Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про державну службу” (щодо перебування на державній службі виключно до досягнення пенсійного віку)

 

(реєстр. № 2780 від 11.04.2013)

 

На виконання доручення Голови Верховної Ради України В.Рибака Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо перебування на державній службі виключно до досягнення пенсійного віку) (реєстр. № 2780 від 11.04.2013), поданий народним депутатом України О.Ляшком з метою, за визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи, чіткого нормативного врегулювання граничного віку перебування на державній службі та надання додаткових гарантій молоді щодо отримання робочого місця в органах державної влади.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України не підтримує прийняття даного законопроекту і вважає, що (з урахуванням наведеного у висновку правового обґрунтування) встановлення для державних службовців вікових обмежень на працю вбачається дискримінаційним щодо реалізації права на працю, у зв’язку з чим потрібно взагалі виключити із тексту Закону України «Про державну службу» положення, які містять вікові обмеження щодо цієї категорії працюючих осіб.

На засіданні було заслухано інформацію щодо цього законопроекту, надану Заступником Голови Комітету Н.Новак, яка серед іншого поінформувала, що у розвинутих європейських країнах стосовно віку перебування на державній службі існує розмаїття: деякі системи встановлюють мінімальну вікову межу, інші – максимальну, треті – мінімальну та максимальну або взагалі не встановлюють жодної межі. Так, у таких країнах як Федеративна Республіка Німеччина, Франція, Бельгія та Швейцарія, Італія граничний вік перебування на держаній службі коливається від 65 до 70 років,  а законодавство Норвегії надає можливість особі залишатися на публічній службі взагалі без вікового обмеження.

Також було зауважено, що Закон України «Про державну службу» від 17.11.2011 № 4050-VI, який набирає чинності з наступного року, визначає вікову межу щодо перебування на державній службі – 65 років, а для вищих категорій посад навіть передбачається продовження проходження державної служби у зв’язку з потребами служби після досягнення зазначеного віку.

Крім цього зверталась увага на те, що Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо граничного віку перебування на державній, дипломатичній службі та службі в органах місцевого самоврядування» від 09.12.2011 № 4161-VI, який набрав чинності з 30.12.2011, саме і врегульовано питання граничного терміну перебування на відповідній службі в період до прийняття нового законодавства про державну службу вказаних категорій працюючих осіб.

З огляду на зазначене та враховуючи, що дипломатична служба є різновидом державної служби, а принципи організації та функціонування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування майже співпадають (до 2001 року проходження служби в органах місцевого самоврядування регулювалось єдиним законодавством про державну службу), автор законопроекту мав би передбачити внесення ідентичних змін до законів України «Про дипломатичну службу» та «Про службу в органах місцевого самоврядування», а також до Закону України «Про державну службу» у новій редакції, в той час як відповідні положення у законопроекті відсутні.

Комітет також врахував, що даний законопроект в будь-якому випадку не може бути прийнятий за основу при розгляді у першому читанні, зважаючи на вимоги частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, згідно з якими пропозиції та поправки до законопроекту, що готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроекту (статей, їх частин, пунктів, речень), який прийнятий Верховною Радою за основу.

За підсумками викладеного, погоджуючись загалом з аргументацією науково-експертного управління та з’ясувавши позиції народних депутатів  України – членів Комітету, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо перебування на державній службі виключно до досягнення пенсійного віку) (реєстр. № 2780 від 11.04.2013), поданий народним депутатом України О.Ляшком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, заступника Голови Комітету Н.Новак.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 11*”

23 травня 2014 14:27
23 травня 2014 11:06
23 травня 2014 10:50
23 травня 2014 10:45
23 травня 2014 10:39
23 травня 2014 10:28
23 липня 2013 12:26
23 липня 2013 12:25
23 липня 2013 12:25
23 липня 2013 12:24