Комітет рекомендує Парламенту за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу проект Закону про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому (реєстр. № 5091)

04 червня 2021, 11:00

Комітет на своєму засіданні 02 червня 2021 року розглянув проект Закону України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» (реєстр. № 5091 від 16.02.2021), внесений народними депутатами України О. Шуляк, І. Фрісом, А. Клочком та іншими народними депутатами України.

За визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи зазначений законопроект внесений з метою створення правових механізмів для гарантування державою речових прав на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості, право на виконання будівельних робіт щодо яких отримано з дати набрання чинності проектом Закону.

Прийняття Закону дозволить створити механізми для прозорого та більш безпечного залучення коштів фізичних та юридичних осіб в будівництво (у тому числі запобігти продажу приміщень в об’єкті будівництва, на який відсутнє право на виконання будівельних робіт; запобігти подвійному продажу приміщень в об’єкті будівництва); спростити порядок надання адміністративних послуг з державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна; запобігти зміні технічних характеристик об’єкта  без згоди осіб, які придбали приміщення в об’єкті будівництва тощо.