Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України А.Парубія розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування Україні» (щодо внесення пропозицій по персональному складу виконавчих комітетів місцевих рад) (реєстр. № 4017 від 04.02.2016 р.), поданий народними депутатами України О.Ляшком, О.Купрієнком, В.Вовком.

За визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи, метою прийняття законопроекту є внесення змін щодо надання пропозицій по персональному складу виконавчих комітетів місцевих рад.

Авторами законопроекту пропонуються зміни до частини другої статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до яких встановлюються випадки, коли пропозиції щодо персонального складу виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради на розгляд відповідної ради можуть вноситися не менш як половиною від загального складу депутатів цієї ради (а не тільки сільськими, селищними, міськими головами, головами районних у місті рад, як це передбачено чинною редакцією частини другої статті 51 Закону).

Комітет з питань бюджету у висновку від 12.04.2016 року № 04-13/8-865 зазначає, що законопроект не матиме впливу на показники бюджету.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у висновку від 06.04.2016 р. № 5-122 пропонує законопроект відхилити як такий, що нівелює роль сільського, селищного, міського голови в місцевому самоврядуванні та може зруйнувати злагоджену діяльність органів місцевого самоврядування територіальних громад. На думку фахівців Асоціації, передбачений чинною редакцією частини другої статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» механізм формування виконавчого комітету ради є збалансованим. Він передбачає обов’язкове досягнення згоди щодо персонального складу цього органу між головою, який, відповідно до частини другої статті 141 Конституції України, очолює цей орган, та депутатами ради. У висновку вказується, що пропонований в законопроекті механізм формування персонального складу виконавчого комітету без участі, або і всупереч позиції голови, закладає умови для протистояння виконавчого комітету, з одного боку, та його очільника, голови, з іншого боку, що може заблокувати роботу цього органу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 25.03.2016 р. № 16/3-378/4017 пропонує за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. У висновку звертається увага на те, що відповідно до частини другої статті 141 Конституції України сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади, яка очолює виконавчий орган ради та головує на її засіданнях. На думку Управління, позбавлення сільського, селищного, міського голови повноважень впливати на формування персонального складу очолюваного ним органу, обмежує його можливості у забезпеченні організації виконання завдань і функцій виконавчого органу, керівником якого він є. При цьому саме відповідний голова несе персональну відповідальність за діяльність виконавчого комітету. Крім того, звертається увага на те, що відповідно до норм чинного Закону забезпечується безперервність у функціонуванні виконавчого комітету ради, а формування нового складу виконавчого комітету ради зумовлено фактом обрання відповідного голови.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету з питань бюджету, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»  та всебічно обговоривши питання,  

 

Комітет   у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування Україні» (щодо внесення пропозицій по персональному складу виконавчих комітетів місцевих рад) (реєстр. № 4017 від 04.02.2016 р.), поданий народними депутатами України О.Ляшком, О.Купрієнком, В.Вовком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевого самоврядування Ю.Бублика.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №47”

16 березня 2017 12:08
16 березня 2017 11:58
16 березня 2017 11:55
16 березня 2017 11:53