісності його діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлених цим Законом;

5) визнання його судом недієздатним,  безвісно відсутнім  або оголошення таким, що помер;

6) його смерті (частина перша зазначеної статті Закону).

Повноваження сільського, селищного, міського голови також можуть бути достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень (частина друга зазначеної статті Закону).

За наявності наведених підстав повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути достроково припинені за рішенням місцевого референдуму або за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради (частина третя зазначеної статті Закону).

Верховна Рада України може призначити позачергові вибори сільського, селищного, міського голови за наявності рішень суду про визнання розпоряджень чи дій відповідного голови незаконними, висновків відповідного комітету Верховної Ради України (частина п’ята статті Закону).

Сільський голова Денисенко Ю.М., не погоджуючись з рішенням сільської ради, оскаржив його до Києво-Святошинського районного суду.

Суд, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Денисенка Ю.М. до Софіївсько-Борщагівської сільської ради про визнання рішення протиправним, його скасування та поновлення на роботі, 9 вересня 2011 року прийняв постанову, якою відмовив позивачу у задоволенні його позову.

На сьогодні постанову Києво-Святошинського районного суду        Денисенком Ю.М. оскаржено до Київського апеляційного адміністративного суду.

Комітет у жовтні 2011 року листом звернувся до Київського апеляційного адміністративного суду з проханням повідомити  дату розгляду у суді справи за апеляційною скаргою Денисенка Ю.М.

У відповіді заступника голови Київського апеляційного адміністративного суду Саприкіної І.В. від 16 листопада 2011 року Комітет було поінформовано, що через великий обсяг справ на цей час у суді лише реєструються справи, що надійшли у квітні-травні 2011 року.

Тобто, дата розгляду скарги Денисенка Ю.М. на момент надання відповіді судом не була встановлена і до сьогодні судове рішення зазначеним судом не ухвалено.

Згодом, як зазначається у численних зверненнях та відеоматеріалах, що надійшли до Комітету від окремих депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради та жителів села Софіївська Борщагівка, а також за інформацією ЗМІ, вночі 5 липня 2011 року відбулося захоплення приміщення сільської ради окремими депутатами сільської ради та представниками охоронної фірми “Домінанта плюс”, внаслідок чого були зламані двері та сейфи, зіпсовані та винесені на сміття документи сільської ради, серед яких жителями села, що чергували в той час під приміщенням сільської ради, були знайдені окремі розпорядження Софіївсько-Борщагівського сільського голови Ю.Денисенка та фінансові документи ради (Робочій групі жителями надано ксерокопії склеєних документів).

Водночас жителі села, які були присутні під час зазначених вище подій, скаржаться на бездіяльність правоохоронних органів з приводу захоплення та побиття людей, нищення майна сільської ради.

На ознайомлення членів Робочої групи надано відповідь прокуратури Київської області (від 27.09.2011 р.) на звернення народного депутата України, першого заступника Голови депутатської фракції Партії Регіонів у Верховній Раді України Чечетова М.В. щодо ситуації, яка сталася вночі 5 липня 2011 року.

Зокрема, прокуратурою області підтверджено факт неповної перевірки Києво-Святошинським РВ ГУ МВС України в Київський області всіх обставин під час зазначених вночі 5 липня 2011 року подій, внаслідок якої було винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за відсутності в діянні осіб, “які здійснили захват приміщення сільської ради“, складу злочину, передбачених статтями 296, 341 КК України. У зв’язку з цим, як зазначається у відповіді прокуратури, 15.09.2011 р. ця постанова про відмову в порушенні кримінальної справи скасована, матеріали направлені прокурору Києво-Святошинського району для організації додаткової перевірки. Водночас за неналежне виконання службових обов’язків під час перевірки заяви Денисенка Ю.М. та інших щодо службових осіб Києво-Святошинського РВ ГУ МВС України в Київській області прокуратурою області порушено дисциплінарне провадження.

На ім’я Голови Комітету Омельченка О.О., керівника Робочої групи Комітету Подгорного С.П., до інших комітетів Верховної Ради України продовжують надходити звернення окремих депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради, жителів села Софіївська Борщагівка про неможливість потрапити до приміщення сільської ради на особистий прийом до виконуючого обов’язки сільського голови Перегінця В.М., який проводить вибірковий прийом громадян за допомогою представників охоронної фірми, в чому, як було зазначено вище, і  пересвідчилися члени Робочої групи.

