Про проект Закону України про внесення змін до Закону України

«Про столицю України - місто-герой Київ» щодо адміністративно-територіального устрою міста Києва

(реєстр. № 2278 від 11.02.2013р.)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Рибака Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» щодо адміністративно-територіального устрою міста Києва (реєстр. № 2278 від 11.02.2013 р.), внесений народними депутатами України В.Бондаренком, С.Міщенком, А.Павловським, А.Іллєнком.

За визначенням суб'єкта права законодавчої ініціативи, даний законопроект внесений з метою створення правового механізму щодо встановлення меж міста Києва.

Комітет з питань бюджету у своєму висновку вказує, що за підсумками запровадження законопроект матиме вплив на показники бюджету (збільшує видатки та доходи державного бюджету). Однак всупереч статті 27 Бюджетного кодексу та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України авторами законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування, включаючи відповідні розрахунки, та пропозиції щодо джерел проведення таких видатків для збалансування бюджетів.

Комітет з питань правової політики дійшов висновку, що законопроект не суперечить Конституції України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 10.04.2013 р. висловлює ряд зауважень до законопроекту, зокрема, щодо встановлення меж міста Києва шляхом прийняття закону, а не постанови за усталеною практикою діяльності парламенту. Головне управління також не підтримує пропозицію наділення Київської міської ради правом вирішувати питання встановлення та зміни меж районів у місті, оскільки вважає, що питання визначення внутрішньої територіальної організації держави є питаннями загальнодержавного значення, у вирішенні яких об'єктивно повинна брати участь держава в особі відповідних органів державної влади. Всебічно проаналізувавши законопроект, Головне управління вважає, що за результатами розгляду в першому читанні його доцільно відхилити.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» вважає, що законопроект може бути прийнятий за основу за результатами розгляду в першому читанні.

Підтримуючи зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітет також відзначає, що норма законопроекту, якою пропонується встановити, що межі міста Києва та межі районів у місті Києві затверджується у вигляді топографічної карти суперечить Земельному кодексу України, яким вже визначено порядок встановлення та зміни меж міст та районів у місті. Так, відповідно до частини другої статті 173 Земельного кодексу України межі району, села, селища, міста, району у місті встановлюються і змінюються за проектами землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних одиниць. Проекти землеустрою щодо зміни меж населених пунктів розробляються з урахуванням генеральних планів населених пунктів.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Гладія, з'ясувавши позицію народних депутатів України -членів Комітету, запрошених на засідання осіб, врахувавши висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

 

1.        Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» щодо адміністративно-територіального устрою міста Києва (реєстр. № 2278 від 11.02.2013 р.), внесений  народними депутатами України В.Бондаренком,  С.Міщенком,  А.Павловським,  А.Іллєнком,  за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2.        Визначити   співдоповідачем  з цього питання на пленарному засіданні  Верховної  Ради  України  члена  Комітету,  народного  депутата України А.Близнюка.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 11*”

23 травня 2014 14:27
23 травня 2014 11:06
23 травня 2014 10:50
23 травня 2014 10:45
23 травня 2014 10:39
23 травня 2014 10:28
23 липня 2013 12:26
23 липня 2013 12:25
23 липня 2013 12:25
23 липня 2013 12:24