Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад (реєстр. № 5742)

16 вересня 2021, 09:00

     Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув на своєму засіданні 8 вересня 2021 року проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад (реєстр. № 5742), поданий Кабінетом Міністрів України.

Зазначений законопроект внесений з метою удосконалення порядку укладення договорів про співробітництво територіальних громад, надання можливості приєднуватися до вже організованого співробітництва за спрощеною процедурою, що сприятиме ефективнішій організації міжмуніципального співробітництва та реалізації територіальними громадами спільних проектів для покращення якості надання публічних послуг жителями, розвитку територіальних громад.

 Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» та запровадити процедуру приєднання територіальних громад до вже організованого співробітництва за спрощеною процедурою шляхом укладення додаткового договору про приєднання до організованого співробітництва, ввести поняття змішаного договору про співробітництво, в якому можуть міститися елементи різних форм співробітництва, встановити можливість проводити засідання комісій з підготовки проекту договору про співробітництво, а також громадських обговорень щодо організації співробітництва у дистанційній формі.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів, з’ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету, запрошених на засідання осіб та всебічно обговоривши питання, Комітет ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту до пункту 1 частини першої другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад (реєстр. № 5742), внесений Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.