Про проект Закону про внесення змін

до деяких законодавчих актів України

(щодо упорядкування чисельності керівного складу у державних органах виконавчої влади та обмеження пільг державним службовцям)

(реєстр. № 3435 від 04.12.2008 р.)

 

За дорученням Першого заступника Голови Верховної Ради України О.Лавриновича Комітет розглянув на своєму засіданні внесений народним депутатом України В.Шпаком проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо упорядкування чисельності керівного складу у державних органах виконавчої влади та обмеження пільг державним службовцям) з реєстр. № 3435 від 04.12.2008 р., яким пропонується обмежити кількість заступників керівників органів виконавчої влади, розміри заробітної плати членів Кабінету Міністрів України та державних службовців, розміри пенсій для осіб, яким пенсії призначаються відповідно до Закону України «Про державну службу», а також скасувати право державних службовців на додаткову оплачувану відпустку.

За висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України законопроект доцільно відхилити за результатами розгляду в першому читанні.

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує відхилити даний законопроект.

Комітет з питань бюджету вважає, що законопроект має вплив на видаткову частину бюджету (збільшуючи її), в той час як фінансово-економічне обгрунтування до проекту Закону відсутнє.

Міністерство праці та соціальної політики України, Міністерство фінансів України, Міністерство оборони України, Пенсійний Фонд та Федерація профспілок України не підтримують зазначений законопроект.

Верховний Суд України вважає, що законопроект у запропонованій редакції не може бути прийнятий як закон і потребує суттєвого доопрацювання.

Погоджуючись в цілому з численними зауваженнями концептуального, змістовного та техніко-юридичного характеру, висловленими у висновках щодо даного законопроекту, Комітет відзначає невідповідність запропонованих змін до статей 33, 35, 37 Закону України «Про державну службу»:

- вимогам статті 22 (яка визначає, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод), статті 58 (визначає, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи), статті 64 (передбачає встановлення окремих обмежень прав і свобод людини і громадянина лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану із зазначенням строку дії цих обмежень) Конституції України;

 - вимогам законодавчої техніки і частині 6 статті 90 Регламенту Верховної Ради України, які передбачають внесення змін лише до тексту первинного законодавчого акта, в той час як пропонується внести зміни до норм Закону, які носять тимчасовий характер, оскільки були прийняті законами про Державний бюджет України на відповідні роки. Зважаючи на викладене Комітет вирішив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо упорядкування чисельності керівного складу у державних органах виконавчої влади та обмеження пільг державним службовцям) з реєстр. № 3435 від 04.12.2008 р., внесений народним депутатом України В.Шпаком.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань органів виконавчої влади В. Петренка.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 64/38*”

20 травня 2011 16:41
20 травня 2011 16:39
20 травня 2011 16:38
20 травня 2011 16:32
20 травня 2011 16:28
20 травня 2011 16:07
20 травня 2011 16:03
20 травня 2011 15:59
20 травня 2011 15:58