Працівниками секретаріату Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування у період роботи 10 сесії Верховної Ради України VIII скликання було здійснено навчальний візит до Республіки Греція щодо вивчення грецького досвіду проведення реформ державного управління та місцевого самоврядування

06 червня 2019, 09:00

В рамках візиту заступник керівника секретаріату Комітету Олександр Маковський та головний консультант Ірина Ляшко ознайомилися із загальною системою організації публічної влади у Греції, діяльністю Парламенту Грецької Республіки, Міністерства з питань адміністративної реформи, Національного центру з питань державного управління та місцевого самоврядування, Асоціації регіонів Греції та муніципалітету Егіни.
Працівники секретаріату Комітету мали можливість ознайомитися з основними етапами законодавчого забезпечення реформ державного управління та місцевого самоврядування під час зустрічі з представниками апарату Парламенту Греції: керівником Генерального директорату парламентської роботи пані Антігоні Періфану, керівниками структурних підрозділів Директорату законодавчої роботи Генерального директорату парламентської роботи пані Евангелією Філіппу та пані Дімітрою Стасі. Зокрема, членів делегації було поінформовано, що сучасний адміністративно-територіальний устрій Греції був запроваджений з 1 січня 2011 року відповідно до Програми «Каллікратіс», за якою попередній адміністративно-територіальний устрій від 1997 року (утворений відповідно до Програми «Каподістріас») із 13 периферіями, 54 номами і 1034 муніципалітетами та комунами був на законодавчому рівні замінений на 7 децентралізованих адміністрацій, 13 периферій і 325 муніципалітетів. Суттєвими досягненнями реформи стали значне скорочення кількості органів місцевого самоврядування та зменшення витрат на утримання державного апарату, покращення прозорості публічного сектору завдяки чіткій системі контролю над витратами; периферії і муніципалітети стали повністю самоврядними, а керівництво адміністраціями здійснюється генеральним секретаріатом, підпорядкованим Уряду Греції.
Питання добору державних службовців, оплати праці, просування по службі, оцінювання роботи та застосування дисциплінарних стягнень працівники секретаріату обговорили на зустрічі з представниками Міністерства з питань адміністративної реформи – керівником Управління з питань оцінки та нагляду за питаннями відбору та дисципліни Головного управління персоналу державного сектору пані Іріні Хрістофору-Хрістофоріді та керівником відділу персоналу та організації Управління адміністративних справ Головного управління економічних та адміністративних питань пані Сомаі Діні. Особливістю процесу відбору державних службовців у Греції є функціонування Вищої ради з питань відбору персоналу (ASEP) в структурі Міністерства, до компетенції якої належить проведення конкурсів на вакантні посади в усіх бюджетних установах (міністерствах, органах місцевого самоврядування, державних підприємствах, установах, організаціях).
 
Члени делегації мали можливість також ознайомитися з питаннями організації державної служби та служби в органах місцевого самоврядування у Греції під час зустрічі з представниками Національного центру з питань державного управління та місцевого самоврядування: пані Тітікою Димитрулею, пані Наєю Вретаку, пані Васілікі Макрі, паном Нікосом Кітонакісом та паном Георгасом Кунтеласом. До складу утвореного у 1983 році Національного центру на сьогодні входять три самостійні підрозділи – Національна школа публічної адміністрації та місцевого самоврядування, Інститут з проведення тренінгів та Інститут з досліджень і документування. Діяльність Центру скеровується Міністерством з питань адміністративної реформи. До повноважень Центру належать: підвищення ефективності публічної служби шляхом проведення досліджень та надання консультацій, розвиток людських ресурсів через life-long learning («освіта протягом життя»), проведення тренінгів, запровадження новітніх цифрових технологій, вивчення громадської думки.
В рамках зустрічі з представниками Асоціації регіонів Греції (ENPE) паном Аргерісом Константіну та паном Георгосом Макрісом працівникам секретаріату Комітету було презентовано інформацію щодо діяльності Асоціації: проведення досліджень щодо місцевого самоврядування та регіонального розвитку, збору та обробки даних, навчання працівників місцевих органів влади та виборних представників, формулювання позиції щодо законопроектів з питань, які стосуються регіонів, у тому числі функціонування метрополій тощо. Сторони обговорили також перспективи подальшого проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні та Греції.
Під час зустрічі з керівником Департаменту культури, освіти та спорту муніципалітету Егіни паном Георгом Калокентісом члени делегації ознайомилися з практичними аспектами діяльності муніципальної влади.
Отриманий за наслідками візиту досвід планується використати у подальшій роботі працівників секретаріату Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування щодо формування законодавчої основи реформи децентралізації влади та державного управління. Аналіз викликів, з якими зіткнулися реформатори у Греції, дозволить запобігти виникненню труднощів у реалізації цієї реформи в Україні.
Навчальний візит було організовано за сприяння та підтримки багаторічного партнера Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування – Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».