Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко провів особистий прийом громадян

10 вересня 2018, 09:00

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко провів особистий прийом громадян

За результатами особистого прийому, який проводився згідно із графіком та встановленим порядком організації та проведення особистого прийому громадян у Верховній Раді України, було прийнято близько 20 відвідувачів – мешканців Луганської, Полтавської, Чернівецької областей та міста Києва. Серед громадян, які звернулися до Голови Комітету – безробітні, пенсіонери, працівники бюджетної сфери, особи з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи, мати-героїня та учасник бойових дій, а також інші категорії громадян.

Під час особистого прийому відвідувачі порушили близько 40 питань, серед яких переважали питання у сфері житлової політики, що «традиційно» було викликано  неправильним трактуванням громадянами визначення «державне будівництво», використане у назві Комітету, з приводу чого громадянам були надані пояснення працівниками секретаріату Комітету під час попереднього ознайомлення з порушеними ними питаннями та під час прийому. Водночас, не зважаючи на неналежність майже всіх порушених питань до предмету відання Комітету, всім громадянам були надані юридичні роз'яснення та консультації щодо можливих шляхів вирішення порушених проблем, запропоновано донести додаткові матеріали для більш ретельного вивчення питань і підготовки аргументованих звернень до відповідних органів державної влади. Крім того відвідувачів запевнили, що письмові звернення будуть скеровані до визначених органів влади або вирішені в інший спосіб у найкоротші терміни.

Серед порушених питань лише одне стосувалося предмету відання Комітету, з якого звернулись член Громадської спілки «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО», міський голова окупованого міста Олександрівська Луганської області М.Греков та депутат місцевої ради окупованого міста Кіровська Луганської області В.Серпокрилов, з проханням провести комітетські слухання на тему: «Місцеве самоврядування на окупованій та анексованій території, а також на території ООС» у зв’язку з неврегульованістю низки проблем щодо функціонування місцевого самоврядування та статусу місцевих посадових осіб на окупованій території.

Також до Голови Комітету звернулася мати-героїня О.Мороз з м.Києва, яка виховала 9 дітей, щодо надання таким родинам житла за рахунок державних коштів, оскільки члени таких сімей не в змозі його придбати за власний рахунок. Як зазначила заявниця, молодь у таких сім’ях через брак житла фактично не має особистого сімейного майбутнього, що відчувається на прикладі долі її дітей, що подорослішали. У відповідь С.Власенко запевнив про підготовку ним як народним депутатом України відповідного  законопроекту.

З приводу порушення її права як інваліда І групи з дитинства (за діагнозом ДЦП) на першочергове забезпечення житлом звернулася громадянка Т.Плахіна, яка працює у районному Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міста Києва та проживає у гуртожитку НПУ ім. М.Драгоманова як аспірантка цього навчального закладу. С.Власенко зазначив, що відповідне звернення буде спрямовано до Київської міської державної адміністрації.

Крім того, учасники державної цільової соціально-економічної програми придбання доступного житла на 2010-2017 роки гр. А.Цвєткова та ін. (всього 7 осіб) звернулися до Голови Комітету за захистом та реалізацією своїх законних прав щодо отримання пільгового житла, за яке при цьому були сплачені як власні, так і державні кошти. З цього приводу було запропоновано надіслати додаткові документи, за результатами вивчення яких буде визначено шляхи вирішення даного питання.

Решта порушених під час прийому питань стосувались забезпечення дотримання законності у вирішенні питання неправомірного позбавлення житла, припинення незаконного будівництва у зв’язку з порушенням забудовником житлового законодавства при будівництві багатоповерхового будинку, отримання безвідсоткового кредиту на придбання житла та влаштування на роботу переселенки з окупованої території, сприяння в організації особистого прийому певними посадовими та службовими особами, виконання рішення суду тощо.
          Прийом громадян відбувся 5 вересня 2018 року.

Нижче наведена кругова (секторна) діаграма щодо сфери порушених питань на цьому прийомі громадян, підготовлена Відділом з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України.