Звіт Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій розглянуто на засіданні Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування

23 жовтня 2018, 10:40

    Відповідно до інформації, наданої заступником Голови Рахункової палати Андрієм Майснером, за результатами аудиту встановлено, що Міністерством фінансів України, низкою обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування не забезпечено належного управління коштами вказаної субвенції, затвердженої у державному бюджеті на 2017 рік у сумі понад 6,2 млрд. грн., а отже, не забезпечено головної мети субвенції – збалансованого соціально-економічного розвитку відповідних регіонів, їх соціальної, транспортної та інженерної інфраструктури, підвищення якості надання послуг населенню.
Розподіл субвенції у 2017 році між місцевими бюджетами здійснювався Кабінетом Міністрів України за пропозиціями Мінфіну (на підставі рішень його комісії) недостатньо обґрунтовано, без належного врахування рейтингових показників соціально-економічного розвитку відповідних областей, чисельності населення, пропозицій місцевих органів влади, а у низці випадків – з порушенням законодавства, що не сприяло ефективності управління субвенцією, повноті і своєчасності освоєння бюджетних коштів, виконанню в установлені строки запланованих робіт. 
Як зазначив доповідач, такі результати пояснюються недосконалим нормативно-правовим та організаційним забезпеченням управління субвенцією. Так, у Бюджетному кодексі України і Порядку та умовах надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2012 № 106, не встановлено критеріїв розподілу субвенції між місцевими бюджетами, що створило ризики необґрунтованого розподілу коштів державного бюджету та недотримання принципу справедливого і неупередженого її розподілу. Через неналежне управління коштами субвенції, відсутність дієвої системи внутрішнього контролю і аудиту обласні держадміністрації і розпорядники коштів на місцях у Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Черкаській та Чернівецькій областях не забезпечили законного та ефективного використання коштів державного бюджету (відповідно 202,5 і 161,0 млн. гривень).
Також А.Майснер повідомив членів Комітету, що за результатами аудиту Рахунковою палатою надано рекомендації Кабінету Міністрів України, Міністерству фінансів України та окремим обласним державним адміністраціям, а про встановлені факти з ознаками кримінальних правопорушень інформовано Генеральну прокуратуру України.
За наслідками обговорення Комітет вирішив взяти надану Рахунковою палатою інформацію до відома та звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням поінформувати щодо заходів, вжитих для врегулювання порушених у звіті питань.
Питання обговорено на засіданні Комітету 17 жовтня.