Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування упевнено посідає провідні позиції у п’ятірці комітетів-лідерів як за обсягами, так і за ефективністю і оперативністю роботи над проектами законів серед інших комітетів Парламенту

17 січня 2020, 14:34

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування упевнено посідає провідні позиції у п’ятірці комітетів-лідерів як за обсягами, так і за ефективністю і оперативністю роботи над проектами законів серед інших комітетів Парламенту.

Такий висновок за результатами аналізу інформації Головного організаційного управління Апарату Верховної Ради України оприлюднив на засіданні Комітету 15 січня 2020 року Голова Комітету Андрій Клочко.

Зокрема, за поданням Комітету прийнято 10 законів України і за цим показником він займає 4 місце у Верховній Раді України. Водночас за співвідношенням розглянутих законопроектів і прийнятих за результатами відповідного розгляду законів – з 16 законопроектів 10 набуло статусу законів, що складає 63 відсотки, – Комітет поступається лише комітетам, котрі супроводжують питання, попередній розгляд яких на рівні комітетів відбувається не за такими складними процедурами.

Голова Комітету також зазначив, що за кількістю законопроектів, підготовлених до розгляду на пленарних засіданнях Верховної Ради України, Комітет знаходиться на 3 місці, повністю підготувавши 9 законопроектів. При цьому частка підготовлених Комітетом законопроектів до розгляду – 9 із 43, – склала 21 відсоток і за даним показником Комітет також займає 3 місце серед комітетів Верховної Ради.

Разом з тим А.Клочко зауважив, що існуюча статистична звітність не повною мірою відображає зміст, обсяги і темпи роботи над законопроектами в комітетах.

Так, лише опрацювання 17 пропозицій Президента України до повернутого ним Виборчого кодексу України потребувало від Комітету фактично співмірних зусиль із підготовкою нової редакції даного документу.

Загалом було підготовлено 4 книги, 42 розділи, 289 статей Виборчого кодексу України, проведено 6 засідань Робочої групи Комітету, 3 засідання Робочої групи за участі представників депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України, 2 робочі наради у Центральні виборчій комісії та Міністерстві юстиції України, 10 засідань підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії, 5 засідань Комітету.

Голова Комітету наголосив, що це є вагомим здобутком у сфері законопроектної роботи, коли майже дві третини опрацьованих Комітетом нормопроектних матеріалів стали актами Верховної Ради України і частиною вітчизняного законодавства.