Отже на сьогодні відповідно до зазначеної вище постанови Київського апеляційного адміністративного суду від 08.12.2011 р. до виконання обов’язків секретаря Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області стала Фоміна Елеонора Борисівна.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги, що Київським апеляційним адміністративним судом до сьогодні не розглянуто апеляційну скаргу Денисенка Ю.М. на постанову Києво-Святошинського районного суду, та з метою розв’язання конфліктної ситуації в селі Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області, Робоча група Комітету вважає доцільним прийняття Верховною Радою України рішення про призначення позачергових виборів депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

Робоча група Комітету при розгляді цього питання вважає за необхідне рекомендувати Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, а також Верховній Раді України керуватися наступним.

Насамперед слід зазначити, що в основі правового порядку діяльності інститутів влади в Україні лежить фундаментальний припис частини другої статті 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Аналогічний за спрямованістю припис містить і частина третя статті 24 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України призначення чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування віднесено до повноважень Верховної Ради України. Тому позачергові вибори сільської ради та сільського голови можуть проводитись виключно за рішенням Верховної Ради України.

Конституція України, Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні", інші закони визначають питання, які правомочні розглядати і вирішувати місцеві ради. Більш того, статтями 26 та 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" встановлена виключна компетенція сільських, селищних, міських та районних, обласних рад, тобто перелік питань, які вирішуються виключно на пленарному засіданні відповідної ради. Тому не вирішення радою
питань, віднесених до її відання, може бути підставою дострокового припинення її повноважень.

Верховна Рада України згідно з частиною четвертою статті 78 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" може призначити позачергові вибори сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради за наявності однієї з підстав: прийняття радою рішення з порушенням Конституції України, Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом; не проведення радою сесій без поважних причин у строки, встановлені Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", або не вирішення радою питань, віднесених до її відання.

Також слід зазначити, що Верховна Рада України може також за власною ініціативою призначити позачергові вибори сільської, селищної, міської ради у разі наявності рішення суду про визнання актів ради незаконними, висновків відповідного комітету Верховної Ради України, а також за ініціативою відповідного сільського, селищного, міського голови, голови обласної, Київської, Севастопольської міської державної адміністрації.

В той же час, приймаючи рішення про призначення позачергових виборів до відповідної ради, Верховна Рада України не виходить за межі своїх повноважень, передбачених пунктом 30 статті 85 Конституції України. Цим рішенням Верховна Рада України не припиняє достроково повноваження зазначених органів місцевого самоврядування, оскільки відповідно до частини шостої статті 78 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" вони продовжують діяти до обрання нового складу відповідної ради. Тільки через волевиявлення виборців, а не за рішенням Верховної Ради України припиняються повноваження відповідної ради чи сільського, селищного, міського голови.

Щодо юридичних підстав, за наявності яких Верховна Рада України може прийняти рішення про призначення позачергових виборів до відповідної ради (якщо рада не вирішує питань, віднесених до її відання або вона прийняла рішення з порушенням Конституції України, Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом), то вони не суперечать Конституції України, оскільки Основним Законом України передбачено, що статус сільських, селищних, міських голів, інші питання формування, діяльності та відповідальності органів місцевого самоврядування визначаються законом (частина третя статті 141, стаття 146 Конституції України).

Це ж підтверджується Рішенням Конституційного Суду України від 9 лютого 2000 року № 1-рп/2000 у справі про місцеве самоврядування, яким визнано такими, що відповідають Конституції України (є конституційними), положення частин четвертої, п'ятої, шостої статті 78, частин п'ятої, сьомої статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Враховуючи викладене, керуючись пунктом 30 частини першої статті 85 Конституції України, частинами першою та четвертою статті 78 "Про місцеве самоврядування в Україні", частиною третьою статті 14, частинами першою та п’ятою статті 15 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, та з метою захисту виборчих прав територіальної громади села Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області,

Робоча група вважає за доцільне запропонувати народним депутатам України - членам Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування ухвалити рішення, яким:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського  району Київської області на неділю 27 травня 2012 року.

2. Запропонувати членам Комітету виступити як суб’єкти законодавчої ініціативи проекту Постанови Верховної Ради України “Про призначення позачергових виборів депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради (Софіївсько-Борщагівська сільська рада Києво-Святошинського району Київської області)”.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити висновки Робочої групи Комітету з вивчення ситуації, яка склалася в Софіївсько-Борщагівській сільській раді Києво-Святошинського району Київської області.

