25 лютого 2020 року відбулася презентація плану публічного обговорення змін до Конституції України в частині децентралізації влади, змін до законодавства щодо повноважень та захисту прав місцевого самоврядування в Україні та реалізацію адміністративного нагляду за органами місцевого самоврядування

28 лютого 2020, 11:00

 

 Мета публічних консультацій — досягнення консенсусу в суспільстві щодо визначених питань за допомогою прозорого, неупередженого та всеосяжного процесу.

Цикл публічних обговорень змін до Конституції є спільною ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку
та містобудування, Офісу Президента України, Міністерства розвитку громад та територій України.
Участь у заході взяли народні депутати України, представники Офісу Президента України, представники органів місцевого самоврядування, провідних асоціацій, центральних і місцевих органів виконавчої влади, громадянського суспільства, науковці,
представники дипломатичних місій і міжнародних організацій, міжнародні експерти, у тому числі експерти Венеційської комісії.

Учасники заходу у форматі спільного структурованого обговорення визначилися з питаннями форми, тематики, очікуваних результатів, прозорості майбутніх обговорень в регіонах.

Очікується, що зустрічі в рамках циклу інклюзивних публічних консультацій стануть незаангажованими майданчиками для обговорення найважливіших питань повноважень та захисту прав місцевого самоврядування та формату партнерства між місцевим самоврядуванням та державною владою.

Організатори публічних консультацій вважають вміння і спроможність українців досягати консенсусу в діалозі надзвичайною цінністю та головною передумовою сталості процесів європейської інтеграції та розвитку України.

Протягом найближчого тижня подібні кущові обговорення також відбудуться також в Херсоні, Харкові, Вінниці, Львові, Києві, Дніпрі та Чернівцях. В них візьмуть участь представники зацікавлених сторін та медіа з усіх областей України.

Результатом обговорень в регіонах має стати детальна оцінка ризиків та можливостей, які можуть принести зміни до Конституції в частині децентралізації. За результатами всього циклу обговорень мають бути сформовані консенсусні положення Конституції України та законів, що дозволять успішно продовжити та завершити реформу децентралізації, яка на даний момент має найвищу підтримку серед реформ у українців.

 Результати зустрічі   «Через консенсус – до змін у Конституцію  у частині децентралізації» з циклу  інклюзивних публічних консультацій  м. Київ, 25 лютого 2020 року  

Запрошення на регіональну зустріч із циклу громадських обговорень змін до Конституції України в частині децентралізації