Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відповідно до Плану роботи на десяту сесію та в рамках реалізації контрольної функції щодо впровадження реформи децентралізації провів у селі Якушенці Вінницької області семінар-тренінг на тему: «Секторальна децентралізація. Моделювання спроможної шкільної мережі у громаді»

12 лютого 2019, 15:38

 
Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відповідно до Плану роботи на десяту сесію та в рамках реалізації контрольної функції щодо впровадження реформи децентралізації провів у селі Якушенці Вінницької області семінар-тренінг на тему: «Секторальна децентралізація. Моделювання спроможної шкільної мережі у громаді».

Метою семінару-тренінгу є формування більш глибокого розуміння і професійних вмінь органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад у сфері управлінні освітою.

Відкриваючи семінар-тренінг, народний депутат України, Заступник голови Комітету Сергій Кудлаєнко зазначив, що освіта є однією з ключових сфер, якої активно торкнулася реформа децентралізації. Однак, ще не всі об’єднанні територіальні громади розуміють шляхи та застосовують правильні інструменти оптимізації освітньої мережі. Завдяки таким тренінгам Комітет сприяє широкому обміну теоретичним та практичним досвідом, що дасть змогу не лише акцентувати увагу на проблемах розвитку об’єднаних територіальних громад, але й окреслити можливі шляхи їх вирішення.

Під час семінару-тренінгу учасники виконали завдання, пов’язані з алгоритмом оптимізації та моделювання спроможної шкільної мережі громади, що повністю відображає послідовність кроків у процесі її створення. Семінар проводили експерти шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» Айдер Сеїтосманов та Інна Білик, які впродовж 2015-2018 років надають експертну допомогу громадам різних областей України саме з питань проведення оптимізації шкільних мереж у громадах, як основи забезпечення якісних освітніх послуг і ефективного використання бюджетних ресурсів.

Участь у заході взяли народні депутати України – члени Комітету, представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Вінницької області, фахівці, експерти.

Захід проведено спільно з Шведсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні».