Комітетські слухання на тему: "Стан реалізації державних програм з енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв та виконання програм і проектів з енергозбереження та енергомодернізації багатоквартирних будинків. Подальші кроки у реформі" (13 жовтня 2020 року)

13 жовтня 2020, 12:00

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Комітетом з питань енергетики та житлово-комунальних послуг провів на платформі ZOOM комітетські слухання "Стан реалізації державних програм з енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв та виконання програм і проектів з енергозбереження та енергомодернізації багатоквартирних будинків. Подальші кроки у реформі".

Голова Комітету Андрій Клочко запропонував учасникам взяти участь в обговоренні питань, що стосуються підвищення енергозбереження в будівництві та житлово-комунальному секторі, більш раціональному та ефективному використанні енергетичних ресурсів та наголосив, що  зауваження та пропозиції, які будуть висловлені під час заходу, будуть розглянуті як на засіданнях профільних підкомітетів, так і на засіданнях Комітетів для можливого врахування при схваленні Рекомендацій.

 А.Клочко підкреслив, що вирішення проблеми енергозбереження багато в чому визначає вихід України з економічної кризи. Саме енергетична безпека -  пріоритет розвинутої держави, тому вимоги до енергетичних характеристик будівель є обов’язковою складовою системи загальної безпеки будівельних об’єктів країни. Стратегічним завданням у напрямку енергозбереження в будівництві та в житлово-комунальному секторі є використання енергоефективних матеріалів, сучасних інженерних мереж та систем, обладнання, приладів обліку та регулювання енергоресурсів як на стадії будівництва нових об’єктів, так і модернізації та утеплення наявного житлового фонду. Водночас, вкрай необхідне врегулювання законодавчої бази будівництва, використання альтернативних відновлювальних джерел енергії,  адже все це в сукупності забезпечить ефективний механізм скорочення енергоспоживання та дозволить економити значні обсяги дефіцитної енергії. Підвищення енергоефективності будівельного комплексу вирішить цілу низку актуальних проблем сьогодення, а саме: зменшиться вартість утримання житла завдяки більш раціональному та ефективному використанню енергетичних ресурсів; знизиться енергетична залежність країни за рахунок скорочення імпорту дефіцитних паливно-енергетичних ресурсів; покращиться стан навколишнього середовища; активізуються процеси використання альтернативних джерел енергії, і, як наслідок, зменшиться потреба у не відновлювальних природних ресурсах.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань технічного регулювання і ціноутворення у будівництві, виробництва будівельних матеріалів та енергоефективності у будівельній галузі Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Іван Юнаков відзначив наступні три пріоритетні напрямки у законотворчій роботі: приведення існуючого законодавства у сфері енергоефективності до вимог оновлених 31-ї та 844-ї директив Європейського Союзу; усунення бар’єрів та скорочення процедур для грантових програм Фонду енергоефективності; забезпечення стабільного фінансування Фонду енергоефективності. Ці та інші зміни зараз розробляються Міністерством розвитку громад та територій України разом з Фондом енергоефективності.  Також народний депутат І.Юнаков підкреслив, що всі зміни та пропозиції з питань енергоефективності, що проходять через Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та профільний підкомітет завжди у пріоритеті та розглядаються першочергово.

Народний депутат України, Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус підкреслив, що останні роки держава недопрацьовувала у напрямку енергоефективності і зараз ці питання повинні стати першочерговими. А.Герус висловив оптимізм з приводу роботи Фонду енергоефективності та надію, що перші результати його роботи надихатимуть партнерів Фонду до подальшої співпраці.     

Перший заступник голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко підкреслив, що під час слухань потрібно визначити проблеми в сфері енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема, в житловому секторі. Визначити ефективність використання коштів держбюджету України та фінансової підтримки ЄС.  Він повідомив, що голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про початок масштабної реновації громадських будівель та приватного житла в Європі для підвищення їх енергоефективності.

Учасники слухань обговорили результати реалізації Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2020 роки, заходи Національного плану дій з енергоефективності, програми міжнародної технічної допомоги, а також необхідність внесення змін до законодавства з питань енергоефективності.

У заході взяли участь народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства енергетики України, Міністерства фінансів України, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, Державної Установи "Фонд енергоефективності", міжнародних організацій, банків, асоціацій та експерти.

Відеотрансляція