Парламент прийняв в цілому як Закон проект про адміністративну процедуру (реєстр. № 3475)

17 листопада 2021, 17:20

 На пленарному засіданні Верховної Ради України 16 листопада 2021 року  Парламент прийняв у другому читанні та в цілому проект Закону України «Про адміністративну процедуру (реєстр. № 3475)». За це рішення проголосував 291 народний депутат України.

Прийнятий Закон спрямований на реалізацію положень Конституції України, згідно з якими головним обов’язком держави є утвердження і забезпечення прав і свобод людини і громадянина. Він вперше на законодавчому рівні врегульовує сукупність багатоманітних відносин між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами та іншими суб’єктами, які законом уповноважені здійснювати владні управлінські функції, і громадянами та бізнесом, запроваджуючи єдині правила.

Також Закон України «Про адміністративну процедуру»:

  • забезпечує законність, визначеність та передбачуваність усіх дій органів державного управління, які зачіпають права та свободи громадян та бізнесу, що покращить їх правовий захист;
  • чітко та послідовно викладає процедури оскарження рішень, дій або бездіяльності органів влади;
  • забезпечує право громадянина висловити свою позицію і бути вислуханим адміністративним органом;
  • розширює можливості громадян та бізнесу в його взаємодії з державою.

З прийняттям Закону України «Про адміністративну процедуру» громадяни та бізнес матимуть більше можливостей для захисту своїх прав у досудовому порядку.