Про проект Закону України про внесення змін

до деяких законодавчих актів України

(щодо розширення соціальних гарантій працівників закладів охорони здоров’я, навчальних закладів та установ освіти державної форми власності)

(реєстр. № 3155-1 від 03.02.2010 р.)

Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розширення соціальних гарантій працівників закладів охорони здоров’я, навчальних закладів та установ освіти державної форми власності) (реєстр. № 3155-1 від 03.02.2010р.), внесений народними депутатами України В.Швецем, Ю.Прокопчуком, яким пропонується поширити умови матеріального та соціально-побутового забезпечення державних службовців на медичних і фармацевтичних працівників закладів охорони здоров’я та педагогічних і науково-педагогічних працівників навчальних закладів і установ освіти державної форми власності без обмеження інших прав, передбачених законами.

              Комітет підтримує ідею посилення соціальних гарантій щодо зазначених категорій працівників, але, погоджуючись з висновком Головного науково-експертного управління, звертає увагу на такі суттєві зауваження:

- у законопроекті відсутнє співвідношення посад зазначених категорій працівників з відповідними категоріями посад державних службовців (в залежності від яких формуються схеми посадових окладів), в той час як передбачається виключення існуючих умов встановлення посадових окладів для цих працівників, що унеможливлює запровадження щодо них належних умов оплати праці відповідно до законодавства про державну службу;

- у законопроекті не передбачені зміни структури заробітної плати для зазначених категорій працівників з метою її адаптації до структури заробітної плати державних службовців, що, вважаємо, має бути унормовано з метою застосування  для цих працівників методики нарахування пенсій державних службовців;

- запропонована для виключення норма Закону України «Про освіту» передбачає вимогу щодо регулювання посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних працівників, а також інших категорій працівників навчальних закладів та установ освіти, при цьому щодо останніх питання залишилось неврегульованим;

- законопроектом пропонується посилити соціальні гарантії щодо відповідних категорій працівників державної форми власності, в той час як такі ж категорії працівників, які працюють у відповідних установах комунальної форми власності залишились поза увагою;

- законопроект потребує належного фінансово-економічного обґрунтування відповідно до статті 27 Бюджетного кодексу України та корегування терміну набрання чинності відповідним законом у разі його прийняття.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку вважає за доцільне направити на доопрацювання даний законопроект за результатами його розгляду у першому читанні.

Міністерство праці та соціальної політики України і Міністерство фінансів України вважають, що реалізація положень законопроекту потребуватиме близько 30 млрд.грн. щорічно і не підтримують даний законопроект.

              В контексті порушеного питання Комітет також інформує, що у Верховній Раді України зареєстровані законодавчі пропозиції ДО законопроекту з реєстр. № 3155 про внесення змін до деяких законів України (щодо надання статусу державного службовця педагогічним працівникам державних загальноосвітніх навчальних закладів), внесені народним депутатом України А.Павловським (від 22.12.2009 р.), та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового статусу медичних працівників, внесені  народними депутатами України Ю.Прокопчуком, В.Пєрєдєрієм, В.Деревляним та ін. (від 29.12.2009 р.). На думку Комітету, ці пропозиції мають аналогічні недоліки, як і законопроект з реєстр. № 3155.

              З огляду на викладене Комітет вважає, що для вирішення питання підвищення рівня матеріального забезпечення та соціальних гарантій працівників зазначених категорій доцільно прирівняти їх до державних службовців в питаннях оплати праці, матеріального та пенсійного забезпечення шляхом внесення змін до відповідних профільних законів, що регулюють окремі сфери професійної діяльності, по аналогії з положеннями статей 12, 14, 16 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» чи статей 23 і 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Враховуючи викладене та підтримуючи соціальну спрямованість законопроекту, Комітет ухвалив:

1. Відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженому Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розширення соціальних гарантій працівників закладів охорони здоров’я, навчальних закладів та установ освіти державної форми власності) (реєстр. № 3155-1 від 03.02.2010 р.), внесений народними депутатами України В.Швецем, Ю.Покопчуком, за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень.

2. Запропонувати авторам проекту Закону України про внесення змін до деяких Законів України (щодо надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам) з реєстр. № 3155 від 16.09.2008 р. - народним депутатам України В.Литвину, О.Зарубінському, С.Павленку; авторам законодавчих пропозицій до даного законопроекту про внесення змін до деяких законів України (щодо надання статусу державного службовця педагогічним працівникам державних загальноосвітніх навчальних закладів) - народному депутату України А.Павловському, та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового статусу медичних працівників - народним депутатам України Ю.Прокопчуку, В.Пєрєдєрію, В.Деревляному та ін.; авторам проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розширення соціальних гарантій працівників закладів охорони здоров’я, навчальних закладів та установ освіти державної форми власності) з реєстр. № 3155-1 від 03.02.2010 р. - народним депутатам України В.Швецу, Ю.Прокопчуку, спільно доопрацювати єдиний законопроект, який на законодавчому рівні вирішуватиме питання відповідного підвищення рівня матеріального забезпечення та соціальних гарантій відповідних категорій працівників.

3. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету О.Боднар.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 87/02*”

10 травня 2011 13:28
10 травня 2011 12:52
10 травня 2011 12:49
10 травня 2011 12:47
10 травня 2011 12:45
10 травня 2011 12:43
10 травня 2011 12:41
29 квітня 2011 14:45
29 квітня 2011 14:43
29 квітня 2011 14:41