Привітання Голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергія Власенка з Днем Конституції України

27 червня 2019, 15:00

Шановні співвітчизники, колеги та друзі !

Прийміть щире вітання з нагоди Дня Конституції України !

 28 червня 1996 року відбулася знакова подія для України: прийняття Основного закону держави - Конституції України. Ця подія ознаменувала фундаментальне закріплення незалежності нашої країни, навіки закарбувала волю українського народу жити у власній суверенній, соборній державі. Конституція є фундаментом формування національної законодавчо-нормативної бази.

Саме Конституція є основою сильної та правової держави, гарантом миру та злагоди у ній. Вона відкриває можливість відстоювати права та свободи громадян, сприяти їх захисту та самореалізації.

Основний Закон України було прийнято народними депутатами України другого скликання після 24-х годин безперервної роботи. Україна одна з останніх пострадянських країн, яка ухвалила власну Конституцію, оскільки на той час мало місце тривале протистояння між діючими Президентом України та Верховною Радою України. На превеликий жаль, до цих пір її використовують з метою узурпації влади, посилення політичних впливів та приходу до влади.

На жаль, ухвалення Конституції України не ознаменувало початок ери законності. Більшість конституційних норм і положень все ще є декларативними. Посадовці та політичні представники системно не виконують їх, а також постійно намагаються трактувати та змінювати Основний закон України під себе. Тому, на жаль, про гарантії верховенства права та реалізованому принципу народовладдя мова йти взагалі не може. Ці фактори сприяли формуванню великої недовіри громадян до державних інституцій.

Ми прагнемо, щоб задекларовані права стали реальністю, щоб люди почували себе захищеними і впевнено дивилися у майбутнє, щоб кожен громадянин України відчував, що його життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека, свобода і незалежність дійсно стали найвищими цінностями. Тоді ми зможемо з гордістю заявити: Україна стала демократичною державою.

Будьмо разом у процесі побудови демократичного громадянського суспільства!

  

З повагою

Сергій ВЛАСЕНКО