Про проект Закону України

" Про громадські об`єднання "

(реєстр. № 4633 від 10.06.2009 р.)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України Литвина В.М.
Комітет розглянув проект Закону України"
Про громадські об`єднання" (реєстр. № 4633 від 10.06.2009 р.), внесений народними депутатами України Мойсиком В.Р., Карпуком В.Г. та Гуменюком О.І.

Комітет відзначає, що законопроектом пропонується визначити правові та організаційні основи реалізації права осіб на свободу об`єднання у громадські організації, а також засади утворення і діяльності громадських об`єднань. У проекті пропонується поряд з видами об’єднань громадян, передбачених Конституцією України: політичними партіями та громадськими організаціями, запровадити ще й поняття «громадське об’єднання», передбачивши можливість бути його учасниками та засновниками також для юридичних осіб. Запропонований законопроект докорінно змінює концепцію створення й діяльності громадських організацій.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України зазначає, що частиною восьмою статті 90 Регламенту Верховної Ради України визначено - якщо для реалізації положень поданого законопроекту після його прийняття необхідні зміни до інших законів, такі зміни мають викладатися в розділі «Перехідні положення».

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету за підсумками розгляду зазначеного законопроекту зазначає, що законопроект має вплив на доходну частину бюджету (зменшуючи її).

За висновком Міністерства фінансів України реалізація законопроекту призведе до зменшення надходжень до бюджету від податку на прибуток підприємств. Разам з тим, Мінфін зазначає, що внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», відповідно до яких членські внески, безповоротна фінансова допомога, благодійна допомога чи добровільні пожертвування, що перераховуються юридичними особами - членами громадських об'єднань цим організаціям, враховується у складі валових витрат таких юридичних осіб без будь-яких обмежень у розмірі, може спричинити загрозу використання запропонованих норм як альтернативу розподілу прибутку з метою мінімізації податку на прибуток підприємств.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики також вказує на те, що назва та текст проекту Закону в частині використання поняття "громадські об'єднання" не узгоджується з положеннями частини першої статті 36 Конституції України, згідно з якою громадяни України мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації. Крім того, положення проекту Закону потребують узгодження з Цивільним Кодексом України та Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" та потребують доопрацювання з урахуванням тлумачення Конституційного Суду України наданого в Рішенні № 9-рп/2007 від 16 жовтня 2007 року.

Також, проектом Закону України не передбачається втрата чинності Законом України "Про об'єднання громадян", що, за таких умов, означає одночасне регулювання одних і тих же відносин двома спеціальними законами та використання одночасно двох термінів ("громадське об'єднання", "громадська організація") на позначення одного й того ж поняття, що не забезпечує дотримання принципу юридичної визначеності та не узгоджується з правилами нормопроектувальної техніки.

Про це ж зазначає і Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики не підтримує внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку № 16/3-1303/4633 від 19.11.2009 висловилось за повернення вказаного законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Заслухавши з цього питання інформацію народного депутата України, голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П., Комітет  вирішив: 

Рекомендувати авторам законопроекту – народним депутатам України Мойсику В.Р., Карпуку В.Г. та Гуменюку О.І. доопрацювати проект Закону України "Про громадські об`єднання" (реєстр. № 4633 від 10.06.2009 р.) з врахуванням висловлених зауважень з наступним розглядом законопроекту на засіданні Комітету.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №100/15*”

28 квітня 2011 11:24
28 квітня 2011 11:23
28 квітня 2011 11:23
28 квітня 2011 11:23
28 квітня 2011 11:23
28 квітня 2011 11:23
28 квітня 2011 11:23
28 квітня 2011 11:22