Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів круглий стіл "Реформування системи архітектурно-будівельного контролю в Україні"

01 квітня 2021, 12:51

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, Конфедерацією будівельників України, асоціаціями органів місцевого самоврядування провів круглий стіл "Реформування системи архітектурно-будівельного контролю в Україні".

Під час заходу Голова Комітету Андрій Клочко зазначив, що велика кількість бажаючих взяти участь у ньому ще раз засвідчила про великий суспільний інтерес до предмету обговорення та нагальності проблематики реформування системи архітектурно-будівельного контролю в Україні. При цьому, очільник комітету вказав, що негативні явища, які відбулися в останні роки в будівництві житла призвели до проблем ошуканих інвесторів та довгобудів, які на сьогодні неможливо реалізувати. Тому надзвичайно важливо поряд зі спрощенням дозвільних процедур у будівництві, усуненням корупційної складової не забувати також і про права та інтереси кінцевого споживача (інвестора), а також про права на комфортне та безпечне життєве середовище.

Андрій Клочко висловив сподівання, що за результатами дискусій вдасться визначити той спільний шлях, який буде підтримано більшістю учасників круглого столу як з боку держави, органів місцевого самоврядування, так і з боку представників будівельного бізнесу та громадськості. Зазначене надасть можливість вийти на важливі для держави рішення, реалізувати положення Програми Президента України Володимира Зеленського щодо викорінення корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, спільно напрацювати ідеї, які будуть зафіксовані в рекомендаціях круглого столу та в подальшому трансформуються у відповідні проекти законодавчих актів та ініціатив, спрямованих на захист прав та інтересів громадян України.

В рамках зазначених дискусій Міністром розвитку громад та територій України Олексієм Чернишовим презентовано концепцію реформування системи архітектурно-будівельного контролю в Україні на основі розробленого Мінрегіоном за участі народних депутатів України, Асоціації міст України, Офісу простих рішень та результатів, Конфедерації будівельників України, представників будівельного ринку проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення надання адміністративних та інших послуг у сфері будівництва". Основною метою даного проекту є запровадження концептуально нової прогресивної моделі державного управління у сфері містобудівної діяльності. Учасниками зібрання зазначалось, що цей проект є першим кроком реформи, а наступним буде - розробка проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення персональної відповідальності у сфері містобудівної діяльності. 

Народним депутатом України, головою підкомітету з питань будівництва та проектування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олегом Дундою презентовано реформування системи державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду в Україні на прикладі проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності та реформування державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду "(реєстр. № 5071) та проекту Закону "Про внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення та кримінального кодексу України щодо підвищення відповідальності у сфері містобудівної діяльності" (реєстр. № 5072). Як зазначили учасники дискусії, автором були напрацьовані слушні зміни до реформування державного архітектурно-будівельного контролю, які також заслуговують на увагу.

Частина дискусій була присвячена обговоренню учасниками круглого столу актуальних питань та повноважень органів місцевого самоврядування з питань здійснення архітектурно-будівельного контролю та нагляду, аналізу існуючих корупційних ризиків у сфері містобудівної діяльності та посиленню відповідальності за порушення в цій сфері.

За наслідками загального обговорення учасникам зібрання було запропоновано надати до Комітету свої пропозиції.

У круглому столі, який відбувся в режимі відео-конференції на платформі ZOOM, взяли участь народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад та територій України, Будівельної палати України, Конфедерації будівельників України, Асоціації "Кола Українських Будівельників", Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціації міст України", Офісу простих рішень і результатів, Національної асоціації адвокатів України, Всеукраїнської спілки виробників будівельних матеріалів, Національної спілки архітекторів України, Громадської організації "Разом проти корупції", Будівельного Страхового Бюро України, Ліги страхових організацій України, Асоціації інженерів-консультантів України, Міждержавної гільдії інженерів-консультантів, громадської спілки "Міжнародний клуб "Зеволл-Україна", а також ряд інших професійних асоціацій та організацій будівельної сфери.

З інформацією можна ознайомитися:

http://komsamovr.rada.gov.ua/documents/dijal_komit9skl/podii_kom9skl/krugli_stoly9skl/81755.html

http://komsamovr.rada.gov.ua/preview/anonsy_podij/81744.html

https://www.youtube.com/watch?v=ET3u6NOQIq