Члени Комітету зустрілись із Керівником Департаменту з питань демократичного врядування Генерального директорату – ІІ з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи п. Даніелем Попеску

16 жовтня 2019, 17:00

 
Члени Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування зустрілись із Керівником Департаменту з питань демократичного врядування Генерального директорату – ІІ з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи п. Даніелем Попеску

Д.Попеску поінформував народних депутатів – членів Комітету, що Рада Європи  спостерігає за реформою місцевого самоврядування в країнах Європи та імплементацією положень Європейської хартії місцевого самоврядування, зокрема з 2014 року Рада Європи слідкує за впровадженням реформи децентралізації влади в Україні. Представник Ради Європи відзначив, що реформа децентралізації є однією з найуспішніших реформ в Україні, яку підтримують більшість людей в країні і бачать її результат. Про це свідчать щорічні опитування, які проводить Рада Європи.

Голова Комітету А.Клочко подякував Раді Європи та фахівцям, які представляють її в Україні за тривалу і значну підтримку в питанні впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації в Україні та  висловив сподівання на подальший розвиток плідної співпраці.

Д.Попеску також відзначив, що Рада Європи може надавати практичну допомогу Україні в питаннях територіальної консолідації, покращення громадського діалогу з владою, зміцнення спроможності виборних та призначених публічних представників шляхом надання рекомендацій експертами Ради Європи, здійснення експертизи законодавчих актів, проведенням круглих столів та конференцій, навчань для державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування, а також поширення досвіду та кращих практик європейських країн з питань децентралізації влади.

Народні депутати України – члени Комітету О.Корнієнко, Р.Лозинський та В.Безгін  відзначили, що Україні буде дуже корисний досвід країн Європи у реформуванні місцевого самоврядування та що Комітет готовий дослуховуватись до думки міжнародних партнерів та використовувати можливості Ради Європи задля створення сильної та ефективної системи місцевого самоврядування в Україні.