Засідання Круглого столу на тему: «Впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад»: стан та перспективи розвитку» (9 листопада 2018 року)

09 листопада 2018, 10:02

             Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провів у м. Вінниця круглий стіл на тему: «Впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад»: стан та перспективи розвитку».

Відкриваючи захід, Заступник Голови Комітету Сергій Кудлаєнко подякував його учасникам, особливо представникам місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Полтавської області за те, що знайшли час та можливість взяти участь у круглому столі та поділитися досвідом становлення і розвитку механізмів співробітництва територіальних громад зі своїми колегами з Вінницької області.

С.Кудлаєнко зазначив, що Комітет завжди намагався бути майданчиком для налагодження співпраці та обміну досвідом між державною владою та місцевим самоврядуванням і підкреслив, що нинішній захід є унікальним, оскільки демонструє приклад ефективної співпраці між областями і може стати першим у серії аналогічних акцій в різних регіонах України з метою розповсюдження досвіду співробітництва територіальних громад. Заступник Голови Комітету поінформував присутніх, що на сьогодні є області, де, на жаль, ще не усвідомили користі співпраці та суттєво поступаються лідерам даного напряму діяльності. Торкаючись питання співвідношення об’єднання територіальних громад та їх співробітництва, С.Кудлаєнко констатував, що ці процеси не суперечать один одному, а, навпаки, доповнюють, створюючи можливості для ефективного вирішення спільних питань місцевого значення, що в деяких випадках може стати першим кроком до їх об’єднання.

Голова підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності Андрій Река, подякувавши представникам Вінниччини за ініціативу провести обмін досвідом між Полтавською та Вінницькою областями у сфері співробітництва територіальних громад, вказав на Полтавщину як загальноукраїнського лідера за кількістю укладених договорів про співробітництво територіальних громад та її обов’язок ділитися досвідом з іншими регіонами і, в першу чергу, тими, хто сам цього бажає. Як наголосив Голова підкомітету, Вінницька область за останній рік зробила значний крок у цьому напрямку, що свідчить про існування значного суспільного запиту територіальних громад на використання механізмів міжмуніципального співробітництва. І дуже добре, що керівники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Вінниччини, представники регіону у Верховній Раді України теж розуміють переваги інституту співробітництва територіальних громад і усіляко сприяють його зміцненню.

Під час круглого столу розглядалися питання співробітництва територіальних громад та їх вплив на розвиток системи місцевого самоврядування, наводилися приклади співробітництва у Вінницькій та Полтавській областях у сферах поводження з твердими побутовими відходами, впровадження нових інформаційних технологій, надання адміністративних послуг, створення місцевої пожежної охорони тощо. Крім того, було обговорено системний підхід до впровадження механізмів співробітництва територіальних громад на обласному, районному та міжрайонному рівнях, досвід міжнародних організацій стосовно сприяння територіальним громадам України в організації співробітництва.

Участь у круглому столі взяли народні депутати України - члени Комітету, представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Вінницької та Полтавської областей, представники міжнародних організацій, фахівці, експерти, а також представники органів державної влади Республіки Вірменія.

Захід відбувся спільно з швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) та проектом «Реформа управління на сході України ІІ», що виконується Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.