2. Ухвалити остаточний висновок із зазначеного питання після прийняття Київським апеляційним адміністративним судом судового рішення стосовно апеляційної скарги Денисенка Ю.М.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

С.Подгорний звернув присутніх, що у висновку Робочої групи рекомендується Верховній Раді України призначити позачергові вибори депутатів Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області на 27 травня 2012 року. Не вирішеним залишається питання про призначення позачергових виборів Софіївсько-Борщагівського сільського голови, оскільки апеляційна скарга Ю.Денисенка не розглянута. Тим не менше, пропозицію Робочої групи Комітету необхідно поставити на голосування.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 5 народних депутатів України, «Не брали участі в голосуванні» – 9 народних депутатів України.

Пропозицію не підтримано.

 

Заслухавши всі виступи та беручи до уваги результати голосування, Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію перенести розгляд питання про призначення позачергових виборів Софіївсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області на одне з наступних засідань Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 9 народних депутатів України, «Не брали участі в голосуванні» – 5 народних депутатів України.

 

Пропозицію підтримано.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про Пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів» (реєстр. № 8309, Президент України В.Ф.Янукович).

Доповідач нагадав присутнім, що Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів», прийнятий Верховною Радою України 9 грудня 2011 року та повернутий Президентом України В.Януковичем до Верховної Ради України для повторного розгляду відповідно до частини другої статті 94 Конституції України.

На думку Президента України результати виконання вимог Закону України «Про прискорений перегляд регуляторних актів, прийнятих органами та посадовими особами місцевого самоврядування» засвідчили не лише неспроможність органів місцевого самоврядування виконати визначені Законом завдання в установлений строк, а й ігнорування ними в цілому вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Як вважає Президент України, реалізація вимог Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів» призведе до дальшого масового недотримання органами місцевого самоврядування принципів та вимог державної регуляторної політики, що перешкоджатиме розвитку регіонів і реалізації економічного потенціалу держави в цілому.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдук ознайомив присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому зазначається, що існуючі проблеми «масового недотримання органами місцевого самоврядування принципів та вимог державної регуляторної політики», «ігнорування ними в цілому вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» слід вирішувати не шляхом численних посилань на цей Закон у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», а шляхом забезпечення його неухильного виконання. Адже самі по собі численні посилання на відповідний Закон не впливають на підвищення ефективності його положень.

Головне науково-експертне управління підкреслює, що наявність у Законі України «Про місцеве  самоврядування  в Україні» численних положень, за змістом яких органи та посадові особи місцевого самоврядування зобов’язані при здійсненні своїх повноважень керуватися вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», не узгоджується з природою Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та його функціональним призначенням у системі законодавства України.

Підсумовуючи свою позицію, Головне управління вважає, що існують достатні правові підстави для повторного прийняття Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів» у попередній редакції.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

У виступах приверталася увага до тієї обставини, що повернутий Президентом України Закон насправді не вилучає із законодавчого поля держави жодної процедури прийняття органами місцевого самоврядування регуляторних актів. Він лише виключає із тексту Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» зайві декларативні посилання на Закон України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», що повністю відповідає прийнятим в Україні засадам нормопроектування. Адже в іншому разі до тексту Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» слід було б включити декілька тисяч посилань на не менш важливі земельний, господарський, лісовий, водний, житловий, податковий та інші кодекси, закони у сферах освіти, охорони здоров’я, будівництва, житлово-комунального господарства, культури, економічного розвитку, охорони довкілля тощо. Тобто загалом на сотні й сотні законів, які виконують і якими зобов’язані керуватися органи місцевого самоврядування та їх посадові особи.

Секретар Комітету С.Гордієнко, як один із авторів законопроекту, наполягав на тому, щоб Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» і надалі залишався базовим законом та комплексним правовим регулятором сфери місцевого самоврядування, який «відповідно до Конституції України визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування», а не перетворювався на збірник посилкових норм.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдук запропонував проект висновку Комітету з рекомендаціями Верховній Раді України щодо відхилення пропозицій Президента України та повторного прийняття зазначеного Закону в цілому.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частин першої, другої статті 135 Регламенту Верховної Ради України не підтримувати пропозицію Президента України про відхилення прийнятого Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регуляторних актів» та повторно прийняти зазначений Закон в цілому.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдуку.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 8 народних депутатів України, «Не брали участі у голосуванні» – 6 народних депутатів України.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо обов'язкових теледебатів у разі призначення повторного голосування (реєстр. №7202, н.д. І.В.Геращенко, О.Ю.Третьяков).

