Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ (реєстр. №3118)

21 травня 2020, 18:52

Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України Про місцеве самоврядування в Україні щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ (реєстр. №3118, н.д. Г.Васильченко, Р.Лозинський та інші).

Метою  законопроекту є:

  • недопущення розбалансування місцевих бюджетів;
  • підвищення ефективності сплати податку на доходи фізичних осіб;
  • вдосконалення процедури зміни реєстрації комунальних підприємств, установ та організацій. 

 Зазначене досягається внесенням змін до статті 60 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні з наданням сільським, селищним, міським, районним у місті радам права надавати згоду районним, обласним радам на здійснення зміни місцезнаходження комунального підприємства, установи, організації, що має наслідком державну реєстрацію місцезнаходження юридичної особи за межами адміністративно-територіальної одиниці (району, міста, району в місті, селища, села), що є фактичним місцем ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю такої юридичної особи та здійснення управління і обліку.

Законопроект підтримано:

Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування Асоціація міст України, яка на підтвердження своєї позиції надала перелік понад  100 підприємств, установ та організацій, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, що перебувають в управлінні районних та обласних рад, котрі не сплачують податок на доходи фізичних осіб до відповідних бюджетів за місцем знаходження.

Законопроект не підтримано:

Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування Українська асоціація районних та обласних рад, яка вказала, що він суперечить основам демократичного розвитку країни та положенням Європейської Хартії місцевого самоврядування.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило низку зауважень до законопроекту.

За результатами загального обговорення Комітет рекомендував Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти проект Закону про внесення змін до Закону України Про місцеве самоврядування в Україні щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ (реєстр. №3118) за основу.