Комітет рекомендує Парламенту прийняти за основу та в цілому проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей (реєстр. № 2189)

10 жовтня 2019, 11:45

  На засіданні Комітету, яке відбулося 9 жовтня 2019 року, члени Комітету взяли до уваги,  що зазначений законопроект внесений з метою активізації та упорядкування процесу формування спроможних територіальних громад. Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та встановити, що об’єднання територіальних громад здійснюється відповідно до перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, області. При цьому, законопроектом визначається, що перспективні плани формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідної обласної державної адміністрації.

Голова Комітету Андрій Клочко відзначив, що законопроект розглядався на підкомітеті з питань адміністративно-територіального устрою, який запропонував Комітету рекомендувати Парламенту за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Під час обговорення питання народні депутати України – члени Комітету заслухали позиції запрошених на засідання експертів, взяли до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та рекомендували Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей (реєстр. № 2189), внесений Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.