Засідання круглого столу «Законодавче врегулювання питань встановлення плати за надання адміністративних послуг та впорядкування механізмів визначення розмірів адміністративних зборів» (18 липня 2023 року)

Опубліковано 21 липня 2023, о 16:46
Відбувся круглий стіл Комітету «Законодавче врегулювання питань встановлення плати за надання адміністративних послуг та впорядкування механізмів визначення розмірів адміністративних зборів»     Під час заходу Голова Комітету Олена Шуляк наголосила, що «на сьогодні наші центри надання адміністративних послуг є одним з найбільш кращих і позитивних нововведень в Україні і нам потрібно сконцентруватися на тому, щоб плата за надання адміністративних послуг визначалася на основі розрахунків, які будуть зроблені відповідно до чіткого алгоритму, на що якраз і спрямований законопроект «Про адміністративний збір».

Голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Лариса Білозір, модеруючи круглий стіл, зазначила, що «законопроект 4380 покликаний врегулювати сферу плати за надання адміністративних послуг, яка не переглядалася вже багато років. Його прийняття очікують всі органи місцевого самоврядування, які на сьогодні у зв’язку із повномасштабним вторгненням російської федерації дуже обмежені у фінансових ресурсах. Це, у свою чергу, прямо впливає на їх можливість надавати якісні адміністративні послуги, здійснювати належне матеріально-технічне забезпечення центрів надання адміністративних послуг, навчати та розвивати персонал».

«Справедлива вартість адміністративних послуг буде сприяти наданню якісних адміністративних послуг», – вказав у своєму виступі народний депутат України, співавтор законопроекту 4380 Дмитро Микиша. Він зауважив, що «всі конструктивні пропозиції органів виконавчої влади та інших державних органів щодо визначення фіксованої вартості адміністративних послуг у гривневому еквіваленті, як це зазначено у законопроекті, або в іншій запропонованій розрахунковій величині будуть розглянуті під час підготовки законопроекту до другого читання».

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін у своєму виступі звернув увагу на те, що рівень надання адміністративних послуг в Україні вкрай високий, набагато вищий по якості, комунікації, оперативності отримання адміністративних послуг, ніж в деяких провідних західноєвропейських демократіях. «Ми розуміємо, що безкоштовних послуг не має, за них завжди хтось платить, і коли собівартість послуг в десятки разів більше ніж їх вартість - це формує диспропорцію. Тому ми повинні уважно підходити до визначення механізмів обрахунку розмірів адміністративних зборів та їх обґрунтованості. Наше завдання – знайти баланс  і зробити послуги доступними для громадян, але щоб вони покривали витрати на їх надання» –, наголосив народний депутат України.

Перший заступник голови Комітету Роман Лозинський вказав, що «цей законопроект про здоровий глузд, і те, що він, зареєстрований у 2020 році і попри всі виклики повномасштабного вторгнення буде розглядатися зараз – це великий позитив».

У ході дискусії учасники круглого столу поділились своїм баченням щодо врегулювання питань встановлення плати за надання адміністративних послуг, наголосили на важливості доопрацювання та прийняття проекту 4380.

Участь у заході взяли народні депутати України, представники державних органів та органів місцевого самоврядування, їх провідних асоціацій, громадянського суспільства.

Круглий стіл відбувся 18 липня 2023 року за сприяння та підтримки  Програми USAID «РАДА: наступне покоління», Проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR2), Шведсько-українського проекту PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні», Всеукраїнської асоціації центрів надання адміністративних послуг, асоціацій органів місцевого самоврядування.

Відеозапис засідання круглого столу можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=XaaOhDKdExw

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку