Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» (реєстр. №2984 від 02.06.2015), поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Алексєєвим І.С., Кривенком В.М.,                Гопко Г.М., Продан О.П., Івченком В.Є., Кудлаєнком С.В.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єктів права законодавчої ініціативи, розроблений з метою забезпечення доступності та належної якості публічних послуг шляхом оптимального розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на різних рівнях адміністративно-територіального устрою за принципами субсидіарності та децентралізації, а також удосконалення процедур та умов надання адміністративних послуг.

Проаналізувавши положення даного законопроекту, народні депутати України – члени Комітету зазначили, що дана законодавча ініціатива розроблена у напрямку реалізації найважливіших програмних документів України, а саме: пункту 2.4 Розділу VIІ Угоди про Коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» у Верховній Раді України VIII скликання, пункту 1.4.3. Розділу І Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні, схваленого Постановою Верховної Ради України від 4 червня 2015 року та Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2014 року № 333. Дані документи передбачають формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади для створення і підтримки повноцінного життєвого середовища для громадян, надання якісних та доступних публічних послуг, задоволення інтересів громадян у сферах життєдіяльності на відповідній території.

Комітет звернув увагу на те, що на сьогодні основним завданням у сфері реформування публічного адміністрування є делегування органам місцевого самоврядування відповідного рівня повноважень з надання базових адміністративних послуг у межах територіальної доступності відповідної місцевої громади, тобто створення сервісної держави.

При цьому члени Комітету зауважили, що впровадження ефективного та прозорого державного регулювання у цій сфері відповідно до стандартів Ради Європи унеможливить корупцію та надасть максимальну доступність адміністративних послуг для споживачів.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у висновку від 16 червня 2015 року рекомендує за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.

Головне науково-експертне управління у своєму висновку від 17 червня 2015 року за № 16/3 – 966/2984 звертає увагу на те, що чинна Конституція та законодавство України передбачають використання різних правових засобів «перерозподілу» повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, до яких відносяться, зокрема, «надання» (наділення) та «делегування» повноважень. При цьому експерти наголошують, що делегування повноважень має супроводжуватись передачею відповідних матеріальних, фінансових та інших ресурсів, необхідних для їх здійснення. Управління рекомендує за результатами розгляду в першому читанні повернути зазначений законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та всебічно обговоривши питання,

Комітет  у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» (реєстр. №2984 від 02.06.2015), поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Алексєєвим І.С., Кривенком В.М., Гопко Г.М., Продан О.П., Івченком В.Є., Кудлаєнком С.В., за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчуку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №19”

10 вересня 2015 12:39
02 липня 2015 12:22
01 липня 2015 14:00
01 липня 2015 10:47