Зустріч з моніторинговою делегацією Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи

11 березня 2020, 17:00

 

Члени Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провели зустріч з моніторинговою делегацією Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи (КМРВ РЄ).

До складу делегації КМРВ РЄ увійшли:

- Гудрун Мослер-Тернстрем, доповідач з питань місцевої демократії Палати місцевих влад, член Моніторингового комітету КМРВ РЄ;

- Гунн Маріт Хельгесен, доповідач з питань регіональної демократії Палати регіонів, віце-президент КМРВ РЄ, член Моніторингового комітету Конгресу;

- Стефані Пуарель, секретар Моніторингового комітету КМРВ РЄ;

- Ніколаос-Комнінос Хлепас, член Групи незалежних експертів Європейської хартії місцевого самоврядування;

- Світлана Грищенко, керівник проекту, КМРВ, Офіс Ради Європи в Україні;

На початку зустрічі Голова Комітету Андрій Клочко подякував членам делегації за підтримку місцевого самоврядування в Україні та проінформував їх про стан реформи децентралізації, перебіг громадського обговорення законопроектів про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади та про всеукраїнський референдум, а також плани Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування щодо подальшого вдосконалення законодавства у сфері місцевого самоврядування та локальної демократії.

У свою чергу, Перший заступник Голови Комітету Роман Лозинський зауважив, що перед проведенням реформи децентралізації потрібно залучитися підтримкою громад. «Для цього необхідно провести широкі консультації впродовж достатнього часу, щоб почути їхню думку та врахувати її. Ті важливі зміни, які пропонується ухвалити, мають відображати філософію громад», - зазначив він.

Також, Р. Лозинський наголосив, що разом із повноваженнями, необхідно віддати на рівень громад і відповідні ресурси.

Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко проінформувала іноземних колег про дискусійні положення Виборчого кодексу України. Зокрема, йшла мова про високий розмір застави, що був визначений з огляду на необхідність протидії зловживанням та участі у місцевих виборах близько мільйона внутрішньо переміщених осіб, які до прийняття кодексу, не мали такого права.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін відзначив, що реформа децентралізації є однією з найбільш успішних реформ, що реалізувалися за останні 6 років. В той же час, з огляду на чотири невдалі спроби подання змін до Конституції щодо децентралізації влади в даний час відбуваються публічні консультації з цього питання.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення Дмитро Гурін проінформував членів делегації про окремі положення проекту Закону України «Про місто Київ - столицю України», які викликали зауваження з боку експертів та наголосив на тому, що редакція документу, підготовлена до другого читання, враховує положення Європейської хартії місцевого самоврядування.