Доповідач зазначив, що даним законопроектом пропонується у Законі України «Про вибори Президента України» встановити обов’язок кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування, взяти участь у теледебатах, а також передбачити, що відмова або неможливість його участі у теледебатах є підставою для прийняття Центральною виборчою комісією рішення про скасування реєстрації кандидата.

Він ознайомив присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління висловило окремі зауваження до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно відхилити. С.Подгорний запропонував до розгляду проект висновку щодо відхилення даного законопроекту, підготовлений підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський та інші члени Комітету погодилися в основному з позицією Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та зазначили, що пропозиція доповнити Закон України «Про вибори Президента України» положеннями, які дозволять Центральній виборчій комісії своїм рішенням скасовувати реєстрацію включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування кандидата на пост Президента України з підстав його неучасті у теледебатах не може бути підтриманою, оскільки це буде не лише додатковим, не передбаченим Конституцією України обмеженням пасивного виборчого права громадянина України, а ще й може призвести до порушення права на свободу вибору мільйонів виборців, які своїми голосами підтримали цього кандидата на пост Президента України у «першому турі» виборів.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» щодо обов’язкових теледебатів у разі призначення повторного голосування (реєстр. № 7202) за наслідками розгляду у першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 13 народних депутатів України, «Утримався» – 1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка про проект Закону про внесення зміни до статті 27 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (щодо представлення у Верховній Раді України проектів законів) (реєстр. № 9512, н.д. В.Л.Толстенко).

Доповідач зазначив, що даний законопроект розроблено з метою забезпечення якісного представлення законопроектів, внесених Кабінетом Міністрів України. При цьому автор законопроекту звертає увагу, що у зв’язку із скороченням керівного складу центральних органів виконавчої влади та суттєвого збільшення навантаження на керівництво члени Кабінету Міністрів України не завжди мають можливість особисто доповідати урядові законопроекти, що передбачено чинною редакцією статті 27 Закону України «Про Кабінет Міністрів України». Як наслідок Кабінет Міністрів України неодноразово звертається до Верховної Ради щодо заміни посадових осіб, які мають представляти урядові законопроекти.

Він ознайомив присутніх із висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому управління висловлює низку зауважень до законопроекту, зазначаючи, що він ґрунтується на принципово відмінних від чинного Закону підходах і надає можливість визначення доповідачем урядового законопроекту посадових осіб, які не входять до складу уряду, незалежно від того, має можливість відповідний член Кабінету Міністрів України бути присутнім на пленарному засіданні Верховної Ради України чи ні. Загалом Головне управління не вбачає достатніх правових підстав для прийняття передбачених у законопроекті новел і вважає, що за результатами розгляду в першому читанні його доцільно відхилити.

Голова підкомітету зауважив, що підкомітет погоджується з аргументацією наукової експертизи і вказує на неприпустимість усунення членів Кабінету Міністрів України від представлення на пленарному засіданні Верховної Ради України внесених урядом законопроектів, що пропонується суб’єктом  права  законодавчої  ініціативи.  Разом  із  тим, чинна  редакція статті 27 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» передбачає можливість у разі відсутності члена Кабінету Міністрів України представити законопроект заступнику міністра або керівнику центрального органу виконавчої влад, що видається цілком достатнім для належного врегулювання відповідного питання.

В.Петренко запропонував до розгляду проект висновку щодо відхилення законопроекту з реєстр. № 9512, підготовлений підкомітетом з питань органів виконавчої влади.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення зміни до статті 27 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (щодо представлення у Верховній Раді України проектів законів) (реєстр. № 9512), поданий народним депутатом України В.Толстенком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренку.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про звернення Вінницького міського голови В.Гройсмана щодо рішення Вінницької міської ради від 30.09.2011 р. № 434 «Про адміністративно-територіальний устрій м. Вінниці».

Доповідач зазначив, що аналогічне питання, пов’язане з адміністративно-територіальним поділом міста, було предметом розгляду Комітету на засіданні 02.03.2011 р. за поданням Одеської міської ради.

