Проект Постанови Верховної Ради України про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж міста Горлівки та Бахмутського району Донецької області (реєстр. № 8576), Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує за наслідками розгляду прийняти в цілому за умови врахування зауважень Комітету.

08 жовтня 2018, 09:00

Голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Микола Федорук вказав, що за визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи зазначений проект Постанови внесений з метою упорядкування адміністративних зв’язків між окремими населеними пунктами Донецької області, які розірвані внаслідок проведення операції об’єднаних сил, створення умов для ефективного здійснення повноважень органами місцевого самоврядування адміністративно-територіальних одиниць, розташованих поза межами зони проведення операції об’єднаних сил, та забезпечення життєдіяльності у таких населених пунктах. Проектом Постанови пропонується змінити межі Бахмутського району Донецької області, збільшивши територію Бахмутського району на 71,7 гектара земель за рахунок передачі до його складу 71,7 гектара земель, що перебувають у віданні Гольмівської селищної ради Горлівської міської ради Донецької області (а саме територію селища Гладосове). 
М.Федорук наголосив, що питання про зміну і встановлення меж Бахмутського району Донецької області погоджено Донецькою обласною державною адміністрацією, Донецькою військово-цивільною адміністрацією, Бахмутською районною, Новолуганською сільською радами.
Голова підкомітету також зазначив, що проектом Постанови пропонується селище Гладосове включити до складу Новолуганської сільської ради Бахмутського району Донецької області. Однак, Парламент України відповідно до пункту 29 статті 85 Конституції України не наділений повноваженнями щодо включення населених пунктів до складу сільських рад. У зв’язку з цим, в пункті 1 проекту Постанови пропонується виключити слова «включивши селище Гладосове до складу Новолуганської сільської ради Бахмутського району Донецької області».
Крім того, підкомітет звернув увагу, що селище Гладосове територіально не знаходиться в межах міста Горлівка, а тому включення зазначеного населеного пункту в межі Бахмутського району не призведе до зміни меж міста Горлівка. У зв’язку з цим, в назві та в пунктах 2, 3 проекту Постанови пропонується виключити слова «міста Горлівки».
Під час обговорення члени Комітету відзначили, що при затвердженні загальної площі Бахмутського району слід враховувати, що на розгляді Верховної Ради України перебуває проект Постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Бахмутського району Донецької області (реєстр. № 7249), яким теж пропонується змінити межі Бахмутського району. У разі прийняття Верховною Радою України проектів постанов з реєстр. № 7249 та № 8576 виникне необхідність техніко-юридичного уточнення загальної площі Бахмутського району Донецької області.
За наслідками всебічного обговорення, з’ясування позицій народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, підтримуючи продовження процесу добровільного об`єднання територіальних громад Донецької області, Комітет рекомендує Верховній Раді України відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж міста Горлівки та Бахмутського району Донецької області (реєстр. № 8576), внесений Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду прийняти в цілому за умови врахування зауважень Комітету.