Про проекти законів

Про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”

(реєстр. № 7083 від 03.09.2010 р.

та реєстр. № 7083-1 від 07.09.2010 р., альтернативний)

 

Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо декларацій про майно і доходи) (реєстр. № 7083), поданий народним депутатом України М. Чечетовим, та проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо свідоцтв про реєстрацію партійних організацій та декларацій про майно і доходи) (реєстр. № 7083-1), поданий народним депутатом України О. Чорноволенком.

Зазначеними законопроектами пропонується внести низку змін до положень Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, якими встановлюються вимоги щодо обов’язкового подання до відповідних територіальних виборчих комісій декларацій про майно і доходи за останній рік усіма без винятку кандидатами в депутати, кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови.

Так законопроектом, поданим народним депутатом М. Чечетовим (реєстр. №7083), пропонується, щоб декларації подавалися лише кандидатами у депутати обласних рад.

 Законопроектом, поданим народним депутатом О. Чорноволенком (реєстр. № 7083-1), пропонується:

- взагалі відмовитися від декларування доходів кандидатами у депутати та кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови;

- виключити норму статті 22 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” про те, що подання щодо кандидатур, яке не відповідає вимогам цієї статті, підлягає відхиленню, запропоновані в ньому кандидатури до складу виборчої комісії не включаються, рішення про відхилення подання не приймається;

- внести зміни до статей 22, 38, 39 зазначеного Закону про скасування вимоги додавати до подання щодо кандидатур до складу територіальних виборчих комісій, а також вимоги подавати кандидатами у депутати в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови копії свідоцтва про реєстрацію місцевої організації партії.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своїх висновках висловило ряд зауважень до зазначених законопроектів, звертаючи увагу, насамперед, на те, що відмова від декларування доходів кандидатами на виборні посади не відповідає загальній тенденції законодавства щодо посилення боротьби з корупцією.

Під час обговорення зазначених законопроектів на засіданні Комітету народні депутати - члени Комітету дійшли висновку, що оскільки законопроект, запропонований народним депутатом О.Чорноволенком (реєстр. № 7083-1), має ширший предмет регулювання, ці законопроекти не можна вважати альтернативними.

За підсумком обговорення зазначених законопроектів, зважаючи на всі зауваження, Комітет більшістю голосів дійшов висновків:

1. Рекомендувати Верховній Раді України при розгляді в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо декларацій про майно і доходи) (реєстр. № 7083), поданий народним депутатом України М. Чечетовим, прийняти за основу.

При цьому Комітет вважає, що при доопрацюванні законопроекту слід передбачити, що така декларація повинна подаватись не лише кандидатами у депутати обласних рад, а також і кандидатами у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, міських (міст обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення, міст Києва та Севастополя) рад та кандидатами на посаду сільських, селищних, міських голів.

2. Рекомендувати Верховній Раді України при розгляді в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо свідоцтв про реєстрацію партійних організацій та декларацій про майно і доходи) (реєстр. № 7083-1), поданий народним депутатом України О. Чорноволенком, прийняти за основу, виключивши з нього положення, якими регулюються питання подання декларацій про доходи та майно кандидатами.

Водночас члени Комітету наголосили, що оскільки виборчий процес з місцевих виборів вже триває і процес реєстрації кандидатів розпочнеться найближчим часом, рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначені законопроекти у скорочені строки. Зокрема, пропонується розглянути законопроекти у першому читанні на пленарному засіданні у вівторок 21 вересня, а в другому читанні – на пленарному засіданні у п’ятницю 24 вересня 2010 року.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю при розгляді зазначених проектів законів народному депутату України,  секретарю Комітету С.Гордієнку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №105/03*”

28 квітня 2011 11:34
28 квітня 2011 11:34
28 квітня 2011 11:34