Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо граничного віку особи, яка має право бути обраною народним депутатом України

(реєстр. № 2779 від 01.04.2013 р.)

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України Рибака В.В. розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо граничного віку особи, яка має право бути обраною народним депутатом України (реєстр. № 2779 від 01.04.2013 р.), поданий народним депутатом України Ляшком О.В.

Законопроектом пропонується встановити граничний вік особи, яка має право обиратися народним депутатом України та передбачити, що народним депутатом України може бути громадянин, який на день виборів не старший шістдесяти п’яти років.

Під час розгляду законопроекту зазначалось, що право громадян обирати і бути обраними до органів державної влади передбачене частиною 1 статті 38 Конституції України і належить до фундаментальних конституційних прав громадян.

Статтею 76 Конституції України визначено, що народним депутатом України може бути громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років. Не може бути обраним до Верховної Ради України громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку. Інших вимог обмежувального характеру стосовно реалізації громадянами України їх пасивного виборчого права на парламентських виборах Конституція України не містить.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики дійшов висновку, що законопроект суперечить положенням Конституції України, а також зауважив, що відповідно до статті 94 Регламенту Верховної Ради України Голова Верховної Ради України або відповідно до розподілу обов'язків Перший заступник, заступник Голови Верховної Ради України за наявності висновку комітету, до предмета відання якого належать питання конституційного права, про те, що законопроект суперечить положенням Конституції України, за пропозицією головного комітету чи тимчасової спеціальної комісії або Погоджувальної ради повертає внесений законопроект, проект іншого акта суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України зазначає, що законопроектом пропонується ввести додаткові, не передбачені Конституцією України, обмеження права обиратися народним депутатом України, однак при цьому не пропонується внести зміни до статті 76 Конституції України, що не узгоджується з частиною восьмою статті 90 Регламенту Верховної Ради України, відповідно до якої необхідні для реалізації положень законопроекту після його прийняття зміни до інших законів мають викладатися в розділі «Перехідні положення» цього законопроекту або в одночасно внесеному його ініціатором окремому законопроекті.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що запропонована законопроектом новела є додатковим, не передбаченим Конституцією України обмеженням для кандидатів, що балотуються на посаду народного депутата України, тому її практичне втілення може бути здійснене лише шляхом внесення відповідних змін до Конституції України. Головне управління дійшло висновку, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Заслухавши з цього питання виступ голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян Бондаренка В.Д. та з’ясувавши позицію присутніх на засіданні народних депутатів України, Комітет ухвалив:

Запропонувати Голові Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо граничного віку особи, яка має право бути обраною народним депутатом України, (реєстр. № 2779) повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України як такий, що суперечить положенням Конституції України, на підставі частини першої, пункту 1 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 11*”

23 травня 2014 14:27
23 травня 2014 11:06
23 травня 2014 10:50
23 травня 2014 10:45
23 травня 2014 10:39
23 травня 2014 10:28
23 липня 2013 12:26
23 липня 2013 12:25
23 липня 2013 12:25
23 липня 2013 12:24