Про проект Закону про внесення змін та доповнень

до деяких законодавчих актів України

(щодо несумісності окремих посад з правом володіння

корпоративними правами та іншою діяльністю)

(реєстр. № 4017 від 04.02.2009 р.)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет розглянув на своєму засіданні внесений народним депутатом України В.Даниленком проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо несумісності окремих посад з правом володіння корпоративними правами та іншою діяльністю) з реєстр. № 4017 від 04.02.2009 р., яким пропонується встановити заборону певним особам (прокурорам і слідчим прокуратури, нотаріусам, працівникам міліції, службовим особам СБУ та державної контрольно-ревізійної служби, суддям, Прем’єр-міністру та членам Кабінету Міністрів України, членам Національної ради з питань телебачення і радіомовлення; посадовим особам місцевого і регіонального самоврядування, органів державної податкової служби, депутатам усіх рівнів; керівникам та заступникам керівників державних підприємств, установ і організацій, їх структурних підрозділів) мати корпоративні права; встановити заборону прокурорам та слідчим прокуратури бути членами політичних партій, а також пропонується дозволити сумісництво служби в органах прокуратури, СБУ та державній контрольно-ревізійній службі з науковою, творчою, педагогічною діяльністю та медичною практикою у позаробочий час.

За висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України законопроект доцільно відхилити за результатами розгляду в першому читанні.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності у своєму висновку зазначає, що аналіз положень законопроекту щодо заборони депутатам всіх рівнів та публічним службовцям мати корпоративні права дає підстави для висновку, що вони не відповідають вимогам статей 41, 64 Конституції України.

Аналогічні зауваження містяться у висновку Комітету з питань правової політики, який вважає що запропоновані зміни потребують доопрацювання.

Комітет з питань національної безпеки і оборони вважає, що законопроект має недоліки концептуального характеру і вважає за доцільне рекомендувати Верховній Раді України відхилити його за результатами розгляду у першому читанні.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України не підтримує запропоновані у законопроекті зміни до Регламенту Верховної Ради України та рекомендує відхилити даний законопроект.

Верховний Суд України також у своєму висновку висловлює чимало зауважень концептуального характеру до даного законопроекту, у зв’язку з чим не підтримує його.

Комітет з питань бюджету вважає, що законопроект не матиме впливу на доходну та/або видаткову частини державного та місцевих бюджетів.

Погоджуючись в цілому з численними зауваженнями концептуального, змістовного та техніко-юридичного характеру, висловленими у висновках щодо даного законопроекту, Комітет вирішив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо несумісності окремих посад з правом володіння корпоративними правами та іншою діяльністю) з реєстр. № 4017 від 04.02.2009 р., внесений народним депутатом України В.Даниленком.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань органів виконавчої влади В. Петренка.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №71/03*”

19 травня 2011 17:11
19 травня 2011 17:04
19 травня 2011 17:03
19 травня 2011 16:58
19 травня 2011 16:56
19 травня 2011 16:53
19 травня 2011 16:51