Протягом першої, другої сесій Верховної Ради України IХ скликання у секретаріаті Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування було розглянуто 39 запитів щодо надання публічної інформації

14 лютого 2020, 12:05

        Протягом першої, другої сесій Верховної Ради України IХ скликання у секретаріаті Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування було розглянуто 39 запитів щодо надання публічної інформації з питань, віднесених до предмету відання Комітету, з яких 21 запит (54%) направлявся в електронному вигляді, а 18 (46%) – на паперових носіях.

Найбільш запитуваною була інформація статистично-довідкового характеру: надійшло 37 запитів такого змісту, або 95 % від загальної кількості надісланих до Комітету запитів на інформацію. Разом із тим, було отримано 2 запити стосовно надання правової інформації, що склало 5 % від їх загального показника.

У вказаних запитах порушувалися питання щодо призначення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування, надання інформації про проведення засідань Комітету в той чи інший період та участі в них народних депутатів України – членів Комітету, надання копій першої та останньої сторінок окремих актів Верховної Ради України, найменування населених пунктів, фінансування окремих видатків Державного бюджету України відповідно до раніше прийнятих парламентських постанов, проблематики державної символіки, реєстрації органів державної влади як юридичних осіб, встановлення меж міст Києва та Дніпро, чинності актів Верховної Ради України тощо.

Ініціаторами 32 (82%) запитів на інформацію, що розглядалися у секретаріаті Комітету, були громадяни України, а 7 (18%) – юридичні особи. При цьому чотири запити, що розглядалися у секретаріаті Комітету, з огляду на приписи частини третьої статті 22 Закону України ««Про доступ до публічної інформації» були надіслані від Офісу Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України та Центральної виборчої комісії. У свою чергу секретаріатом Комітету щодо двох інформаційних запитів були надані пропозиції переадресувати їх іншим органам влади як належним розпорядникам відповідно до вимог вищевказаної частини.

 Отримані секретаріатом Комітетом запити на інформацію відповідали, в основному, вимогам Закону України «Про доступ до публічної інформації». Водночас, окремі запитувачі просили надати інформацію, яку раніше Комітет не створював, яка не надходила на його адресу від інших суб’єктів і яка не була відображена і зафіксована на будь-яких носіях, що були в розпорядженні Комітету.

Незважаючи на вищевказані обставини, всі відповіді на звернення, що реєструвалися як інформаційні запити, передавалися до Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України вчасно, в межах граничного п’ятиденного строку розгляду запитів на інформацію, передбаченого Законом України «Про доступ до публічної інформації», що засвідчило дотримання у роботі із всебічного забезпечення діяльності Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування принципів відкритості і прозорості, конструктивного діалогу з громадянським суспільством.