Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав подання Сумської обласної ради щодо перейменування селища Суха Грунь Липоводолинського району Сумської області на селище Калинівське

22 жовтня 2018, 14:53

    Голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Микола Федорук зазначив, що селище Суха Грунь входить до складу Калінінської сільської ради Липоводолинського району Сумської області. В селищі проживає більше 560 осіб. Перейменування ініційовано у зв’язку з несприйняттям діючої назви, яка була присвоєна населеному пункту Калінінське (колишня назва селища Суха Грунь) відповідно до Постанови Верховної Ради України від 19 травня 2016 року № 1377-VIII «Про перейменування окремих населених пунктів та районів» на виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». 
Інститут української мови НАН України погодився з доцільністю перейменування селища Суха Грунь. Зокрема, Інститут вказав, що річка Суха Грунь, від назви якої походить діюча назва населеного пункту, не протікає по його території, а тому обгрунтовані підстави для збереження існуючої назви селища відсутні.
В ході обговорення члени Комітету взяли до відома, що питання про перейменування селища Суха Грунь Липоводолинського району Сумської області підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Калінінською сільською, Липоводолинською районною та Сумською обласною радами.
За наслідками розгляду питання члени Комітету вирішили підтримати подання Сумської обласної ради щодо перейменування селища Суха Грунь Липоводолинського району Сумської області на селище Калинівське, розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування селища Суха Грунь Липоводолинського району Сумської області» та рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України вказаний проект Постанови Верховної Ради України за наслідками розгляду прийняти в цілому.