Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав подання Харківської обласної ради щодо перейменування села Рябухине Нововодолазького району Харківської області на село Гуляй Поле

05 жовтня 2018, 15:43

Голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Микола Федорук вказав, що село Рябухине входить до складу Бірківської селищної ради Нововодолазького району Харківської області. В селі проживає 86 жителів. Перейменування села Рябухине ініційовано у зв’язку з необхідністю приведення назви населеного пункту у відповідність із вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».
За інформацією Українського інституту національної пам’яті після встановлення радянської влади на Харківщині, село Гуляй Поле було перейменовано на село Рябухине на честь першого голови, створеної більшовиками сільської ради, Рябухи О.С., який «загинув від рук куркулів» у ході здійснення продрозкладки (рос. продразвёрстка). Таким чином, назва села Рябухине Бірківської селищної ради Нововодолазького району Харківської області є назвою, яка пов’язана зі встановленням радянської влади на території України та діяльністю комуністичної партії, містить символіку комуністичного тоталітарного режиму.
В ході обговорення члени Комітету взяли до відома, що питання про перейменування села Рябухине Нововодолазького району Харківської області підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Бірківською селищною, Нововодолазькою районною та Харківською обласною радами.
За наслідками розгляду питання члени Комітету вирішили підтримати подання Харківської обласної ради щодо перейменування села Рябухине Нововодолазького району Харківської області на село Гуляй Поле, розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Рябухине Нововодолазького району Харківської області» та рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Рябухине Нововодолазького району Харківської області» за наслідками розгляду прийняти в цілому.