Одеській міській раді було запропоновано звернутися з клопотанням до Одеської обласної ради щодо порушення перед Верховною Радою України питання про внесення відповідних змін в електронний довідник та опублікування повідомлення про прийняті рішення Одеської міської ради у «Відомостях Верховної Ради України» та надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування завірені копії рішень Одеської міської ради.

В.Демчишен повідомив членів Комітету, що Голова Вінницької обласної ради С.Татусяк в телефонному режимі поінформував підкомітет з питань державного будівництва, що Вінницька обласна рада розгляне дане питання на засіданні сесії 14 лютого, підтримає ініціативу Вінницької міської ради та звернеться офіційно до Верховної Ради України з клопотанням щодо опублікування повідомлення про прийняті рішення Вінницької міської ради у «Відомостях Верховної Ради України» та порушить перед парламентом питання про внесення відповідних змін в електронний довідник Верховної Ради України “Україна. Адміністративно-територіальний устрій”.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Голова Комітету О.Омельченко запропонував членам Комітету визначитися щодо рішення шляхом голосування.

УХВАЛИЛИ:

1. Звернутися до Вінницького міського голови В.Гройсмана та поінформувати, що питання опублікування у «Відомостях Верховної Ради України» інформації про зміни в адміністративно-територіальному устрої України відповідно до рішення Вінницької міської ради № 434 від 30.09.2011 р. щодо скасування районного поділу міста Вінниці та ліквідації Ленінського, Замостянського та Староміського районів міста Вінниці, а також внесення зміни в електронний довідник Верховної Ради України «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» може бути підтримано Комітетом після надходження до Верховної Ради України відповідного рішення Вінницької обласної ради з цього питання.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – 8 народних депутатів України, «Проти» – 3 народних депутати України, «Утримався» – 1 народний депутат України, «Не брали участь в голосуванні» – 2 народних депутати України.

 

Пропозицію підтримано.

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про Звіт роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дев’яту сесію Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2011р. – січень 2012 р.).

Доповідач зазначив, що відповідно до частини другої статті 53 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” наприкінці кожної сесії Комітет повинен розглянути питання про виконання плану роботи  Комітету та іншу діяльність у період цієї сесії і затвердити шляхом прийняття рішення письмовий звіт про підсумки своєї роботи. Проекти відповідних матеріалів щодо роботи Комітету протягом дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання підготовлено у секретаріаті Комітету та надано народним депутатам України – членам Комітету для розгляду і прийняття рішення.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити Звіт про роботу Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування вересень 2011 р. – січень 2012 р. (IX сесія Верховної Ради України шостого скликання). (Додається).

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

8.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про пропозиції Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до проекту порядку денного десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання (лютий – липень 2012 р.).

Доповідач поінформував присутніх, що на виконання статті 13 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” та статті 21 Регламенту Верховної Ради України Комітет має подати свої пропозиції до проекту порядку денного десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання (лютий – липень 2012 р.). Відповідний проект пропозицій підготовлено у секретаріаті Комітету та надано народним депутатам України – членам Комітету для розгляду і прийняття рішення.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити Пропозиції Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до проекту порядку денного X сесії Верховної Ради України шостого скликання (лютий – липень 2012 р.), з подальшим врахуванням змін та доповнень до нього. (Додається).

2. Секретаріату Комітету направити узагальнені пропозиції до Головного організаційного управління Верховної Ради України для підготовки зведеного документа.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря Комітету С.Гордієнка.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

9.

 

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про План роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на період десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання) (лютий – липень 2012 р.).

Доповідач нагадав присутнім, що відповідно до статей 13, 41 Закону України “Про комітети Верховної Ради України”, Комітет має планувати свою роботу на кожну чергову сесію парламенту та затверджувати відповідний план. Проект такого документу на період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання підготовлено у секретаріаті Комітету під керівництвом його завідувача та надано народним депутатам України – членам Комітету для розгляду і прийняття рішення.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити План роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на лютий – липень 2012 р. з подальшим врахуванням змін та доповнень до нього. (Додається).

2. Контроль за виконанням підготовки питань на засідання Комітету та дотриманням термінів покласти на секретаря Комітету С.Гордієнка.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

10.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»       (реєстр. № 9473, Кабінет Міністрів України).

Доповідач поінформував присутніх членів Комітету, що 07 лютого 2012 року за результатами розгляду у першому читанні за основу був прийнятий парламентом законопроект з реєстр. № 9473, поданий Кабінетом Міністрів України. Цим проектом передбачається внесення змін, у тому числі, до семи законів України, що належать до предмету відання Комітету.

