Парламентом України прийнято проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування (реєстр. № 6401) у першому читанні за основу зі скороченим строком подання поправок і пропозицій

15 лютого 2022, 14:51

      Верховною Радою України 15 лютого 2022 року було прийнято у першому читанні за основу проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування (реєстр. № 6401 від 07.12.2022), поданий народними депутатами України Лозинським Р.М., Безгіним В.Ю., Аліксійчуком О.В. та іншими народними депутатами України.

Парламент України надав доручення Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

За визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи положеннями законопроекту пропонується закріпити обов’язковість публікації додатків до рішень і проектів рішень місцевих рад, а також порядків денних засідань їх постійних комісій; передбачено обов’язковість онлайн-трансляцій сесій місцевих рад; створюється відкритий реєстр об’єктів права комунальної власності територіальної громади; запроваджується проведення кожні п’ять років суцільної інвентаризації всіх об’єктів комунальної власності територіальної громади; встановлюється обов’язок на сесіях місцевої ради використовувати виключно державну мову; усувається колізія щодо кворуму на засіданнях постійних комісій місцевих рад тощо.

Дану пропозицію підтримали 303 народних депутата України.