Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув на своєму засіданні проект Закону України про державну службу (реєстр. № 2490-1 від 10.04.2015 р.), поданий народним депутатом України С.Мельничуком.

Відповідно до Пояснювальної записки до законопроекту він розроблений з метою встановлення нових правових та організаційних засад державної служби як професійної, політично неупередженої діяльності на благо держави й суспільства, а також для гарантування реалізації громадянами України права рівного доступу до державної служби.

Так, законопроектом пропонується визначити основи державної служби, правовий статус державних службовців, умови вступу на державну службу, порядок її проходження та припинення, питання дисциплінарної та матеріальної відповідальності державних службовців, засади їх соціального і правового захисту.

Комітет відзначає, що переважна більшість положень даного законопроекту збігається зі змістом поданого Кабінетом Міністрів України законопроекту з реєстр. № 2490 від 30.03.15 р., до якого він є альтернативним. Водночас даний проект містить ряд принципових новел, головними серед яких є: поділ посад державної служби на 5 груп; віднесення до посад державної служби посад патронатних служб Президента України, Голови Верховної Ради України, його заступників, Прем'єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністрів України, членів Кабінету Міністрів України, помічників-консультантів народних депутатів України.

Головне науково-експортне управління Апарату Верховної Ради України у висновку до законопроекту зауважує, що він має певні переваги порівняно із законопроектом з реєстр. № 2490, поданим Кабінетом Міністрів України, однак при цьому має фактично ті ж недоліки. З огляду на це Головне управління вважає, що законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету, запрошених на засідання осіб та всебічно обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини третьої статті 95, пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про державну службу (реєстр. № 2490-1 від 10.04.2015 р.), поданий народним депутатом України С.Мельничуком, за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку