Про проект Закону України про внесення змін

до деяких Законів України (щодо розмежування функцій і

повноважень Київського міського голови та

голови Київської міської державної адміністрації)

(реєстр. № 2023 від 07.02.2008 р.)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України  Комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких Законів України (щодо розмежування функцій і повноважень Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації) (реєстр. № 2023 від 07.02.2008 р.), внесений народним депутатом України Кравченком М.В.

Комітет відзначає, що законопроектом передбачено внесення змін до статей 13 та 16 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» та статті 8 Закону України «Про місцеві державні адміністрації». Положення законопроекту передбачають  позбавлення Київського міського голови покладеного на нього Законом України «Про столицю України - місто-герой Київ» виконання обов'язків голови Київської міської державної адміністрації, визначення порядку призначення на посаду голови Київської міської державної адміністрації та зміну існуючого порядку призначення та звільнення першого заступника та заступників голови Київської міської державної адміністрації.

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради України вважає, що:

– в умовах збереження діючої системи влади у місті Києві запропоновані зміни суперечать ч. 2 ст. 141 Основного Закону України, тому доки Київська міська державна адміністрація одночасно буде виконавчим органом Київської міської ради, її згідно з конституційними вимогами може очолювати тільки міський голова;

– запропоновані зміни, у разі їх прийняття, призведуть до ще більших труднощів при реалізації своїх функцій місцевою радою та місцевою державною адміністрацією, оскільки повноваження міського голови (ч. 3 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні») та повноваження голови місцевої державної адміністрації (ст. 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації») у переважній більшості позицій є ідентичними. Тому дві посадові особи з майже однаковим набором управлінських повноважень не будуть ефективно співпрацювати в межах одного й того ж населеного пункту, бо принципів та правил такої співпраці проектом не пропонується;

– положення проекту не узгоджуються з конституційними приписами – обмеження конституційних повноважень голови Київської міської державної адміністрацій по формуванню персонального складу цієї адміністрації і фактичне виведення його першого заступника за заступників із підпорядкованості голові Київської міської державної адміністрації позбавить його необхідних важелів впливу на вказаних посадових осіб, призведе до неможливості виконання вищевказаних приписів Закону;

– переобтяження Закону України "Про місцеві державні адміністрації" додатковими нормами, які дублюватимуть положення Закону "Про столицю України - місто-герой Київ" є недоцільним,

тому за результатами розгляду в першому читанні законопроект пропонує повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики вважає, що деякі положення законопроекту не узгоджуються з Конституцією України.

Міністерство фінансів України вважає, що внесення запропонованих законопроектом змін потребуватиме додаткових коштів з бюджету міста Києва. Вартісна величина впливу на видаткову частину бюджету щорічно складатиме орієнтовно 260,3 тис. грн.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету вважає, що законопроект є таким, що буде мати вплив на видаткову частину бюджету міста Києва, збільшуючи її.

Заслухавши з цього питання інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Трайдука М.Ф.,  Комітет ухвалив:

1. Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких Законів України (щодо розмежування функцій і повноважень Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації) (реєстр. № 2023 від 07.02.2008 р.), внесений народним депутатом України Кравченком М.В. повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України – голові підкомітету з питань місцевого самоврядування Трайдуку М.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 46/20*”

02 червня 2011 16:58
02 червня 2011 16:56
02 червня 2011 16:43
02 червня 2011 16:37
02 червня 2011 16:36
02 червня 2011 16:34
02 червня 2011 16:33
02 червня 2011 16:31
02 червня 2011 16:30
02 червня 2011 16:29