Враховуючи необхідність ґрунтовного та якісного опрацювання нормативного матеріалу та з огляду на положення статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Ю.Ключковський запропонував створити Робочу групу з підготовки пропозицій до розгляду у другому читанні даного законопроекту.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Створити Робочу групу Комітету Верховної Ради України з питань  державного будівництва та місцевого самоврядування з підготовки пропозицій до розгляду у другому читанні проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (реєстр. № 9473 від 17.11.2011).

2. Включити до складу Робочої групи народних депутатів України – членів Комітету Ю.Ключковського, С.Гордієнка, О.Надошу.

3. Доручити Робочій групі здійснити підготовку пропозицій до другого читання вказаного законопроекту та представити їх на розгляд Комітету на його наступному засіданні.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

11.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про уповноваження заступника Голови Комітету О.Черноморова та секретаря Комітету С.Гордієнка представити на засіданнях робочої групи Комітету з питань економічної політики однозначну позицію Комітету щодо базових підходів до законодавчих пропозицій з питань обліку та технічної інвентаризації об’єктів нерухомості.

Доповідач нагадав присутнім про основні етапи роботи у Верховній Раді України над законодавчими ініціативами з проблематики обліку та технічної інвентаризації нерухомого майна. В тому числі про початок діяльності робочої групи Комітету з питань економічної політики, створеної відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про утворення робочої групи з опрацювання законодавчих пропозицій з питань інвентаризації об’єктів нерухомості», до складу якої за рішенням Комітету делеговано заступника Голови Комітету О.Черноморова і Секретаря Комітету С.Гордієнка.

Голова Комітету наголосив, що доцільно було б довести до відома вищевказаної робочої групи однозначну позицію Комітету щодо базових підходів до законодавчих пропозицій з питань обліку та технічної інвентаризації об’єктів нерухомості, які полягають у тому, що питання обліку та технічної інвентаризації об’єктів нерухомості мають бути виключно власними повноваженнями органів місцевого самоврядування. При цьому є неприпустимою комерціалізація даних повноважень, оскільки це може викликати негативні і тяжкі наслідки для життєзабезпечення населених пунктів і регіонів, неоднозначності баз даних, що сприятиме реалізації корупційних схем, ущемлення інтересів громадян.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Присутні підтримали пропозицію Голови Комітету О.Омельченка як позицію Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, доручили довести її письмово до відома Комітету з питань економічної політики, а заступнику Голови Комітету О.Черноморову і секретарю Комітету С.Гордієнку представити особисто на засіданнях робочої групи вказаного Комітету.

Пропозицію підтримано.

 

12.

СЛУХАЛИ: інформацію голову підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного щодо обсягів фінансування видатків на реалізацію заходів, пов’язаних з підготовкою та проведенням чергових виборів до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року.

Доповідач поінформував, що дане питання було порушене перед Верховною Радою України Центральною виборчою комісією, яка своєю Постановою № 146 від 19.12.2011 р. «Про подання Центральної виборчої комісії щодо обсягів фінансування видатків на реалізацію заходів, пов’язаних з підготовкою та проведенням чергових виборів до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року» визначила обсяг видатків за бюджетною програмою 6731020 «Проведення виборів народних депутатів України» у сумі 1 212,4 млн. гривень. Крім того, зазначеною постановою ЦВК визначено додаткову потребу в коштах за бюджетною програмою 6731010 «Керівництво та управління у сфері проведення виборів та референдумів» у сумі 10,7 млн. гривень.

Разом із цим Законом України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» встановлено бюджетні призначення за бюджетною програмою 6731020 «Проведення виборів народних депутатів України» у сумі лише 817,5 млн. гривень без урахування додаткової потреби в коштах за бюджетною програмою 6731010 «Керівництво та управління у сфері проведення виборів та референдумів», як це і було передбачено у проекті Закону України про Державний бюджет України на 2012 рік (реєстр. № 9000).

У зв’язку із покладеним на Комітет виконанням контрольних повноважень, передбачених пунктами 1, 9 статті 14 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», члени Комітету запропонували надіслати Постанову Центральної виборчої комісії № 146 від 19.12.2011 р. до Прем’єр-міністра України М.Азарова з проханням врахувати її при підготовці Кабінетом Міністрів України законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік».

Пропозицію підтримано.

                     

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“10 сесія 6 скликання ”